2014. november 16., vasárnap

A családon belüli erőszak ellen







A világon minden ötödik nőt, Magyarországon pedig a 8-900 ezer bántalmazotton keresztül akár 2,5 millió embert is érint a családon belüli erőszak. Ennek megakadályozására egyre több helyen szerveznek oktatást és kampányt.




 

A gyermekbántalmazás megelőzésére indul képzés szülőknek. A programot izlandi minta alapján szervezi a Lélekben Otthon Alapítvány öt magyar civil szervezet bevonásával. A háromórás oktatásra több városban is lehet jelentkezni - mondta Szász Áron, az alapítvány adminisztratív koordinátora.


"A cél: abban segíteni a szülőket, tanárokat, tehát a felnőtteket, hogy a gyermek minél nagyobb biztonságban legyenek. A program hét lépésben magyarázza el, hogyan lehet biztonságosabbá tenni a gyermekeink életét, kifejezetten a szexuális zaklatás, a molesztálás megelőzésére koncentrálva."


Az Ökumenikus Segélyszervezet a családi erőszak ellen indít figyelemfelkeltő kampányt, becslésük szerint Magyarországon a kapcsolati erőszak áldozatainak száma több százezerre tehető. A kampány lényege, hogy felhívja a figyelmet az erőszak jeleire. A probléma nemzetközi szinten is súlyos, ugyan sok ország fogadott el az utóbbi években a nők egyenjogúságát, védelmét erősítő jogszabályokat, egyes kimutatások szerint Európában így is minden ötödik nőt ér családon belüli erőszak - hangzott el egy, a témával foglalkozó genfi konferencián, amelyen részt vett Nyíri Iván is.


"Lényegi kérdésekben a jogalkalmazás, jogszolgáltatás területén még borzasztó nagy elmaradások vannak. Többek között elhangzott, hogy a családon belüli erőszak, ahol azért a világnak nagyon nagy adóssága van a nőkkel, az anyákkal szemben, globálisan minden ötödik nőt érint, Magyarországra lefordítva 8-900 ezer nőt érint és rajtuk keresztül akár 2-2,5 millió embert, az ország egynegyedét. Ez ijesztő."


Magyarország márciusban csatlakozott a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló isztambuli egyezményhez, ám annak ratifikálása még várat magára. Ezt eddig a harminchat aláíró ország fele tette meg.



°°°°



A téma komoly, azt gondolom, hogy mindenképpen  figyelmet kell szentelni rá. Sokan nem is gondolják, de talán a közvetlen környezetükben is bántalmaznak valakit. Nőt, gyermeket, vagy éppen férfit, az életkor vagy a nem talán nem is annyira fontos, maga a jelenség azonban feltétlenül elítélendő. Az erőszak nem kizárólag a fizikai vagy éppen szexuális jellegű bántalmazásban merül ki, a lelki terror, a verbális agresszió, az anyagi szempontból megjelenő kizsákmányolás egyaránt beletartozik a lehetséges megnyilvánulási módok közé. És a legdurvább az, hogy valójában nem feltétlenül van ráírva a bántalmazó arcára, hogy néhány perccel ezelőtt megverte a feleségét, vagy éppen molesztálta a gyermekét. Sok esetben olyan, mondhatni azt is, hogy köztiszteletben álló emberek az elkövetők, akikről még csak nem is gondolnánk, hogy ilyesmire képesek lennének. Az esetleges árulkodó jeleket (a szomszédból átszűrődő furcsa hangok, ismeretlen sérülések, megváltozott magatartás stb.) vagy éppen a segélykéréseket pedig vagy nem vesszük észre, vagy nem akarjuk észrevenni. Felmerülhet a kérdés, van -e jogunk beleavatkozni mások életébe, van -e jogunk szétrobbantani a cukormázat, ami mögött sötét titkok és egy eltorzult személyiség lappang. Ki-ki döntse el, mit tud, mit akar tenni a jelenség ellen, egy biztos: hivatalból sok olyan emberrel találkoztam, aki családon belüli erőszakot alkalmazott, és nehéz annál rosszabbat elképzelnem, mint egy gyengébb, ártatlan ember különféle módszerekkel megvalósított bántalmazása... A jelenséggel összefüggésben bemutatok egy verset, ami talán nem annyira ismert, mégis ideillő, mert felhívja a figyelmet a bántalmazásra:     
  





Fogjuk le kezüket.
(A családon belüli erőszakról)




Szinte naponta olvasom,
hallom és látom,
az erőszakról szólnak,
ez szinte rémálom.

Az erőszakról, mely
mérgezi a családot,
az erőszakról, mely
szedi az áldozatot.

Gyermekek, nők, anyák
félnek, szenvednek tőle.
Sokszor késsel, ököllel
támadnak a nőre.

Vannak gyermekek,
kik a félelemben élnek
és hányan vannak,
kik már erőszakot éltek.

Hányan és hányan voltak,
kik nem bírták tovább,
kiket az erőszaktól
mentett a másvilág.

Tudjuk sokan voltak,
kik segítségre vártak,
s mikor kérték azt,
süket fülekre találtak.

Hányan és hányan félnek
még, ma is szenvednek,
nem jön a segítség, 
a falak közt rettegnek.

S akik tehetnének várnak,
még ma sem téma.
Verje meg az Isten,
mert cinkos, aki néma.

Emeljük fel hangunkat,
tegyük amit lehet.
Segíts! Fogjuk le az
erőszaktevő kezet.



2011. december


És a témával kapcsolatban itt van Mr. Busta "Amíg csak élek" című klipje, ami a családon belüli erőszak ellen szeretné felhívni az emberek figyelmét. Ahogy a rapper fogalmazott: "A dal, remélem sokaknak fog erőt adni, a videoklip pedig a tervek szerint jó néhány embernek felnyitja a szemét és a családon belüli erőszak eltűnik az emberek életéből!" Ajánlom mindenkinek a figyelmébe!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése