2013. február 7., csütörtök

A harangok nem ismernek határokat...

HUSK/1101/1.3.1/0247
 A harangok nem ismernek határokat / Zvony nepoznajú hranice


A múlt héten egy újabb olyan pályázattal kapcsolatos sajtótájékoztatóra került sor Terényben, melynek intézetünk az egyik konzorciumi partnere. A projekt vezető partnere az  ARTTÉKA Művészet Határok Nélkül Egyesület, míg a további közreműködő partnerek Terény Község Önkormányzata, a Balassagyarmati Fegyház és Börtön, illetve egy szlovákiai település, Opatovská Nová Ves/ Apátújfalu.

A projekt megvalósítása 2012.10.01. – 2014.04.30. közötti időszakra esik, a teljes költségvetése 538.673,43 EUR összeg.

Ahogy az a sajtótájékoztatón is elhangzott, a megvalósításban együttműködő partnerek képviselik a civil, a helyi önkormányzati és a közintézményi szférát, és a projekt közös részvétellel a vidék turisztikai termékeinek és vonzerőinek fejlesztését, és kapcsolódó kulturális infrastrukturális fejlesztéseket célozza.



A szlovák-magyar határ két oldalán fekvő, hasonló tulajdonságokkal rendelkező két kis település Opatovská Nová Ves/Apátújfalu és Terény közös múltjára, hagyományokra építő kezdeményezés kulturális és turisztikai célú fejlesztésekkel minőségi programokat, szolgáltatásokat kíván nyújtani mind a helyi lakosság, mind az idelátogató turisták részére. A projekt a kortárs és a népi művészet erejével hívja fel a figyelmet a határtérség értékeire.

A megépülő fejlesztések: Terényben harangláb felújítás, harangöntés, kultúrtér kialakítása, Szent-Györgyi Albert szobor környezetének rendezése, szabadtéri színpad átalakítása, Apátújfaluban harangláb készítés, új faluközpont és sétány kialakítása.



A fejlesztések és a rendezvények megvalósításában elsősorban helyi erőforrásokra támaszkodnak, a lakosság, fiatalság mellett a hátrányos helyzetű embereket is bevonják. Helyi alapanyag, a fa megmunkálására újjáélesztik a manufaktúra formát a balassagyarmati börtönben, mely munkát ad, lehetőséget a művészet, a hagyományok és közösségek találkozására, a megtévedt emberek visszavezetésére a helyi közösségekbe. A manufaktúrában készült termékek pedig beépítésre kerülnek a faluközpontok köztéri építményeibe.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése