2013. április 24., szerda

A Föld napja - megemlékezés a börtönben

István Károlyné kolléganőm beszámolója



 
A Balassagyarmati Fegyház és Börtönben kialakult gyakorlat szerint a fogvatartottakkal való foglalkozás egyik alappillére a külvilág behozatala a börtön falai közé, annak ünnepeivel, jeles napjaival együtt.

Ennek egyik példája volt a Föld napja alkalmából április 22-én megrendezett vetélkedő, ahol az intézetben elhelyezett fogvatartottak 5 fős csapatai - az elhelyezési szintjüket képviselve - mérkőztek meg egymással.

A vetélkedő helyszíne a Szent Mihály Kápolna volt.

Első feladatként csapatnevet kellett választani, olyat, ami releváns a Föld napja kapcsán. Így „születtek” meg a következő csapatok:

Kertészek
Kilimanjáró
Green point
Szelektálás
Roma Föld
Jupiter

A legutolsó csapat nem tudott a névválasztás és a Föld napja című program közötti összefüggésre elfogadható indokokat felsorakoztatni, így pontot nem szereztek.

A második feladat „Kvíz-tíz”, azaz 10, a környezetvédelemmel kapcsolatos kérdésekből álló feladatlap kitöltése volt, melyre összesen 10 perc állt rendelkezésre. A megadott idő leteltével a csapatok az általuk kitöltött feladatlapot átadták a szomszéd csapatnak javításra, mert a kérdésekre adandó helyes válaszok elhangzottak.

(Börtönben vagyunk, az ördög nem alszik, ezért minden csapatnak volt egy saját színes ceruzája, amivel az ellenfél írásos feladatait javította, „elősegítve” a fair play megtartását.)

Harmadik feladatként az alábbi, A4-es méretre felnagyított és egyformán (sablon alapján, amit a versenyben nem érdekelt fogvatartott készített el) 20 darabba szétvágott képet kellett összerakni egésszé:





 
Mivel nagyon fontos üzenete van ennek a képnek, ezért a kirakásra adott 10 perc letelte után a csapatok szószólót választottak maguk közül, akik hangosan felolvasták a képen látható mondatot: „A földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön!”

Ezt követően 3 virtuális kukát helyeztünk el, amikbe természetesen szelektíven kellett a hulladékot elhelyezni. A hulladékgyűjtők feliratai a következők voltak:

veszélyes hulladék
komposzt
műanyag

A csapatok feladata az volt, hogy mindháromba helyezzenek bele 3-3 hulladékot.

Összesen 2 csapat veszített 1-1 pontot, mert a többi csapat egy-egy megoldásukat nem fogadta el: mivel a „Műanyag” elnevezésű kukába gumit, illetve szintén a „Műanyag” elnevezésű kukába eldobható fecskendőt nem teszünk, mert ezek inkább veszélyes hulladékok.

Az 5. feladathoz számítógépes segítséget hívtunk, ugyanis internet segítségével a „Hulladékmemória” című játékot játszották a csapatok képviselői. Bár a csapatokat 1-1 fogvatartott képviselte, azok teljesítettek eredményesebben, akiknek a csapatuk is mondta a helyes megoldásokat, azaz melyik kártyára kattintson rá, hogy a felfedett kártyával azonos mintájút találjon.

A hatodik feladat ismételten írásos feladat volt, de most egy keresztrejtvény formájában. Itt összesen 9 meghatározás volt, s ha ezekre a helyes válaszokat írták be, akkor egy 10. meghatározást lehetett összeolvasni. Könnyítésül a 9 meghatározás kezdőbetűjét előre beírtuk.

Utolsó feladatként átalakult a Kápolna reklámirodává. Kétlépcsős feladat volt ez, ugyanis először két fogalom közül ki kellett választani a környezetvédelmi szempontból ajánlott megoldást. Ezek a fogalompárok a következők voltak:

filteres tea – teafű
zacskós tej – dobozos tej
száraz elem – tölthető akku
vászon bevásárló szatyor – nylon zacskó
eldobható borotva – villanyborotva
műanyagflakonos mustár – üveges mustár

Egyetlen csapatnál merült fel kérdés, akik az eldobható borotvát választották a villanyborotva helyett. Mivel elfogadható magyarázatot adtak választásukra (az áram előállítása sokba kerül, ezzel szemben az eldobható borotva hulladékként szelektíven kezelhető, illetve kevésbé áll fenn az azzal esetlegesen átvitt fertőzés veszélye), így közfelkiáltással elfogadtuk ezt a megoldást is. Innentől kezdődött a reklámtevékenység, mert a második feladat a kiválasztott fogalom népszerűsítésére reklám mondat írása volt.

Erre a következő jelmondatok születtek:
„Fogyassza a teafüvet, mert egészséges és környezetbarát!”
„Ha dobozos tejet iszol, megmentesz egy fát! Így környezetet kímélsz, így nyugodtan vághatsz jópofát!”
„A tölthető akkut lehet tölteni, a száraz elemet pedig csak rövid ideig használhatjuk, és utána lehet eldobni. Ezért jó a tölthető akku, mert tartós!”
„Válassza a bv-s vászon bevásárló szatyrot, mert szabaduláskor szelektív kukába eldobható, mivel komposztálható. Ezzel se a saját, se a körülötted lévők egészségét nem károsítod.” (ez így, hol tegezve, hol magázva)
„Eldobható borotva, eldobható probléma!”
„Vegyél üvegest, hogy a Greenpeace ne legyen ideges!”

Ezt már csak az eredményhirdetés követte. A pontok összeszámolásakor derült ki, hogy az első helyért holtverseny alakult ki: a Roma Föld és a Kilimanjáró is 63-63 pontot szerzett. Mivel erre az eshetőségre is felkészültünk, így egyszerű volt a döntés: az a csapat nyerte meg a versenyt, amelyik a legjobb idővel bírt, azaz a feladatok nagy részét elsőként oldotta meg. Ez a csapat pedig a Kilimanjáró volt, akik az V. emelet képviseletében vettek részt a versenyen. Jutalmuk egy-egy kézfogás, illetve egy-egy névre szóló oklevél volt.



Azt hiszem, ismét egy olyan programot valósítottunk meg, amely nem kizárólag a szabadidő hasznos eltöltését szolgálta, nemcsak a zárkán kívül töltött időt növelte meg, hanem valóban hasznos, akár a résztvevő fogvatartottak szabadulás utáni életére nézve is alkalmazható ismereteket adott. És nem utolsó sorban egy sikerélményt, amiben talán nem sűrűn van része az elítélteknek. A győztes csapat tagjai egyébként nagy lendülettel közelítették meg a nevelői irodát, hogy az illetékes nevelő úr előtt is büszkélkedjenek az eredményes szerepléssel és az oklevelekkel. Ehhez gratulálok nekik, a szervezésben résztvevő munkatársaimnak pedig ahhoz, hogy létrehozták a rendezvényt!     




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése