2015. január 15., csütörtök

Lecsukták a megvesztegethető börtönőrt - a Népszabadság Online írása és az azzal kapcsolatos elmélkedésem...




Lecsukták a megvesztegethető börtönőrt

A Népszabadság Online internetes portálon egy bizonyos Fekete Gy. Attila nevével fémjelzett írás jelent meg, melynek felütése a következő: „Ötvenezer forintért csempésznek mobiltelefont a raboknak a börtönőrök. Legalábbis azok, akik a Nemzeti Védelmi Szolgálat megbízhatósági ellenőrzésein megbuktak.

A cikk ezt követően beszámol arról, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálat által végzett ún. megbízhatósági vizsgálaton fennakadt az egyik büntetés-végrehajtási intézet biztonsági felügyelője, aki még a múlt év december 13-án azt vállalta, hogy anyagi ellenszolgáltatás fejében tiltott tárgyat csempész be az egyik fogvatartott számára. Állítólag egy mobiltelefon-készülék és a hozzá tartozó sim-kártya képezte a megállapodás tárgyát, mely tiltott tárgyak becsempészése fejében az érintett felügyelő 50 ezer forintot kért és kapott.

A Kaposvári Törvényszék Katonai Tanácsa e hét elején, kivételes gyorsasággal lefolytatott eljárás végén a felügyelőt jogerősen 1 év 8 hónap börtönfokozatban végrehajtandó szabadságvesztésre, valamint két év közügyektől eltiltásra és lefokozásra ítélte.

Az újságíró a következőkkel fejezi be írását: „Köztudomású, hogy a börtönökben csak annak nincs saját mobiltelefonja, aki nem akarja, hogy legyen. Tavaly áprilisban is történt egy a mostanihoz hasonló eset, amikor a székesfehérvári fegyintézet munkatársa vállalta – szintén 50 ezer forintért – egy mobiltelefon célba juttatását. Úgy tűnik, annak a lebukásnak a híre nem jutott el a zalai fegyőrökhöz.


                                                                 


Több okból is sokáig gondolkodtam azon, hogy reagáljak –e az írásra, de végül mégsem bírtam megállni, hogy gondolataimat, érzéseimet kiírjam magamból. Először is szeretném leszögezni, hogy teljes mértékben elfogadom a büntetőeljárás gyors lefolytatását és az annak eredményeképpen meghozott ítéletet. Talán sokaknak nem tetszik, amit mondok, de azt hiszem, hogy azoknak az embereknek, akik eladják magukat, akik megvesztegethetővé válnak, akik besározzák magukat és ezzel rossz fényt vetnek a büntetés-végrehajtási szervezetre, nem az állomány tagjai között, nem a rács külső oldalán, hanem mögötte van a helyük.

Személy szerint engem mélységesen felháborít a cikk, főképpen a fent idézett, általánosító kijelentései miatt, melyek alapján a civilek azt gondolhatják, hogy minden börtönőr korrupt, megvehető, a fogvatartottak bármikor bárkitől mobiltelefonhoz juthatnak. Ahogy a tények mutatják, sajnálatos módon vannak az állomány soraiban olyanok, akik nem közénk valók, akik bemocskolják a szervezet és a személyi állomány többségét képező, tisztességes kollégák becsületét. De ők a kisebbség, ők azok, akiket a becsületes kollégák elítélnek.

Mert a személyi állomány nagy része szerencsére igenis becsületesen, tisztességgel végzi a munkáját. Azt a munkát, ami nem egyszerűen csak egy szimpla kereseti lehetőség, hanem sokak számára szolgálat, hivatás, embert próbáló tevékenység. Akik még életükben nem jártak börtönben, azoknak hiába magyaráznám, hogy miről beszélek, azt a környezetet, azt a közeget belülről kell megismerni, megélni ahhoz, hogy valaki véleményt tudjon alkotni a börtönök világáról.

Lehet, hogy az állomány tagjai nincsenek túlfizetve, nem mindig érzik azt a fajta megbecsülést, amit szeretnének, de a becsület nem pénzkérdés. Azzal, hogy mekkora fizetéssel lehet számolni, mindenki tisztába került akkor, amikor a jelentkezésekor, a felvételi elbeszélgetés során erről tájékoztatták. Ha méltánytalanul kevésnek érezte a felkínált jövedelmet, akkor kereshetett volna más, jobban fizető állást. Utólag nem elfogadható az a védekezés, hogy az alacsony fizetés, a sok kiadás, a megélhetés vitt rá valakit arra, hogy eladja magát. Lehet velem nem egyetérteni, de azt gondolom, hogy akiben benne van a hajlam, az kétszer ennyi fizetés esetén is megvehető lenne.

Mennyi olyan kolléga van, aki napi megélhetési gondokkal küzd, akit ugyanúgy szorítanak a hitelek, mint számos civil embert. Mennyi olyan kolléga van, akinek esetenként gondot okoz az, hogy szolgálatba lépés előtt mit csomagoljon magának enni. És a nehézségek ellenére meg sem fordul a fejükben az, hogy eladják magukat. Ötezer forintért, ötvenezer forintért, vagy bármekkora összegért. Mert a becsületük, a tisztességük nem eladó.

De gondoljunk csak bele, hogy a mai világban mire elég az ötvenezer forint. Nagy valószínűséggel nem old meg semmit, a probléma gyökerét nem közelíti meg. Viszont abban az esetben, ha az érintettnek van lelkiismerete, akkor egy folyamatos idegeskedéssel, lelkiismeret furdalással, a lebukástól való félelemmel jár együtt számára a dolog, ami hosszú távon nem jó dolog. És elég csak egyszer botlani, az érintett ezzel egy olyan mókuskerékbe kerül, amiből nincs kiszállás. A neve elterjed a fogvatartottak körében, ha ki akarna szállni, akkor megzsarolják, hogy feldobják, esetleg megfenyegetik, akár őt magát, akár a családját. És mi lesz akkor, ha lebukik, és maga is börtönbe kerül? Akkor ki fog gondoskodni a családról? Ki fogja felnevelni a gyerekét? Ki fogja lemosni a családjáról azt a stigmát, amit egy rossz döntéssel vagy rossz döntések sorozatával rájuk dobott? Elgondolkodtató kérdések, ugye?

A témáról rengeteget lehetne még írni. Foglalkozhatnék azzal, hogy az NVSZ nem ellenünk van, hanem a tisztességes többségért. Írhatnék arról, hogy mekkora veszélyforrást jelent a többiekre egy megvásárolt és ez által adott esetben irányíthatóvá vált felügyelő (biztos, hogy egy intézkedés során úgy áll ki a társai mellett, ahogy az elvárható?). Megint kiborulhatnék amiatt, hogy a média sokszor csak a negatív dolgok miatt foglalkozik a büntetés-végrehajtási szervezettel, és ez a hír a múlt heti, fiatalkorúakkal kapcsolatos borzalmas történésekkel összefüggő írások után megint csak arra jó, hogy rossz színben tüntessen fel bennünket. Most nem teszem… most csak annyit szeretnék, hogy a szolgálatban lévő kollégák eseménymentes szolgálat után térjenek haza a váltás után. Meg szeretném köszönni továbbá azoknak a munkatársaknak a hozzáállását, a tisztességét, akik az esetleges kísértések és nehézségek ellenére sem felejtik el, hogy mire esküdtek egykor, hogy milyen egyenruhát viselnek, nekik, a többségnek jó egészséget, szakmai és magánéletbeli sikereket kívánok. És végül szeretném, ha az újságíró, ha egészen véletlenül olvassa az írásom, helyreigazítaná azokat a mondatokat, melyeket kifogásoltam. Azt hiszem, hogy talán okkal, és hangsúlyosan a saját véleményemet megfogalmazva…            



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése