2014. december 10., szerda

Van-e élet a börtön után?



Van-e élet a börtön után?

 

A MOME TransferLab interdiszciplináris műhely 2014 őszén újabb három eseménnyel folytatja 2012-ben megkezdett beszélgetéssorozatát a büntetés-végrehajtás és börtönépítészet kérdéseihez kapcsolódóan. A BESZÉLŐN 5 a három eseményt felvonultató őszi programsorozat nyitánya, melynek mostani témája a börtön utáni élet, a szabadulást követő társadalmi reintegráció kérdésköre és ennek építészeti vonatkozásai.

A beszélgetés alkalmával már működő reintegrációs módszereket mutatunk be meghívótt előadóink közreműködésével. A Váltó-sáv Alapítvány az elsők között kezdett Félutas házat működtetni Magyarországon. A Feldmár Intézet B-terv programja egy fiatal kezdeményezés, amely szintén egy “menedéket” hozott létre az arra igényt mutató börtönből szabadultak számára. Fenyvesi Bori a MOME építész hallgatója diplomamunkájával többek között a két alapítvány reintegrácios modelljeire is reflektáló újszerű építészeti programot alkotott meg.

Milyen építészeti térre van szükség a zárkaélmény után? Mi az a félutas ház? Hogyan tud hatékonyan együttműködni a szociális és építészeti program a szabadult egyén igényeire fókuszálva?

A beszélgetés résztvevői:
Büky Dorottya (Feldmár Intézet – Tévelygőkért Alapítvány)
Fenyvesi Bori (MOME építész, Szelíd ház projekt)
Mészáros Mercedes (Váltó-Sáv Alapítvány)
Payer Katalin (moderátor)

És itt látható a videoanyag:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése