2013. május 4., szombat

Szakmai megbeszélés

2013. május 03-án egy rendhagyó, afféle négyszögletű kerekasztal-jellegű szakmai megbeszélésre került sor a Balassagyarmati Fegyház és Börtönben. Ahogy megnyitójában dr. Budai István bv. ezredes, intézetparancsnok elmondta, az esemény megszervezésének az volt a legfőbb célja, hogy az intézetben lebonyolítás alatt álló különféle pályázatok megvalósítói és a közreműködő szervezetek képviselői megismerkedjenek egymással és a személyi állomány tagjaival (közülük a nevelői team tagjai és azok a munkatársak - pszichológus, kiemelt főreferens - voltak jelen a programon, akik valamely folyamatban lévő projektben feladattal bírnak), bemutatkozzanak, bemutassák az általuk képviselt szervezetet és a pályázati programot, tapasztalatokat cseréljenek egymással, javítsák a szakmai együttműködésüket, illetve új lehetőségeken gondolkodjanak együtt.

Az esemény moderátora a Közösségi Szolgáltatások Alapítványa (KÖSz Magyarország) igazgatója, Negrea Vídia volt, aki a helyreállító igazságszolgáltatás eszközrendszerének büntetés-végrehajtási keretek közé történő adaptálásában eddig is jelentős szerepet játszott a bv. intézet életében. Jelenleg az egyik megvalósítás alatt álló pályázat kapcsán havi rendszerességgel szupervíziót tart a nevelői állománynak, a jövőre nézve pedig újabb közös együttműködés alapjait tettük le azzal, hogy hétfőn a Norvég Civil Támogatási Alap felé benyújtottam a legfrissebb projektötletünket, a roma integrációra fókuszálva.

A blog olvasói számára minden bizonnyal ismert, hogy milyen pályázati programok futnak jelenleg Balassagyarmaton, így ezekről most bővebben nem írok, csak annyit teszek közre, hogy aktualitás szerint 5(!) TÁMOP-projektben érintett a Balassagyarmati Fegyház és Börtön, ami figyelembe véve a lehetőségeinket, kiemelkedő teljesítménynek számít. A pályázatok megvalósításában közreműködő szervezetek közül az alábbiak képviseltették magukat:

  • Országos Kriminológai Intézet 
(dr. Barabás Andrea Tünde, dr. Windt Szandra),
  • Feldmár Intézet 
(Büky Dorottya, Kóródi Mária),
  • Magyar Bűnmegelőzési Börtönmissziós Alapítvány 
(Katona Csilla, Frankó Judit),
  • Tranzit F&S Fókuszolási és Szupervíziós Felnőttképzési Központ 
(Székelyné Kovács Eszter, Szatmáry Zoltán, Drienyovszki János),
  • Váltó-sáv Alapítvány 
(Csáki Anikó).

A felsoroltak mellett a rendezvényen jelen volt Szegó Dóri, a Foresee Kutatócsoport képviselője, aki több, az intézetünkben folyamatban lévő resztoratív gyakorlat megvalósításában vett már részt. Részt vett továbbá a programon Nemesváriné Tibay Nóra a TÁMOP-5.6.3. kiemelt projekt bv. intézeti projektfelelőse, valamint a pályázat megvalósításában a Váci Fegyház és Börtönben közreműködő munkatársak (Vizoviczki Ivett, Horváth Sarolta, Káli Eszter), illetve Ibrányi Attila, az Ipoly Média KFT képviselője, aki valamennyi jelenlévőnek felajánlotta a szolgáltatásaikat.



A program során valamennyi résztvevő szót kapott, hogy bemutatkozzon, illetve ismertesse az általa képviselt pályázatot. A személyi állomány tagjai is bemutatkoztak, valamint a nevelők egyfajta visszacsatolást adtak a fogvatartottak részéről kapott visszajelzések alapján.  A programra szánt idő viszonylag gyorsan elszállt, az érdemi párbeszédre ezúttal talán kevesebb idő maradt, mint ahogy azt szerettük volna, ezzel együtt számos pozitívuma volt a rendezvénynek. Ugyan megállapításra került, hogy a pályázatok többletfeladatokat rónak az állomány tagjaira, esetenként kaotikussá teszi az intézet működését a rengeteg, sokszor egy időben folyamatban lévő képzés, mégis pozitívan lehet értékelni ezeket a dolgokat, hiszen a projektek értünk, a személyi állományért és a fogvatartottakért vannak. Minden egyes projekt hozzájárul az intézet szakmai tevékenységéhez, segíti a reintegráció, a reszocializáció sikerességét. 

A közel három órás beszélgetés végén a résztvevők abban állapodtak meg, hogy a történetnek lesz folytatása. Kérdések merültek fel a személyi állomány tagjai és a civilek részéről egyaránt, az igények, az egymással szemben támasztott elvárások kapcsán. Abban azonban valamennyien egyetértettek, hogy fontos a fogvatartottakkal való foglalkozás, továbbá az, hogy a programokba bevont elítéltek sikerélményeket szerezzenek. Lényeges továbbá a kölcsönös visszacsatolás, a szoros együttműködés, illetve az, hogy a közös munka során felleljük, hogy melyek is a leghatékonyabb, leghasznosabb programok. 

A tegnapi, rendhagyó program egy új kezdeményezés volt intézetünkben, de feltétlenül hasznosnak értékelem a tevékenységünkben közreműködő civil szakemberekkel közösen töltött időt, aminek a folytatását már várom. Remélem, ezzel nem vagyok egyedül...

    

   

    

      

            


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése