2014. február 23., vasárnap

dr. Csernus Imre látogatása a Balassagyarmati Fegyház és Börtönben

Dr. Csernus Imre előadása a börtönben

 
A heti programok keretében egyebek mellett a konfliktusok megoldásáról és az önbizalomról tartott interaktív előadást dr. Csernus Imre a Balassagyarmati Fegyház és Börtönben. A pszichiáter az önismeret gyakorlására, felelősségvállalásra és a problémáik kimondására biztatta a fogvatartottakat, akik közül többen életük nehezebb időszakaiba is beavatták az orvost.

 
A témáról a Gyarmati Televízió hírösszefoglalójában is tájékozódhatnak az érdeklődő nézők (Hírek naponta: 6.00, 7.00, 18.00 és 19.00 órakor a Gyarmati Televízió műsorán).




Ahogy az előadás kezdetén István Károlyné oktatásszervező kolléganőm elmondta, a rendezvényre az „Olvasáskultúra fejlesztése a reintegráció megalapozásában, új társadalmi csoportok bevonása a könyvtár használatába” elnevezésű, TÁMOP-3.2.4.A-11/1-2012-0075 azonosító számú projekt keretén belül került sor. A már-már megszokott író-olvasó találkozónak ezúttal Dr. Csernus Imre volt a vendége.

Ezen alkalommal a projekt együttműködő partnerei – a Kiss Árpád Általános Iskola és a Madách Imre Városi Könyvtár – képviseletében összesen 9 fő, a személyi állomány 21 tagja, valamint 34 fő fogvatartott volt jelen a Szent Mihály kápolnában.

A közel kétórás beszélgetésen szó esett a konfliktusokról, azok lehetséges megoldásairól, amelyből Csernus doktor külön kiemelte a férfiakra jellemzőbb „izomból” való konfliktuskezelést. 

Szó esett továbbá arról, hogy mitől felnőtt a felnőtt, mitől férfi a férfi, miért is fontos az önismeret, hogyan és miért hazudunk önmagunknak, hogyan szerezhetünk önbizalmat és az miért fontos, és miért élnek tovább a nők?

Mindeközben dr. Csernus a fogvatartottakkal szoros interakcióban maradva, a spontán reakciókat felhasználva mondta ki a maga sajátos stílusában az élet nagy igazságait.

A jelen lévők egy része elzárkózott a részvételtől, mondván „csak azért jöttem, hogy megnézzem az előadást”, volt, akiből félhangosan ugyan, de nagy mélységeket sejtetve szakadt ki a kérdés: „mind vesztesek vagyunk?”, és volt, aki elbújva önmaga elől kijelentette: „nekem az a rossz tulajdonságom, hogy egyenes ágon vagyok hülye”.

Annyi bizonyos, hogy senki lelke sem maradt érintetlenül: kinél így, kinél úgy, de mindenképpen elindult valami. Hogy azzal akar-e tovább dolgozni az egyén vagy sem, az meg már Csernus doktor szerint mindenkinek a saját felelőssége. 

A lehetőséget mi szeretnénk megadni, egy pályázat keretében ugyanis a tervek szerint a pszichiáter egy csoportfoglalkozás sorozatot tartana az érdeklődő és kiválasztásra kerülő elítélteknek. Megyek is pályázatot írni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése