2015. június 11., csütörtök

Az álomtól a megvalósulásig --- az IIRP nemzetközi konferenciája



 
Az álomtól a megvalósulásig

egy új társadalomtudomány születése
 

 

Budapest, 2015. Június 10 -12.
A konferencia helyszíne: Danubius Hotel Flamenco, 1113 Budapest, Tas vezér utca 3-7.

 

Az IIRP (International Institute for Restorative Practices) nemzetközi konferenciát szervezett Budapesten, ahová a világ minden tájáról meghívta a resztoratív módszereket kifejlesztő és alkalmazó szakembereket. A konferencián résztvevő neves előadók a háromnapos rendezvényen megosztják tapasztalataikat a resztoratív gyakorlatok alakulásáról az igazságügyben, iskolákban, munkahelyeken és közösségekben, és arról is, hogy mindezen területek ereményei hogyan alapozzák meg az újonnan kibontakozó multidiszciplináris társadalomtudományt.


Ahogy a szervezet honlapján korábban közzétett beharangozóban is olvasható, az aktív részvételre ösztönző konferencia során a résztvevőknek naponta több alkalommal is lehetőségük nyílik arra, hogy maguk is bekapcsolódjanak, bevonódjanak az előadások menetébe, hiszen a gyakorlati vagy elméleti tudással rendelkező előadók szorgalmazni fogják a vélemények megosztását és a párbeszédet.


A konferencia ma kezdődött, a délelőtti előadások az igazságszolgáltatás területét vették gorcső alá, különösen a bíróságokon, a fiatalkorúakkal és a büntetés-végrehajtásban létrejött innovatív programok ismertetésével. A plenáris ülés első részében Ted Wachtel, az IIRP alapítója köszöntötte a résztvevőket, illetve megosztota egy resztoratív gyakorlatokra alapozott új multidiszciplináris tudománnyal kapcsolatos álmait. Ezt követően levetítésre került egy film (The Woolf Within), melyben egy bűncselekmény elkövetője és áldozata közötti börtönön belüli találkozás és az annakmindkettejük életére gyakorolt további hatásai kerültek bemutatásra. A délelőtti program következő előadójaként jómagam léptem a mikrofonállvány mögé, rendkívól izgatottan. Annak idején, jó pár évvel ezelőtt ugyanitt kerültem kapcsolatba a helyreállító igazságszolgáltatással, a resztoratív módszerekkel, az IIRP akkori konferenciáján. Az előadásomra készülve feltörtek az akkori emlékek, eszembe jutott, mekkora hatással voltak rám Ted Wachtel, Negrea Vídia és a többi akkori előadó gondolatai. És most, 2015-ben, ezekkel a nagyszerű szakemberekkel együtt adhatok elő, ugyanazon a helyen, ahol a resztoratív módszerek börtönön belüli alkalmazása felötlött bennem… És a hallgatóság soraiban is számos elismert szakember foglalt helyet, ami nem könnyítette meg a helyzetemet, „konyha angolom” legjavát kellett elővarázsolnom, hogy a jelenlévők megértésék, amint bemutatom a Balassagyarmati Fegyház és Börtönben alkalmazott resztoratív technikákkal (mediáció, családi konferencia, közösség felé irányuló jóvátétel) kapcsolatos gyakorlati tapasztalataimat. Megtisztelő volt itt lenni!


A kávészünetet követően maga Negrea Vídia mutatta be a magyarországi helyzetet, a balassagyarmati példák mellett előadásában kitérve például a Baranya Megyei Bv. Intézetben megvalósított programokra vagy a Börtön Rádióra. Ezt követően a One in Four nevű írországi szervezet igazgatója, Maeve Lewis mutatta be azt, ahogy a szexuális abúzust elszenvedőkkel foglalkoznak, majd Mary Henihan ismertette a La Cheile Restorative Justice Project tevékenységeit. A Limerickben működő szervezet fiatalokkal foglalkozik, resztoratív módszerek alkalmazásával.



Az ebédszünet után a világ számos részéről érkező meghívott előadók szekcióiból válogathattak kedvükre a jelenlévők, melyeken számos jó gyakorlat került bemutatásra, érzékeltetve azt is, hogy a helyreállító igazságszolgáltatás milyen széles körben alaklmazható.


A második nap délelőtti programja két fontos elemet tartalmaz. Előszőr a fókusz a resztoratív gyakorlatok iskolai alkamazására kerül: az alsó és felső tagozatokban, a speciális iskolákban, a megelőzésben és a felsőfokú oktatásban szerzett tapasztalatokkal, valamint egy angol filmmel, mely a walesi tapasztalatokat mutatja be Swansea-ben, mely a “resztoratív város” címre pályáz. A második részben egy különleges előadás következik a Kolozsváron megvalósuló és rendkívül összetett, példaértékű roma integrációs projektről.

A záró nap délelőtti programjának fő témája a Berlini fal leomlása után bekövetkezett resztoratív szempontú társadalmi és intézményi rendszerek változásai az európai közép- és keleti országokban. Aznap délután egy holland település szomszédsági problémáinak resztoratív megközelítését láthatják a résztvevők, a “Polgármester levele” című filmben.

A konferencia nyelve angol, azonban a magyar résztvevők számára a szervezők a rendezvény egész időtartama alatt a konferenciaterem plenáris- és szekcióprogramjaihoz szinkrontolmácsolást biztosítanak.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése