2013. november 1., péntek

Terror a falak mögött --- Halloween-napi program egy egykori börtönben...

Forrás: http://bigstory.ap.org/article/abandoned-philly-prison-adds-screams-halloween




Ha azt mondom, hogy egy elhagyatott börtön meglehetősen félelmetes és hátborzongató hely lehet így Halloween idején, akkor talán nem tévedek nagyot... 

A philadelphiai Eastern State Penitentiary nevű műintézmény üzemeltetői is így gondolták ezt, a mindenre elszánt és felkészült látogatók legnagyobb örömére. Az egykori büntetés-végrehajtási intézet 1829-ben fogadta be az első elítéltet, és az 1971-ben bekövetkezett bezárásáig folyamatosan ellátta az alapfeladatait. Az épület múzeum formájában történő újranyitására 1994-ben került sor. 

Nos, amennyiben a felvezetésben rögzített mondatot kiegészítjük azzal, hogy elképzeljük, milyen is lehet az üresen álló börtönt bejárni úgy, hogy mindeközben vérfagyasztó sikolyokat hallunk, és rémes alakokkal találjuk szembe magunkat, akik adott esetben meg is érintenek bennünket, akkor mindenki számára nyilvánvalóvá válik, hogy pontosan mi is a "Terror a falak mögött" című esemény célja. Az egyébként is kísértet járta hely hírében álló épület minden ősszel turisztikai látványossággá válik, és rengeteg kíváncsi érdeklődő látogat el ide Halloween idején, hogy részt vegyen egy nem mindennapi kiránduláson, melynek során az egykori börtönben tehetnek látogatást. Az ijedősebb turisták kedvéért a kisminkelt színészek korábban nem érinthették meg a látogatókat, azonban idén ez megváltozott: a legbátrabb vendégek egy ún. "fény a sötétben" nevű nyakláncot kapnak, ami jelzi a stáb tagjainak, hogy ők hajlandóak interakcióba lépni velük. 

Az Eastern State Penitentiary egyébként a maga idejében egy valóságos építészeti csoda volt, hiszen itt korábban volt kiépítve a vízvezeték- és fűtéshálózat, mint a Fehér Házban. További érdekessége a helynek, hogy a leghíresebb itt elhelyezett fogvatartottak között szerepelt Al Capone is. 

A "Terror a falak mögött" című program az intézmény éves költségvetésének 60 %-át hozza be, ami az érdeklődés nagyságát jól illusztrálja. Belegondolva a saját környezetem lehetőségeibe, az jutott az eszembe, hogy abban az esetben, ha például a legöregebb hazai börtönnek számító Balassagyarmati Fegyház és Börtön bezárásra kerülne, és az épület szállodává és múzeummá alakulna, akkor egy ilyen jellegű program iránt lenne e- érdeklődés. Azt hiszem, a válasz egyértelműen igen...

Következzen néhány kép a philadelphiai programról, amúgy kedvcsinálónak:





            

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése