2012. november 15., csütörtök

Baracska - Pályázati nyitórendezvény

A mai napon került sor Baracska - Annamajor területén "A Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet elítéltjeinek visszavezetése a társadalomba" című TÁMOP 5.6.1.A-11/4-2011-0009 kódjelű projekt nyitórendezvényére. 


Megnyitójában Cséri Zoltán bv. ezredes bv. főtanácsos intézetparancsnok Úr köszöntötte a megjelenteket, hangsúlyozva, hogy mennyire fontosnak tartja a fogvatartottak nevelésének, reszocializációjának elősegítését. Természetesen az előbbiekkel összefüggő tevékenységek végrehajtása során kiemelten szem előtt kell tartani a biztonsági szempontokat is, hiszen a börtönben olyan emberek vannak elhelyezve, akik a társadalmi normákat bűncselekmény elkövetésével sértették meg, ezzel együtt a fogvatartottak előbb-utóbb letöltik büntetésüket, és visszakerülnek a társadalomba, ezért mindenképpen foglalkozni kell velük. A parancsnok úr bemutatta az Intézet egyházi, resztoratív jellegű tevékenységeit, az oktatási, képzési és munkáltatási lehetőségeket, kiemelve ezek fontosságát. Ezt követően ismertette a jelenleg folyamatban lévő pályázati programokat, melyek megvalósítását több más bv. intézettel közösen kezdték meg, a cél azonban azonos: a rendelkezésre álló eszközök hatékony, célzott felhasználásával segítsék a fogvatartottak visszailleszkedését.


Roszik Gábor, a Magyar Testvéri Börtöntársaság alapítója és elnöke bemutatta a szervezetet, illetve a Magyar Bűnmegelőzési Börtönmissziós Alapítvány, kiemelve a bűnmegelőzési és a börtönmissziós célú tevékenységek jelentőségét. Véleménye szerint az MBBA által benyújtott pályázat kulcsszava nem is annyira a visszailleszkedés, hanem a család, annak támogatása, a kapcsolattartás erősítése, rendezése. Mint mondta, statisztikai adatok szerint azon elítéltek esetében, akik családba szabadulnak, 6x kisebb a visszaesés esélye, mint olyan társaik esetében, akik nem rendelkeznek családdal.
      
Fazekas Szilvia bv. alezredes, az Intézet büntetés-végrehajtási osztályvezetője bemutatta a baracskai oktatási, képzési lehetőségeket, az egyházi tevékenységet, a különféle szakköröket, speciális fogvatartotti csoportokat. Az előadása végén elmondta, hogy a munkatársaival mennyire várják már, hogy a pályázat tekintetében elkezdődjön az érdemi munka, melynek hasznosságában, eredményességében bíznak.

Katona Csilla. az MBBA elnöke ismertette a szervezet történetét, eddigi tevékenységét, külön kitérve az általuk megvalósított pályázatokra. Ezt követően bemutatta jelen pályázat legfőbb fejlesztési moduljait, melyeket a következők szerint lehet összefoglalni:
  • megvalósítók felkészítése,
  • fogvatartottak toborzása, felkészítése, egyéni fejlesztési terv készítése, csoportba vonás,
  • szociális készségek fejlesztése,
  • közösségi és szociális kompetenciák fejlesztése,
  • álláskeresési technikák, munkaerő-piaci ismeretek, készségek fejlesztése.
A 18 hónapos futamidő alatt megvalósítandó pályázat befejezésének ideje 2014. január végén tervezett, addig 60 fogvatartott (40 férfi elítélt helyben, míg 20 nő a Kalocsai Fegyház és Börtönben kerül kiválasztásra) és családtagjaik bevonását kívánják végrehajtani, különös figyelmet fordítva a szabadulás előtti és az azt követő időszakra, szorosan együttműködve a pártfogó felügyelőkkel. Tíz volt fogvatartott beilleszkedését lakhatási támogatással kívánják segíteni.

Lévai Márta  projektmenedzser bemutatkozását követően a projekt céljai közül kiemelte a foglalkoztathatóság javításának lehetőségét, a befogadó társadalomba tartozó szakemberek és szervezetek, illetve a bv. intézet közötti együttműködés erősítését és a szemléletformálást, valamint a fogvatartottak személyes változásának elérését, támogatását.

A program utolsó előadójaként beszámoltam mindazon pályázati tapasztalatokról, melyeket a Balassagyarmati Fegyház és Börtönben megvalósított projektek kapcsán szereztünk, és melyek megítélésem szerint segíthetik a baracskai program megvalósítását, esetleg hasznos gyakorlati segítséget nyújthatnak a végrehajtók és közreműködők számára.


Gratulálok a nyertes pályázathoz, és ezzel együtt sok sikert kívánok annak megvalósításához! Fontosnak tartom, hogy az utóbbi időben egyre több büntetés-végrehajtási intézet folytat aktív pályázati tevékenységet és lép kapcsolatba olyan civil szervezetekkel, amelyek nagyban hozzájárulhatnak szakmai tevékenységünk eredményesebbé tételéhez. Ez a program egy az ilyenek közül, és látva a végrehajtásában közreműködők aktivitását, lendületét, biztos vagyok benne, hogy lesz még folytatása.      
            
 

      

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése