2015. március 4., szerda

Közétkeztetési szakács alapozó képzés




Amint arról a BvOP honlapja is beszámolt, tizenhat fogvatartott szerzett tanúsítványt annak a szakács alapozó képzésnek köszönhetően, melynek vizsgája a közelmúltban zajlott a Balassagyarmati Fegyház és Börtönben.


A sikeres reintegráció részeként tizenhat elítélt kezdte meg azt a 120 órás közétkeztetési szakács szakmai alapozó képzést, melyből írásbeli és gyakorlati vizsgán kellett számot adniuk a napokban. A számonkérést egy 12 alkalmas elméleti és gyakorlati felkészítés előzte meg, melynek során olyan neves szakembertől sajátíthatták el a szakma alapjait, mint Buday Péter egyetemi oktató, mesterszakács, aki társadalmi szerepvállalásnak tekintette ismereteinek átadását.

 
Buday Péter az értékelés során elmondta, hogy tapasztalata szerint a részt vevő fogvatartottak komolyan vették a tanfolyamot, és a lehetőségekhez képest elsajátították az ismereteket, továbbá a vizsgán azt mutatták meg, hogy ha összeszedettek és odafigyelnek, könnyen veszik az akadályt. Amennyiben ezt így folytatják, sikeres lehet a program célja, idővel olyan szakács szakmai alapokat tudnak elsajátítani, ami visszavezetheti őket a társadalomba. A jelenlévő elítéltek motiváltak voltak, és büszkék a munkájukra. Köszönetét fejezte ki, hogy némi előítélet ellenére örömmel jöhetett több hónapon keresztül, és azt a bizonyos falat a fenti tapasztalatok lebontották. Külön megköszönte a Balassagyarmati Fegyház és Börtön dolgozóinak a körülmények biztosítását, a kezdeményező és segítő hozzáállást. 

Babcsa József, a képző cég képviselője szintén köszönetét fejezte ki az intézet parancsnokának, amiért kezdeményezésével, nyitottságával létrejöhetett ez a különleges felkészítés, továbbá elismerően szólt a résztvevők kitartásáról valamint hozzáállásáról.

Dr. Budai István bv. ezredes intézetparancsnok méltatta a speciális körülmények között is nagyon alapos felkészítő munkát, külön kiemelve azt, hogy mindezt társadalmi szereplőként vállalták.  Hangsúlyozta, hogy a tanfolyam jó alapot teremt a szabadulás utáni visszailleszkedésre, a szabadulók munkaerő piaci helyzetének javítására, valamint a családi háttér biztosabbá tételére. A tanúsítványok kiosztása előtt reményét fejezte ki a folytatással kapcsolatban.


A képzés befejeztével tehát minden résztvevő eredményesen vette a megmérettetést, így alapot teremtettek arra, hogy egy később induló képzésben részt vehessenek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése