2013. július 3., szerda

Somló Tamás látogatása a Balassagyarmati Fegyház és Börtönben

Ma délután a Balassagyarmati Fegyház és Börtön falai között ismét egy rendhagyó koncertre került sor,  amelyen a hazai könnyűzenei élet egy olyan meghatározó alakja adott koncertet a fogvatartottak részére, mint az LGT legendás tagja, Somló Tamás.


A megérkezést követő rövid beszélgetés során a közismert zenész némi humorral átitatva elmondta, egyrészt azért jött el a büntetés-végrehajtási intézetbe, hogy szokja a helyzetet. Másrészt zenészként a hivatali kötelességének érzi, hogy bevállaljon egy ilyen dolgot és felajánlásképpen eljöjjön a rácsok mögé. Mint mondta, sok mindenkivel előfordulhat, hogy bekerül a börtönbe, ahol az ember el van zárva a külvilágtól, annak rezdüléseitől. Véleménye szerint azzal, hogy egy koncert erejéig eljött a fogvatartottak közé, egyfajta köldökzsinórt nyújt a számukra, annak érdekében, hogy az érintettek ne csüggedjenek el teljesen, egyszer mindannyiuk ideje letelik. A mai felajánlását egy olyan, éltető programnak tartja, melynek köszönhetően az elítéltek érezhetik, hogy emberből vannak, még ha egy fegyházban töltik is a büntetésüket, és ebben benne van az is, hogy az ember hibázhat. Korábban már járt börtönfalak között, egyebek mellett a Kalocsai Fegyház és Börtönben, így a fogvatartottak előtti fellépés légköre nem ismeretlen dolog számára, sőt véleménye szerint zenésztársainak is vállalnia kellene hasonló előadásokat, annak érdekében, hogy a fogvatartottak szabadidős programjainak körét színesítsék, egy néhány hetes feltöltődést adjanak a nézőként részt vevő személyeknek, akik civil életükben talán nem engedhetik meg maguknak, hogy megvásároljanak egy-egy koncertjegyet, de a zárt intézeti keretek között megvalósuló előadásnak köszönhetően azt érezhetik, hogy ők is a társadalom részét képezik. 

A mintegy háromnegyed órás, jó hangulatban eltelt koncert alatt Somló Tamás több hangszeren is bemutatta kivételes zenei tudását, és egyebek mellett olyan slágereket adott elő, mint például az Álomarcú lány. A műsor végén a rendezvényen jó magaviselet alapján részt vevő 122 fogvatartott vastapssal búcsúzott el vendégünktől.

           

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése