2015. április 24., péntek

Személyi állomány tagjai elleni támadás egy ír börtönben...







Dublinban, a Mountjoy nevű börtönben két felügyelő sérült meg a mai napon, egy fogvatartott által sérelmükre elkövetett támadás következtében. Az elítélt vélhetően egy házilag készített kést használt a személyzet tagjai elleni támadás során, nem sokkal 08.30 óra után, amikor a felügyelők a nyitás végrehajtása érdekében a zárkájába léptek. Az egyik felügyelő a fején szerzett egy vágást, míg társának a háta és a mellkasa sérült meg a támadás következtében. Az ír büntetés-végrehajtási szervezet közleménye szerint sérüléseik súlyosak, de nem életveszélyesek. A támadás helyszíne az intézet alagsorában található részleg volt, ahol ún. kihívást jelentő magatartású fogvatartottak vannak elhelyezve. Az érintett fogvatartott – aki 2014 szeptemberében kezdte meg betörés miatt kiszabott négyéves börtönbüntetésének töltését – azért került ezen a körletrészen elhelyezésre, mert leköpött egy ápolónőt. 

A büntetés-végrehajtási szervezet munkatársai megkezdték az eset kivizsgálását, az országos parancsnok pedig kijelentette, hogy együtt érez a megsebesült munkatársakkal és családjukkal. Az ír börtönökben a személyi állomány tagjai nem viselnek a szolgálatban szúrás-vágás álló mellényt, de várhatóan e téren hamarosan változások lesznek.          

Felmerül a kérdés: egy problémás magatartású, a büntetés-végrehajtás rendjével nem együttműködő, szembehelyezkedő elítélt esetében elfogadható -e egy házilag barkácsolt, támadásra vagy akár önkárosításra alkalmas tiltott tárgy birtokban tartása? Hogyan kerültek végrehajtásra esetében a biztonsági ellenőrzések? Az eset nálunk előfordulhat -e? Amennyiben igen, akkor fel vannak -e erre készülve a személyi állomány tagjai? 

Mindentől függetlenül lényeges, hogy a létszámellenőrzések végrehajtása során az ebben érintett személyi állományi tagok mindezt fokozott figyelemmel, egymás megfelelő biztosítása mellett hajtsák végre. Habár az efféle rendkívüli események, szokványostól eltérő megnyilvánulások nem mindennapos történések egy bv. intézetben, mindig készenlétben kell lenni, számítva arra, hogy egy-egy fogvatartott olyan dolgot tesz, amire nem számítunk, amire nem vagyunk felkészülve. És az is fontos, hogy a tiltott tárgyak felkutatása és előtalálása érdekében végrehajtott különféle biztonsági intézkedések ne rutinszerűen, ne látszatból kerüljenek végrehajtásra, hanem a helynek megfelelő komolysággal, alapossággal.   



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése