2013. november 18., hétfő

Balassagyarmat Város Önkormányzata új börtön építését kezdeményezte...

(Forrás: http://hvg.hu/ingatlan/20131113_balassagyarmati_borton_tervek)




Ahogy arról néhány nappal ezelőtt a HVG.hu portál is beszámolt, ezer elítélt elhelyezésére alkalmas új büntetés-végrehajtási intézet építését kezdeményezi Balassagyarmat Város Önkormányzata. Az erről szóló javaslatot a képviselő-testület egyhangúlag elfogadta.
 
A városi önkormányzat a javaslatban azzal érvel, hogy a túlzsúfolt fegyház és börtön külterületre költöztetésével hasznosíthatnák a belvárosban található börtönépületet, illetve a mellette lévő volt Vármegyeháza épületét is, gazdasági, kulturális és művészeti célokra. Az új börtöntől továbbá több száz új munkahelyet is remélnek, mondta Csach Gábor alpolgármester.
 
Az önkormányzati javaslatban azt írták, hogy nemzetközileg is kiemelkedő jelentőségű lehetne a két, egymással  összefüggő klasszicista stílusú épület, az 1835-ben elkészült egykori Vármegyeháza és a hozzá kapcsolódó, vele egy építészeti együttest alkotó, 1845-ben épült börtön közös fejlesztése, de ennek előfeltétele a bv. intézet és az annak területén működő gazdasági társaság, az Ipoly Cipőgyár Kft külterületre történő átköltöztetése.
 
Az alpolgármester emlékeztetett arra, hogy az új Bv. Kódex megalkotásáról szóló kormányhatározat a zsúfoltság csökkentése érdekében meghatározta, hogy 4000 új fogvatartotti helyet kell kialakítani Magyarországon, ami régi intézetek bővítését és egy új építését jelenti.
 
A jelenlegi tervek szerint az ezer fogvatartott elhelyezésére méretezett bv. intézetet Észak-Magyarországon tervezik megépíteni, és az alpolgármester szerint erre ideális hely lenne az az üres terület, amit Balassagyarmat a belvárosi ingatlanok kiváltásaként ingyen felajánlott.
 
Az önkormányzat a javaslatban arról is írt, hogy a Balassaqgyartmati Fegyház és Börtön a megépítése óta túlzsúfolt. Hivatalos befogadó képességét tekintve 321 fogvatartott helyezhető el benne, de évtizedek óta 450-550 fogvatartott van az intézetben. Emellett a bv. intézet területén működik az Ipoly Cipőgyár Kft, a város harmadik legnagyobb foglalkoztató cége, és a zárt épület, a korlátozott lehetőségek miatt már nem lehet továbbfejleszetni az üzemet.
 
A tervek szerint az újjászülető Vármegyeháza-börtön épületegyüttes egy, a határon átnyúló, térségi gazdasági, kulturális, művészeti központ lehet, míg egy európai rangú börtönmúzeum, vagy egy luxus börtönhotel pedig igazi kuriózumnak számítana.
 
A település önkormányzata ingyen biztosítaná az új bv. intézet felépítéséhez szükséges földterületet, mert azzal számol, hogy a börtönberuházás legalább 500 új munkahelyet jelentene a városban.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése