2014. június 5., csütörtök

A Mesekör fellépése az Állampusztai Országos Bv. Intézetben...






A mesekör a „Fogvatartottak társadalmi visszailleszkedésének támogatása olyan újszerű módszerekkel, mint a mesekör és a családi döntéshozó csoport. Jó gyakorlatok bemutatása.” című NCTA-2013-3699-G regisztrációs számú, a Norvég Civil Támogatási Alap által támogatott projekthez kapcsolódóan zajlik intézetünkben.





A Balassagyarmati Fegyház és Börtön, valamint a Feldmár Intézet már évek óta eredményesen együttműködik. Ennek a közös munkának a gyümölcse a mesekör. Erről már többször, több fórumon lehetett olvasni. Most azonban ismét, úgymond apropója van, hogy a mesekörrel foglalkozzunk.


Először is egy igazán rövid tájékoztatás a mesekörről, de ez rendszeres olvasóink számára csak ismétlés:


A mesekörbe az önként jelentkező fogvatartottak közül elsősorban azok kerülnek bevonásra, akiknek kiskorú gyermekük van. A foglalkozások során „megszületik” egy mese, amely a mese, mint műfaj jegyeivel rendelkezik, de a valóságban gyökerezik. Érdekessége még, hogy nincs előre megírt forgatókönyv: minden egyes részlete – szöveg, zene, karakter, mozgás, stb. - a fogvatartottak alkotása. Az alkotómunka során többek számára lehet, furcsán hangozhat, de az egyik fontos vezérfonal a fogvatartottak számára, hogy példát, jó (!) példát mutassanak a nézőknek, elsősorban a gyermekeiknek!


Eddig a mesekör rövid bemutatása! Most pedig jöjjön az aktualitás:


2014. tavaszán a fentebb leírt módon megszületett egy újabb mese, aminek a címe: „Csillag születik”.


Ennek a története pedig a következő: van egy család, ahol nagy a csóróság. Az apa a fiait arra ösztönzi, hogy tanuljanak valami rendes szakmát, hogy meg tudjanak élni. Igen ám, de a Sanyika, a legkisebb gyerek nem akar szakmát tanulni, hanem énekelni, „reppelni” akar, ki akar törni a szegénységből. Meghallja, hogy ismét indul a „Csillag születik” című műsor, és úgy dönt, hogy oda bizony elmegy megméretni magát. A családból egyedül a nagyapja támogatja, még pénzzel is ezt a tervét, az apja viszont kitagadja. Nem rosszaságból, nem irigységből, hanem féltésből. Mert mint kiderül, annak idején Ő is indult egy tehetségkutatóban, de egy „paraszthajszállál” lemaradt a győzelemről. Ezért nem akarja, hogy Sanyika hiú ábrándokat kergessen. Sanyikát viszont hajtja az álma, ezért otthagyja a családját és elindul szerencsét próbálni. Útja során találkozik a fogfájós óriással, akinek kiüti a fájós fogát, ezért cserébe az óriás mellé szegődik segítőnek. Ketten mennek már tovább Boszorkányföldjén keresztül, ahol három igen gonosz boszorkány él. Hírét veszik, hogy Sanyika elindult a Csillag születik-be, és tudják, meg kell akadályozniuk a győzelmét, mert az életüknek vége, ha Sanyika megnyeri azt. Minden ármányt, minden praktikát bevetnek, pl. a kémként használt fekete macskát (amely szerepet kétség ne férjen hozzá, fogvatartott játszott el!), vagy a sálat, amely megfojtja azt, akinek a nyakára teszik, vagy a mérgező banánt.  Utolsó kísérletként pedig – már a Csillag születik stúdiójában – megátkozza Őt a főboszorkány, ami miatt elmegy a hangja. Lássuk be, azért az egy dalversenyen igen kellemetlen eset. A jóságos zsűri megsajnálja a fiút, aki pedig igen jól kezdte a produkcióját, de egyedülálló módon lehetőséget kap, hogy 1 óra múlva újrakezdje.


Mi persze tudjuk, hogy az átok miatt nem tud majd akkor sem megszólalni, mert azt csak egyetlen dolog törheti meg: a család, az apa szeretete. 


A műsor folytatódik, de úgy tűnik, hogy Sanyika számára mindörökre befejeződött. De ekkor – mert hát milyen mese lenne, ha nem lenne jó a vége? – a műsorvezető újabb produkciót jelent be: a színen az öreg Kálló, aki eljött, hogy kiálljon a fia mellett, mert hát nagyon szereti Őt!


Az éneke és a szeretete - egy szívszorító hallgató – megtöri az átkot: Sanyika megnyeri a „Csillag születik”-et, a gonosz boszorkák meg, …


Eddig a mese: a jó elnyerte méltó jutalmát, a gonosz meglakolt.


A családtagok, akik április 25-én, az intézet Szent Mihály kápolnájában nézték meg az „őselőadást”, nagyon büszkék voltak. Büszkék azokra a bebörtönzött apákra, gyerekekre, családtagokra, akik fogvatartottként tudtak olyan értékeket átadni a nézőknek, amik bármely iskolapadban, színpadon, de az élet bármely területén értéket jelentenek.


A mi mesénk itt még nem ér véget. Bv. ország kicsi ország. A mesekör híre eljutott az Állampusztai Országos Bv. Intézetbe is. Meghívást is kaptunk, hogy mutatnánk be a „Csillag születik” című mesét a solti objektumban elhelyezett fogvatartottak számára is.


Így került sor május 23-án a solti „vendégszereplésre”. A felkészülés során kemény vívódások voltak, hogy az óriással és boszorkányokkal tarkított mesét hogyan tudják megmutatni fogvatartott társaiknak? Akik egyébként is kritikus közönség, és egyébként eléggé ciki lenne odaállni eléjük ezzel a mesével. Ezért hát a ”Csillag születik” újabb verziója is megszületett (egyetlen délután alatt!), ahol az óriás helyett az egyik testvér lett a segítő, a boszorkányok pedig átalakultak a családdal rivalizáló bandává. A szöveg sokkal keményebb lett, alkalmazva a börtönszlenget. Ami viszont nem változott: a szándék, hogy a közönségnek jó példát mutassanak. A két egymással látszólag szemben álló fiú, akik mindketten a rap műfajában indultak egyformán jók voltak (és tényleg!), ezért hát a jóságos zsűri mindkettőjüket győztesnek kiáltotta ki.


Az életben tudjuk, a rivalizálásnak nincsenek győztesei, de a mesében, ebben a mesében mégis két győztes is született: a balassagyarmati fogvatartottak, akik eljátszották ezt a mesebeli bandaháborút, és a solti fogvatartottak, akik nagyon lelkesen tapsolva, nevetve, helyenként sírva megnézték ezt a darabot.


Azonban, ha teljesen őszinte akarok lenni, akkor nem csak két győztese volt ennek az előadásnak. A jelen lévő civilek, és a jelen lévő személyi állományi tagok – mind a soltiak, mind a balassagyarmatiak – valami olyannak lehettünk a részesei, aminek előtte még nem.


Köszönjük a solti Kollégák meghívását, köszönjük a fogadtatást, és reméljük, hogy maradandó és jó emléket hagyott maga után a mesekör bemutatkozása.

Aki nem hiszi, járjon utána.

 





/Kép: Ambrus Lajos, Szöveg: István Károlyné/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése