„Bizalom és emberszeretet nélkül jó étel sincs. A főzés művészet, tudomány és pedagógia: az ízek a minőségi életre nevelnek.” (Buday Péter)
A mai napon a Balassagyarmati
Fegyház és Börtön oktatási blokkjának egyik tantermében ismételten egy
olyan program kapcsán került megtartásra tájékoztató jellegű
foglalkozás, amely Magyarországon egyedülállónak számít.
Az előzetes jelentkezést követően kiválasztott 17 elítélt számára Buday
Péter séf, televíziós műsorvezető, a Budapesti Gazdasági Főiskola
szakoktatója és Babcsa József, a Kereskedelmi és Idegenforgalmi
Továbbképző Intézet (Kit) Nógrád megyei képviseletének igazgatója
beszélt arról a képzésről, amely hamarosan kezdetét veszi az érintettek
számára. Az előzetes tervek szerint kétéves, elméleti és gyakorlati
elemeket egyaránt tartalmazó képzés végén a résztvevő fogvatartottak
közétkeztetési szakács szakképzettségre, illetve
Buday Péter ajánlólevelére tehetnek szert, minek következtében a
szabadulás utáni sikeres beilleszkedésük könnyebbé válhat.
„A baleset- és
munkavédelmi oktatást követően kemény, követelményekkel teli, de a
végeredményét illetően mindenképpen egy olyan képzés vár Önökre, amely
klassz lesz, amelyen megéri részt venni. – mondta
Buday Péter a jelenlévőknek. – Azok, akik elvégzik a
kétéves képzést, szakképzettségre, megfelelő szakmai gyakorlatra tesznek
szert, ami a szabadulás utáni elhelyezkedésüket megkönnyítheti, hiszen a
közétkeztetésben jelenleg kevés a jól képzett
szakember. Ezzel együtt tudniuk kell, hogy hendikeppel indulnak, amivel
meg kell küzdeniük, de higgyék el, ha jól teljesítenek, akkor fél-egy
év elteltével senkit sem érdekel majd, hogy börtönből jöttek, ha látják,
hogy jó szakácsok.”
Ahogy a mesterszakács
fogalmazott, a képzés feltétlenül hasznos lesz a résztvevők számára, azt
azonban senki ne gondolja, hogy ő azért vág bele ebbe az egészbe, hogy a
szabadidejét a börtönben töltse, hanem, azért, mert
végzettsége tanár, és emiatt is egy jó feladatnak tartja a
fogvatartottak oktatását. Aki viszont nem veszi komolyan, nem tanul, az
ki lesz zárva a képzésből, melynek egyik legfontosabb végcélja, hogy a
fogvatartottak olyan szakmát kapjanak, amelyből meg lehet
élni.
A képzés során Buday Péter és a
Kit szakoktatói személyesen vesznek részt a fogvatartottak
felkészítésében, tanításában. A résztvevők az alapokról indulnak, sokat
gyakorolnak, gasztronómiai alapismeretekre, gazdálkodási
ismeretekre, a főzés történeti-történelmi fejlődésével kapcsolatos
tudásanyagra tesznek szert. E mellett tésztát gyúrnak, disznót dolgoznak
fel, húst vágnak össze, zöldséget aprítanak, de ha kell, akkor például a
hűtőt vagy a konyha padlóját takarítják. A
lényeg a folyamatos fejlődés, ismeretszerzés, gyakorlás és tanulás. Az
előrehaladás a program során bemutatásra kerül, de erről egyelőre nem
árulok el részleteket, az érdeklődők mindent a maga idejében tudnak majd
meg…
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése