2014. november 25., kedd

Gyermekbántalmazás

(Forrás: http://444.hu/2014/11/25/megrazo-gyerekrajzok-az-eroszakrol/)
A Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének Anya-Gyermek Segítőotthona és Krízisközpontja által ellátott gyerekek rajzaiból nyílt kiállítás Nyíregyházán, a rendőrkapitányságon ma, a nők elleni erőszak megelőzésének világnapján. A gyerekek főleg családon belüli erőszakról rajzoltak. Verések, baltás ámokfutó, öngyilkosság is van köztük.

Szarkáné Kövi Márta, a Magyar Vöröskereszt megyei igazgatója döbbenetesnek nevezte a rajzokat. Az igazgató szerint azért is tenni kell az erőszak ellen, mert a bántalmazott gyerekek felnőttként gyakran maguk is bántalmazóvá válnak. Gavallér Andrea, a Krízisközpont pszichológusa felfigyelt arra, hogy a tematikusan csoportosított rajzok közül többön megjelenik a rendőrség, mint az a szerv, ami baj esetén segíthet.

A következő hetekben iskola- és óvópedagógus csoportok is látogathatják a sokkoló tárlatot – írja a police.hu.

<><><>

Következzenek most a rajzok, melyekhez különösebb kommentár nem kell. A családon belüli erőszaktól szenvedő gyermekek ábrázolása szerint "apa" általában nagy, de nem azért, mert a gyerek felnéz rá, mert erős és támogató, hanem azért, mert nagy és félni kell tőle. "Apa" életében a kocsma, az alkohol, a cigaretta jóval fontosabb szerepet tölt be, mint a gondoskodás, a szeretet, a törődés. A gyerekek jellemzően sírnak a képeken, csakúgy a női alakok. "Apa" nem sír, hanem vagy verbálisan vagy puszta kézzel vagy valamilyen eszközzel bántalmazza a "szeretteit". Sajnálatos módon a gyermekbántalmazás is egy élő probléma, aminek feltárása, megelőzése, megszüntetése kiemelt jelentőségű feladat minden olyan állami és civil szervezet számára, melynek feladatkörébe tartozik a gyermekvédelem, az áldozatsegítés, illetve az áldozattá válás megelőzése. Fogjunk össze, figyeljünk a jelekre, legyünk problémaérzékenyek, tegyünk érte!     
 Egy vers, a témához kapcsolódóan:


Gyermekbántalmazás

Eleget bántottad szülötted,
lelkileg aláztad ütötted.

Varjú vagy ki gyötrelmet hoz,
félelmet kelt minden napod.

Felhő takarja a tiszta eget,
vihart zúdítasz, s más esik eső helyett.

Kalitkába zárt madár elől
fényt hárítasz te kietlen, ki szült légy meddő,
minthogy gyümölcsöd magja legyen veszendő.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése