2014. január 12., vasárnap

Anders Breivik szenvedése a luxusbörtönben...



Ahogy arról két nappal ezelőtt a Blikk.hu portál is beszámolt, harmincoldalas levélben nyavalyog a hatóságoknak, az ügyvédjének és a külföldi sajtónak a norvég tömeggyilkos Anders Breivik (34) arról, hogy szerinte embertelen körülmények között tartják fogva. A norvég ámokfutó, akit 77 ember megöléséért a maximálisan kiszabható 21 év börtönre, valamint ezek után hosszabbítható biztonsági felügyeletre ítéltek, azt írta, ha ez így megy tovább, nem éli túl a börtönt.

A férfi – aki 2011 júliusában először Oslóban felrobbantott egy autóba rejtett bombát, majd Utoya szigetén kérdés nélkül lőtte halomra az ott táborozó fiatalokat – szerint az sérti az emberi jogait, hogy egy háromhelyiséges részlegben kell töltenie a mindennapjait. Az elhelyezési körülményekhez tartozik, hogy az egyik szobában egy mini edzőterem áll a rendelkezésére, a másikban pedig egy számítógép, amelyen ugyan internet nincs, de a Wikipédia szócikkeit hozzáférhetővé tették számára.

"Én nem fogom ezt a börtönt túlélni..." – panaszkodott Breivik, és az sem tetszik neki, hogy nem fogadhat látogatót, illetve a fogvatartott társai közül is csak napi öt percre találkozik néhánnyal a szabad levegőn tartózkodás során. Beszélgetnie azonban velük sem szabad. Emellett az emberi jogai megsértésének tartotta levelében azt is, hogy folyamatosan átnézik a celláját és őt is, nincs-e nála valami tiltott tárgy, valamint hogy megtiltották neki, hogy távoktatásban tanuljon.

Állítólag Breivik börtönbüntetésének 2012 novemberi megkezdése óta két könyvet írt, amelyeket azonban nem küldenek tovább az őrök, pedig lenne rá norvég kiadói érdeklődés. Ez utóbbit azért kérdőjelezi meg mindenki, mert az ámokfutó előző, csak a norvég sajtónak írt panaszos levelét senki nem hozta nyilvánosságra, az országban ugyanis egy emberként vetik meg a gyilkost...


A The Local című norvég hírportál előbbieket alátámasztja, amikor arról számol be, hogy Breivik a VG nevű újsághoz írott levelében afelől panaszkodik, hogy "A Breivik-naplók" című könyvét 2013. július 11-én megküldte egy kiadónak, illetve egy 35 oldalas kivonatot az újságnak is megküldött, de ezek sohasem érkeztek meg a címzettekhez.

Todd Jordet, a tömeggyilkos merénylő ügyvédje azt mondta, hogy Breivik könyve mintegy teljesen kész volt már, abban több, mint 1000 oldalon keresztül írta meg történetét, egyebek mellett néhány új adatot is rögzítve a támadások terveivel és az általa hozott döntések okaival kapcsolatosan.

Karl Gustav Knudsen, a férfit jelenleg fogva tartó Skien börtön igazgatója cáfolta azon vádakat, hogy cenzúráznák a leveleit, arra hivatkozva, hogy Norvégiában sajtószabadság van, és amennyiben írása nem ösztönöz senkit bűncselekmény elkövetésére, abban az esetben azt továbbítják a címzettek felé.

A bűncselekmény jellegét, elkövetésének körülményeit, brutalitását, a megismert motivációkat és a nagy közfelháborodást tekintve azt gondolom, hogy mind férfi fogva tartása alatt meghatározott kiemelt biztonsági intézkedések, mind a vele szemben alkalmazott szigor érthető, és teljes mértékben elfogadható. Az elhelyezési körülmények pedig előbbiek ellenére feltétlenül emberiek, köszönhetően az alapvetően humánus norvég modell gyakorlati megvalósulásának. A fogvatartott zárkája minden igényt kielégít, sokan örülnének annak, ha ahhoz hasonló körülmények között élhetnének a civil életben.

Következzen hát egy kép Anders Breivik aktuális zárkájáról, ami számomra inkább egy kollégiumi szobához hasonlít...



          
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése