2015. december 1., kedd

Fiatalkorúak a magyar igazságszolgáltatás rendszerében



2015. november 26-án a Fővárosi Bv. Intézet színházterme adott otthont a BVOP Fogvatartási Ügyek Szolgálata által szervezett "Fiatalkorúak a magyar igazságszolgáltatás rendszerében" elnevezésű konferenciának.

A rendezvényt Schmehl János bv. dandártábornok Úr, az országos parancsnok biztonsági és fogvatartási helyettese nyitotta meg, majd dr. Bogotyán Róbert bv. ezredes Úr, a rendezvény levezető elnöke köszöntötte a meghívott vendégeket és az érdeklődő jelenlevőket.

A konferencián a bv. szervezet tevékenységének bemutatása mellett az ügyészség, bíróság, javító intézetek és a fiatalkorú fogvatartottak körében kutatásokat végző szervezetek adtak tájékoztatást tapasztalataikról, a fiatalkorúak társadalmi reintegrációját elősegítő intézkedésekről.

Az előadásokat az Országos Kriminológiai Intézet igazgatója, Dr. Vókó György beszámolója nyitotta meg, aki a fiatalkorúak kriminalitásának jellemzőiről beszélt, majd Sövényházi Edit, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács munkatársa osztotta meg a fiatalkorú fogvatartottak ismételt bűnelkövetővé válásának megelőzésével kapcsolatos gondolatait. Dr. Földi Rita, a Károli Gáspár Református Egyetem tanszékvezetője a fiatalkorú deviancia kezeléséről, Dr. Szeiberling Tamás, az Igazságügyi Hivatal főigazgatója pedig a fiatalkorú bűnelkövetőkkel szemben alkalmazott alternatív szankciók szerepéről, jelentőségéről mondta el véleményét.

Szim András, az EMMI Rákospalotai Javítóintézet és Speciális Gyermekotthon igazgatója a javítóintézeti speciális feladatok és a bv. intézetek összekapcsolódásáról beszélt, Pesti Ferenc bv. ezredes Úr az általa irányított Fiatalkorúak Bv. Intézete reintegrációs törekvéseiről tartott előadást, a Magyar Helsinki Bizottság képviselője pedig a fiatalkorú fogvatartottakkal kapcsolatos vizsgálati megállapításokról mondta el gondolatait.

A konferencia során fiatalkorúak által készített rajzok, grafikák és egyéb dísztárgyak is kiállításra kerültek, a szép számú hallgatóság tagjai az előadások szünetében érdeklődéssel kísérve tekinthették meg azokat. Ki tudja miért, nekem a következő kép volt a kedvencem:

 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése