2012. február 4., szombat

Folyamatban lévő pályázatok (2. rész)


Társadalmi Megújulás Operatív Program

„Elítéltek visszavezetése a társadalomba képzési és foglalkoztatási, valamint egyéb reintegrációs programokon keresztül” című pályázati felhívás

Speciális integrációs és reintegrációs foglalkozások fogvatartottak, pártfogó felügyelet alatt állók, javítóintézeti neveltek számára

Kódszám: TÁMOP – 5.6.1.A-11/4-2011-0001


“Alkalmazkodóképesség fejlesztése a Balassagyarmati Fegyház és Börtönben, valamint a Heves megyei Bv. Intézetben elhelyezett fogvatartottak körében”


Összköltségvetés:             48.000.000 HUF

A projekt céljai:
  • a büntetett személyek társadalmi és munkaerő-piaci integrációjának elősegítése, egymásra épülő, szociális készségeket fejlesztő foglalkozásokkal,
  • resztoratív technikák alkalmazása a felelősségvállalás felébresztése, erősítése érdekében a Balassagyarmati Fegyház és Börtönben és a Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben,
  • csoportos és egyéni foglalkozások során azon maladaptív életstratégiák, viselkedésminták megváltoztatása, melyek a résztvevők hátrányos társadalmi, gazdasági, szociális helyzetéből fakadnak.

A Balassagyarmati Fegyház és Börtön országos letöltő ház, de itt kerülnek elhelyezésre a Nógrád megyében elrendelt előzetesen letartóztatottak is. Az intézetben több mint 400, többségében Nógrád megyei illetékességű férfi elítélt került elhelyezésre, akik valamilyen bűncselekmény elkövetésével megsértették a társadalmi normákat, az erkölcsi rendet. A fogvatartottak között felül reprezentáltak a roma származásúak. A Heves Megyei Büntetés-végrehajtási intézetben női elítéltek, illetve előzetesen letartóztatottak kerültek elhelyezésre.

A bűnözés gyors növekedésével párhuzamosan a bűnözésen belül strukturális átalakulás is lezajlott. Napjaink hazai bűnözési szerkezetét – a piaci társadalmakra jellemző bűnözéshez hasonlóan – a vagyon elleni bűncselekmények kimagasló aránya jellemzi, amely az összes ismertté vált bűncselekmény mintegy 2/3-a. A projekt szempontjából érintett 2 bv. intézetben kiemelt területként kezelik a fogvatartottak részére szervezett oktatást, képzést, a munkaerőpiacra visszatérés esélyét növelő tréningeket.

Észak-Magyarország lemaradása még mindig számottevő, kevés a munkahely, magasabb a munkanélküliek aránya az országos átlagtól. Ennek is köszönhetően magas a vagyon elleni bűncselekményt elkövetők aránya. A fogvatartottak részére szervezett komplex fejlesztő szolgáltatások szervezésével a munkaerő piacra történő visszajutást és a sikeres társadalmi reintegráció lehetőségét szeretnénk megteremteni. A szabaduló fogvatartottak személyes tulajdonságainak fejlesztésével hosszú távon csökken a volt elítéltek társadalmi kirekesztődése. „Felelősen, felkészülten” a büntetés-végrehajtási szervezet fejlesztési stratégiája célként fogalmazta meg a fogvatartottak társadalmi re-integrációjának javítását, a visszaesők arányának csökkentését, illetve a helyreállító igazságszolgáltatás eszközrendszerének beépítését a büntetés-végrehajtás gyakorlatába.

Projektünk a Balassagyarmati Fegyház és Börtönben, illetve a Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben büntetésüket töltő, valamint korlátozó intézkedésekkel sújtott személyeket kívánja bevonni.

Modell értékű projektünkben, azokat a férfi és női elítélteket, korlátozó intézkedés hatálya alá tartozókat kívánjuk bevonni, akik az idő rövidsége, szocializációs, vagy beilleszkedési képességük hiányában nem fértek be az intézetekben folyó eddigi fejlesztési programokba. A projekt innovativitása abban rejlik, hogy a Balassagyarmati Fegyház és Börtönben futó TÁMOP-1.4.3.-08/1. pályázat keretén belül mentorasszisztens képzésben résztvevő elítéltek önkéntes mentorként belépnek a pályázat végrehajtásába, így gyakorlati ismereteket szerezhetnek, részt vesznek társaik szabadulásra felkészítésében.

A projekt megvalósítása a személyi állomány és az egyéb megvalósítók (20-25 fő) felkészítésével kezdődik, ez biztosítja a támogató környezetet, illetve a végrehajtás egységességét, valamint a bevont személyeket megismerteti a resztoratív módszerekkel. Előbbiek mellett 1x3 napos tréning kerül megtartásra a személyi állomány részére az egri bv. intézetben, a resztoratív konfliktuskezelési és közösségfejlesztési technikák elsajátítására.

A célcsoport kiválasztása érdekében általános tájékoztató megtartását tervezzük, amelyben hangsúlyos teret kap az alternatív vitarendezési eljárás ismertetése is, mert tapasztalataink szerint a fogvatartottak nem beszélnek a zárkán belüli konfliktusokról a személyi állomány tagjainak (nem akarnak „vamzerek” lenni). Balassagyarmaton 70-80 fő, Egerben 30 fő részvételére számítunk. Fogvatartottak általános tájékoztatása (projekt célkitűzése, alternatív vitarendezési technikák): 100-120 fő, ebből önként jelentkező a programba 60-65 fő. 2-2 fő előadó 3-3 óra időtartamban.

A szakmai megvalósítás a célcsoport tagjaival együtt kidolgozott egyéni fejlesztési terv rögzítésével indul, 65 fő fogvatartott részére, akik közül 48 főnek kell sikeresen teljesíteni az egyéni fejlesztési tervet.

Előbbiek mellett egyénenként átlag 100 órás közösségi alapkompetenciát fejlesztő képzést tervezünk.

A csoportos foglalkozáson való részvételre alkalmatlan személyek számára egyéni fejlesztő program kerül megtartásra, pszichológus által tartott életvezetési, pszichológiai foglalkozás formájában, összesen 300 órában, 10-15 fő részére.

A helyreállító igazságszolgáltatási módszer keretén belül a bűncselekmények áldozatokra gyakorolt hatását tudatosító program, a Zakeus program képezi a projekt részét, melyre bevonásra kerül 45 fő a két intézetből (30 fő férfi és 15 fő nő).

A strukturált szabadidő eltöltését szolgálja a férfi elítéltek körében újdonságnak számító mesekör, melynek résztvevői (10-15 fő) a szakemberek vezetésével, de főként egymással térhetnek vissza játékos önmagukhoz.

A program során külső szakember mediátor/supervisor biztosítására kerül sor, 10 hónapon keresztül, havi 2-2 alkalommal a 2 intézetben a felszínre kerülő konfliktusok mediációs megoldása érdekében.

Részét képezi a programnak egy szakmai protokoll elkészítése, ami biztosítja, hogy a tréningen, képzésen résztvevő személyek az önálló alkalmazás során egy olyan „mankót” kapjanak kézhez, amely röviden összefoglalja azokat a lépéseket, amelyeket meg kell valósítaniuk az adott konfliktus megoldása során. A szakmai protokoll biztosítja továbbá a program terjesztésének lehetőségét is.

A projekt szakmai munkájának és eredményeinek bemutatására, népszerűsítésére honlapfejlesztéssel törekszünk.

Tekintettel arra, hogy a büntetés-végrehajtási intézeteknek nincs visszajelzése a zárt intézeti keretek között végrehajtott programok eredményességéről, ezért kérdőívet kívánunk kidolgozni, melyet a programban részt vevő fogvatartottak 6 hónappal a szabadulás után küldenek vissza. Ez biztosítja a visszacsatolást, illetve a projektben résztvevők után követését.

A program során kiképzett, büntetés-végrehajtási intézetben dolgozó szakemberek biztosítják, hogy a program eredményei hosszú távon is fenntarthatóak maradjanak. Egyéb erőforrások tekintetében a későbbi folytatódó képzésekhez az infrastrukturális feltételeket jelen projekthez hasonlóan a konzorciumi tagok biztosítják.

A modellértékű program módszertana az ország több büntetés-végrehajtási intézményével együttműködve adaptálható, erre szolgál majd a program végére tervezett záró rendezvény, amelyre meghívásra kerülnek a büntetés-végrehajtási intézmények szakemberei, valamint az együttműködő társadalmi szervezetek képviselői.

A programban önként részt vett elítéltek sikeres reintegrációja érdekében a szabadulás előtt hat hónappal pártfogó felügyelő által szervezett foglalkozáson vesznek részt. A szabadulást követően a pártfogó felügyelői szolgálat, illetve a mentor nyomon tudja követni a résztvevő személyeket és visszajelzést tud adni az intézetnek a program sikerességéről, esetleges korrigálásra váró tényezőkről. A visszacsatolást fogja segíteni a projekt során kidolgozásra kerülő kérdőív.

A program során a TÁMOP-1.4.3. pályázat keretében kiképzett mentor asszisztenseket szintén be kívánjuk vonni a képzésben részt vettek személyes támogatásába és a kapcsolattartásba, hiszen itt hasznosítódik azonnal az ő számukra és a kistérség számára is ez a végzettség.

A programban résztvevő munkanélkülieknek előírjuk a Munkaügyi Központban történő regisztrációt. Természetesen ez a nyilvántartás is segíti az után követést.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése