2013. május 3., péntek

INNO-Váltó, avagy egy újabb pályázati program



A héten megkezdődött intézetünkben az "INNO-Váltó" Innovatív, kísérleti foglakoztatási program fogvatartottaknak / szabadultaknak című TÁMOP-1.4.3-12/1-2012-0155 számú pályázati projekt megvalósítása. 

A program a Váltó-sáv Alapítvány nyertes pályázata, a megvalósításban a Balassagyarmati Fegyház és Börtön konzorciumi partnerként vesz rész. A projektidő 2013.04.01. - 2015.03.31. között terjedő időszak, tehát 24 hónap. 

A héten került sor arra a megvalósítást előkészítő projektindító szakmai beszélgetésre, melynek során Mészáros Mercédesz és Csáki Anikó, a Váltó-sáv Alapítvány képviselői, illetve dr. Budai István, Herczeg Hajnalka és Kovács Mihály, a bv. intézet munkatársai egyeztették a végrehajtandó feladatokat.

Az előzetes toborzást követően önként jelentkező fogvatartottak közül kiválasztásra kerülő személyek részére a program során több képzési lehetőség kerül felkínálásra. ECDL-képzés, irodai asszisztens-képzés, valamint 500 órás informatikai designer-képzés várja az érdeklődő elítélteket.  Annak érdekében, hogy a képzésekbe bevont fogvatartottak tanulmányaikat minél egyszerűbben és könnyebben tudják folytatni, a résztvevők tanulás-módszertani foglalkozásra is bevonásra kerülnek, ahol a tanulási technikáik fejlesztése lesz a cél.

A képzések mellett számos további lehetőséget kínál a program a fogvatartottaknak, melyek közül a szabadulásra felkészítés elősegítése érdekében digitális kompetenciafejlesztés kerül megvalósításra, illetve több olyan projektelem képezi részét a pályázatnak, ami a szociális támogató szolgáltatások körébe tartozik. A bevont fogvatartottak előrehaladását mentorálással segítik a megvalósítók, illetve a már említetteken kívül további csoportos foglalkozások (például kortárs-segítő tréning, "Fókuszban a szabadság" című tréning) indulnak, továbbá a családi kapcsolatok további erősítése érdekében Skype-kapcsolat segítségével beszélők és családi döntéshozó csoportkonferenciák is megvalósulnak.

A képzésekben részt vevő fogvatartottak köréből a pályázati célok szerint 4 fő munkába helyezésére kerül sor, aminek az elősegítése érdekében a potenciális munkáltatók részére több alkalommal kerül megtartásra ún. érzékenyítő tréning.

A helyreállító technikák megismertetése céljából a megvalósító munkatársak és a személyi állomány kiválasztásra kerülő tagjai részére bemutatásra kerül a mediáció, avagy a konfliktusok kezelésének fájdalommentes megoldása.

A projekt hivatalos nyitórendezvénye 2013. május 08-án valósul meg, majd azt követően kezdetét veszi az érdemi munka. 


A Balassagyarmati Fegyház és Börtönben ezzel egy újabb olyan pályázati program indul be, ami a fogvatartottak szabadulás utáni beilleszkedési esélyeit kívánja növelni, kiegészítve ezzel az intézet ezzel összefüggő szakmai tevékenységét. A helyiségeink kihasználtsága ez által teljes körűvé válik, de reményeim szerint megéri, mert a programban jó lehetőségeket látok.        
  

                  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése