2013. május 22., szerda

Dr. Prezenszki Zsuzsanna előadása

Az elmúlt hét utolsó munkanapján, pénteken 10.00 órai kezdettel az „Olvasáskultúra fejlesztése a reintegráció megalapozásában, új társadalmi csoportok bevonása a könyvtár használatába” elnevezésű, TÁMOP-3.2.4.A-11/1-2012-0075 azonosítószámú projekt keretén belül Dr. Prezenszki Zsuzsanna pszichiáter, pszichoterapeuta, klinikai farmakológus látogatott el intézetünkbe. 


A bevezető gondolatok során vendégünk saját életútján és tapasztalatain keresztül mutatta be a lehetetlen élethelyzetekhez való vonzódását, gondolataival azt boncolgatta, hogy hol van a határ, illetve mely élethelyzetekből lehet még kijönni, illetve rávilágított arra, hogy hittel a határok tágíthatóak. Ezt követően egyfajta történelmi és irodalmi áttekintésre került sor, a jelenlévő közönség tagjainak bevonásával,  a „könyv” fontosságának hangsúlyozásával. 

Az olvasáskultúrával összefüggő gondolatait az előadó egy klasszikus történet feldolgozásával juttatta el a jelenlévőkhöz. Mark Twain "Tom Sawyer kalandjai" című méltán népszerű regényéből hangzottak el részletek a hallgatóság tagjainak felolvasásával, majd ezt követően az elhangzottak közös értelmezésére került sor. 


Amint az a beszélgetés során kiderült, a doktornő főként rákos betegeket gyógyít, és tapasztalata alapján nagyon fontosnak tartja, hogy az emberek egy-egy kérdésben inkább a pozitív megoldást lássák, az elkeseredettséggel ellentétben, ugyanis ez egy „öngyógyító” folyamatot indíthat be a fogvatartottak esetében is, akik bár nem betegséggel, de egy nem hétköznapi élethelyzettel néznek szembe a börtön falain belül. Ez a szemlélet lehet az egyik út ahhoz, hogy a fogvatartottak felelősséget vállaljanak tetteikért, megfogalmazódjon bennük a jóvátétel gondolata.
 
Az interaktív beszélgetésen 38 fő fogvatartott mellett részt vett a Kiss Árpád Általános Iskola 16 diákja is, osztályfőnökük kíséretében.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése