2013. február 24., vasárnap

Börtönből szálloda - miért is ne?!

(Forrás: http://www.nlcafe.hu/ezvan/20130223/borton-hotel-cella/#step1)

Jaj nekem.. Ma valami olyanra bukkantam, ami számomra fölöttébb érdekes.. A bennfentesek jól tudják, hogy a Balassagyarmati Fegyház és Börtön ha másért nem, akkor az alakja miatt a "Körszálló" névre hallgat a börtönszlengben. Az épület maga műemlék jellegű, a maga nemében egyedülálló módon azonban még most is eredeti rendeltetésének megfelelően üzemel, mint büntetés-végrehajtási intézet. Már többször is tűnődtem azon, hogy egyszer, amikor erre a célra már alkalmatlannak ítélik, akkor mi lenne, ha akár múzeumként, akár szállodaként lehetne tovább működtetni a legrégebbi hazai börtönépületet. Azt gondolom, hogy az emberek kíváncsisága határtalan, így biztos vagyok benne, hogy lenne számos olyan vállalkozó szellemű érdeklődő, aki megnézné a múzeum kiállító termeit, illetve igénybe venné a börtönszálló szolgáltatásait. És tessék, ma esti internetes szörfözésem során egy olyan példára bukkantam, ami megerősítette bennem, hogy akár még lehet is jövője a "börtönből szálloda" projektnek..



A hollandiai Het Arresthuis börtön egykor egyike volt a világ legfélelmetesebb börtöneinek, ma már azonban önként jelentkeznek be a recepción a vendégek. A Roermond nevű város történelmi központjában elhelyezkedő épületet ugyanis a 2007-es bezárását követően szállodává alakították. A börtöndizájn részben megmaradt, a korábbi 105 cellát azonban alaposan átépítették és 40 tágas hotelszobát alakítottak ki bennük, kényelmes, modern bútorokkal, fürdőszobával, légkondival, síkképernyős tévékkel és vezeték nélküli internet-hozzáféréssel.


Persze az étteremben sem kenyeret és vizet szolgálnak fel, viszont az étlapról választhatók börtön témájú menük. A hotel rendszeresen tart rabruhás vacsorapartikat is, melyek igen felkapottak. Aki büntetlenül szeretne eltölteni egy éjszakát a börtönhotelben, meglehetősen mélyen a zsebébe kell nyúlnia: a legolcsóbb szoba két személyre 138,50 euróba, vagyis nagyjából 40 000 forintba, míg a legdrágább lakosztály 218,50 euróba, azaz közel 64 000 forintba kerül.



A következő video megtekintésével további betekintést lehet nyerni a nem mindennapi szállodába:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése