2013. október 18., péntek

Tanulás a sikeres reintegráció reményében --- egy állampusztai programról...







Tanulás a sikeres visszailleszkedés reményében



Ismét egy sikertörténetről számolhatok be, ezúttal egy, az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet állampusztai és solti objektumában folytatott pályázati program kapcsán.


Új lehetőségek nyíltak

Az Európai Unió támogatásával megvalósuló TÁMOP 2.1.2 "Idegen nyelvi és informatikai kompetenciák fejlesztése" című kiemelt projekt  keretében új lehetőségek nyíltak fogvatartottak képzésére. A minimális, mindössze 2 - 5%-os önrészt igénylő tanfolyamok így az elítéltek számára is elérhetővé váltak.

Ezt a lehetőséget felismerve az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet vezetősége - karöltve a Humán Integráció Kft-vel - megvalósította azt az egyedülálló, kifejezetten a büntetés-végrehajtás intézeteiben raboskodók igényeihez, illetve előképzettségéhez igazodó, a reintegrációt előtérbe helyező oktatási programot, amely ma már minden kétséget kizáróan elindult a siker útján.


A megvalósult felnőttképzési programok

A kiemelt projekt keretében a fogvatartottaknak lehetőségük nyílt 90 órás, 95 – 98%-ban az Európai Unió által támogatott, idegen nyelvi és/vagy informatikai kompetenciák fejlesztése képzésben részt venni.

Az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben a nyelvi képzés 60 órás modulokból áll. Összesen 600 órás akkreditált angol nyelvi programból választhatnak a hallgatók, akik a minimum szinttől akár a középfokú nyelvvizsga előkészítő szintig is eljuthatnak.

Az informatikai képzések keretében alap- és középfokú felhasználói ismereteket lehet szerezni, a 4 modulos, 4 x 30 órás, azaz összesen 120 órás – szintén akkreditált képzési program elvégzésével.

A számítógép használatához nélkülözhetetlen "Alapvető tudnivalók" (elektronikus levelezőrendszerek használata, az internetes böngészés és információkeresés alapvető technikái, e-ügyintézés, elektronikus közösségei terek), valamint a "Szövegszerkesztés" (önéletrajz, motivációs levelek írása, formázása), -"Táblázatkezelés",- és "Prezentáció" modulok elérhetővé teszik a képzettek számára azt a magabiztos tudást, amellyel könnyedén használják az informatika és a számítógép nyújtotta lehetőségeket.


Együtt vitték sikerre...

Az Intézet vezetősége már a kezdetektől elkötelezte magát, hogy az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézetnél fogvatartottak megfelelő képzési rendszerben, minél több tudásra tehessenek szert, ennek megvalósításában pedig kulcsfontosságú szerepet kapott egy akkreditált, felnőttképzési intézet, a Humán Integráció Kft. Rugalmasságuk, gyors alkalmazkodásuk a változó körülményekhez és tanáraik személyisége, pozitív hozzáállása mind - mind elengedhetetlennek bizonyultak az ügy sikerének előmozdításában. A közös munka ebben a nem mindennapi helyzetben megkövetelte a képző intézettől a pontos, hiteles munkavégzést, a precíz adminisztrációt, a töretlen lelkesedést a kitűzött célok megvalósításához egyaránt. 

A büntetés-végrehajtási intézetben már korábban oktató tanárok kezdetben kétségeiknek adtak hangot: úgy vélték az itt élőket csak az ösztöndíj-rendszer motiválja majd, a tanfolyamok pedig ösztöndíj ellenére is könnyen kudarcba fulladhatnak, a fennálló érdektelenség miatt.

Az eredmények végül a képző intézetet igazolták: az itt élőkre igenis ösztönzőleg hat ez az új oktatási módszer, amely az ösztöndíj- rendszer helyett sokkal inkább a tanulók érdeklődési körét, a mindennapi életben előforduló szituációs elemeket, a testre szabott igényeket, a reintegráció elősegítését helyezi előtérbe, mintegy felkészítve őket a szabadulásukat követő új életre.

Ennek köszönhetően a mindeddig nehézkes, néha elfordulásba torkolló magatartást és hozzáállást felváltotta a tudás iránti lelkesedés, ami - a régen pályán lévő, nagy tapasztalattal rendelkező – nevelőket, tanárokat is meglepte.


....és együtt viszik tovább, nincs megállás

Így ma már elmondhatjuk, hogy az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézetnél 76 végzett el 90 órás informatika tanfolyamot, melynek keretében megtanulták a számítógép kezelés alapjait, a szövegszerkesztést és a táblázat kezelést. További 48 fő sikeresen vette az alapfokú, 60 órás angol nyelvi tanfolyam akadályait.



Jelenleg 16-an járnak informatika és 24-en angol képzésre az intézet oktatótermeibe.

A jó hangulatú, fogvatartotti igényeket kielégítő képzések híre gyorsan terjed az intézet falain belül és bátran állíthatjuk, hogy az itt fogvatartott közel 1000 elítélt egyre nagyobb számban igényli, hogy részt vehessen a Humán Integráció Kft. által indított tanfolyamokon, az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet vezetősége pedig ehhez a tőlük telhető maximális támogatást a jövőben is biztosítja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése