2013. május 14., kedd

Sport a Fair Play jegyében

Az Oltalom Karitatív Egyesület 2013 évben ismét football roadshow-t szervezett, melynek egyik állomásaként a Balassagyarmati Fegyház és Börtön volt a házigazda. A 2013. május 11-én, 10 órai kezdettel megrendezett focitornán 5 csapat mérte össze tudását, a Balassagyarmat Város Cigány Kisebbségi Önkormányzat, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Balassagyarmati Kirendeltség és Közösségi Szállás, az Oltalom Sportegyesület egy-egy, valamint a Balassagyarmati Fegyház és Börtön két csapatának képviseletében.

A rendezvény sorozat célja, hogy a különböző társadalmi csoportok/csapatok az érdekellentétek mellett a párbeszéd jegyében, a fair play különleges szabályainak figyelembe vételével alakítsanak ki emberi kapcsolatokat. Mik is ezek a szabályok? Éppen, hogy nincsenek szabályok, illetve amik vannak, azt a pályán lévő két, 3+1 fős csapat mentorok bevonásával, a mérkőzés előtt kölcsönös egyetértésben határozzák meg. A mérkőzéseken nincs jelen bíró, a szabályok megsértését a játékosoknak és csapatnak önként kell vállalniuk, és ezek szankcionálása is megegyezésen alapul.

A torna megnyitóján dr. Budai István ezredes, a Balassagyarmati Fegyház és Börtön parancsnoka elmondta, hogy megtiszteltetés egy ilyen szellemiségű rendezvény házigazdájának lenni, majd kihangsúlyozta, hogy nem a győzelem a fontos, és kérte a jelenlévőket, hogy a fair play szellemiségnek megfelelően tekintsenek ellenfelükre. Zajkó Roland, az Egyesület képviseletében kiemelte, hogy a játék során ne a másikon való felülkerekedés legyen a cél, hanem az ellenfél ember számba vétele, a másikra való odafigyelés valósuljon meg.

A résztvevők meghallgatták a megnyitón elhangzott gondolatokat, és a sportszerű játékon izgalmas mérkőzéseknek lehettünk tanúi. Végeredményképpen négy kupa talált gazdára, három az első helyezettnek járt, valamint a Fair Play Kupát a kiemelten sportszerű játékot bemutató együttes kapta.

Az eredmények:
I. Balassagyarmat Város Cigány Kisebbségi Önkormányzata
II. Balassagyarmati Fegyház és Börtön „Futsal”
III. Oltalom Sportegyesület
IV. Balassagyarmati Fegyház és Börtön „Tesók”
V. BÁH Balassagyarmati Kirendeltség és Közösségi szállás

A megtisztelő Fair Play Kupát a szerzett fair play pontok, valamint a mentorok véleménye alapján az intézet „Futsal” névre keresztelt csapata érdemelte ki. 






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése