2013. június 13., csütörtök

Múzeumok éjszakája 2013. - A tervezett program





A Balassagyarmati Fegyház és Börtön, valamint a Nógrád Megyei Levéltár szervezésében - a Múzeumok Éjszakája és a Nyitott Levéltárak 2013 idei rendezvénysorozatához kapcsolódva – az alábbi programot kínálja minden érdeklődő számára.

A Palóc liget Ady Endre utcai kijáratától rabszállító gépjármű (rabomobil) indul a büntetés-végrehajtási intézetbe 15.00 órakor első ízben, majd tervezetten ezt követően 30 percenként.

A látogatóknak a rabomobil indulását megelőzően a Palóc Múzeumban kell jelentkezniük az intézetbe való belépés előkészítése miatt.

A börtön területére szúró-vágó eszköz, lőfegyver, kép és hangfelvétel készítésére alkalmas eszköz nem vihető be. A belépéshez személyi azonosság igazolására alkalmas okmány felmutatása szükséges.




A rabszállító gépjármű érkezését követően az Intézet falain belül:

A látogatók köszöntése után a program első helyszíne a körletépület bírói helyisége, ahol előadást hallhatunk a betyárvilágról, Benkó Sisa Pista helyi betyár kalandos életéről, megtekinthetünk egy, a börtön építésének (1845) korát idéző „cellát”, és az erre az alakalomra felállított akasztófát, továbbá fogvatartotti alkotásokat.

Előadó: Végh József, helytörténeti kutató, a Jakus Lajos Cserhátalja Falumúzeum vezetője


A második helyszín az intézet felújított börtönkápolnája, a körletépület IV. emeletén. Előadás az éppen 40 évvel ezelőtt Balassagyarmaton történt túszejtésről, a börtön építéséről, a kápolna felújításáról. Az épületben közlekedve bepillantást nyerhetünk a mai kor fogvatartottjainak mindennapi életterébe is.

Előadó: Szederjesi Cecília, a Nógrád Megyei Levéltár igazgató helyettese



A harmadik helyszín a sötét és nyirkos börtönpince, mely a puritán berendezésével az élet utolsó napjait idézi, igazi „siralomzárka”. Az 1950-es évek korát idéző kiállítás is itt tekinthető meg.

Az intézet sétaudvarán börtöntetkó készítésére, valamint fotózásra is lesz lehetőség (kalodában, „rabruhában”, zárkaágyon!), majd átvehetjük az intézet elhagyásához nélkülözhetetlen szabaduló igazolást! Könyv és sütemény vásár!



Az Intézet falain kívül („Megyeháza” nagyterme):

15.00 órai kezdettel a Feldmár András nevéhez kötődő Feldmár Intézet  munkatársainak a Balassagyarmati Fegyház és Börtönben tartott Mesekör előadását tekinthetjük meg: „Igazmondó Laci” történetét, mely történet érdekessége, hogy azt a csoport tagjai írták, és hozzá a zenét is ők alkották.


A belépés díjtalan, önkéntes adományt elfogadunk!

További felvilágosítás és regisztráció: 06/35/501173; H-Cs: 08.00-16.00, P: 08.00-13.00

                                                           
A program támogatói: Társadalmi Visszailleszkedést Segítő Egyesület, Palóc Múzeum, Feldmár Intézet, Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön, Balassagyarmat Város Önkormányzata.



Minden érdeklődőt szeretettel várunk!








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése