2013. április 14., vasárnap

Szökés egy francia börtönből

Forrás. http://www.hir24.hu/kulfold/2013/04/14/bravuros-bortonszokes/
Forrás. http://news.sky.com/story/1077845/france-jail-break-prisoner-uses-explosives





Hollywood-i filmekbe illő, nem mindennapi módon szökött meg egy franciaországi börtönből egy fegyveres rablásért elítélt fogvatartott.

A feltűnően intelligensnek tartott, egész Franciaországban közismert Redoine Faid nevű elítélt a francia-belga határtól nem messze, egy Lille melletti börtönben öt ajtót berobbantva eljutott a kijáratig, ahol túszul ejtett négy börtönőrt, és kijutott a szabadba, számoltak be a tudósítások a szinte hihetetlen esetről


Faid az egyik túszt már közvetlenül a börtönön kívül elengedte, a másodikat néhány száz méterrel odébb, a másik kettőt egy autópálya-pihenőnél hagyta, ahol autót váltott. Állítólag egyik túsznak sem esett bántódása, bár a történtek sokkolták őket.


A rendőrség nagy erőkkel keresi a 40 éves férfit, mielőbbi elfogása érdekében helikoptereket is bevetettek, illetve a hatóságok figyelmeztették a lakosságot, hogy a szökött elítélt veszélyes, fegyver és feltehetően robbanószer van nála. Faid ellen az egész schengeni övezetre kiterjedő európai elfogatóparancsot adtak ki, és a francia szervek értesítették az Interpolt is. A kutatás kiemelten fókuszál Belgiumra is, tekintettel a közös határszakaszra.

Egyelőre nem lehet tudni, a férfi hogyan tett szert robbanóanyagra a börtönben. A rendőrség azt gyanítja, Faid felesége segíthetett a szökésben, mert közvetlenül a szökés előtt járt nála látogatáson. Az asszony ügyvédje azonban mindennemű ezzel összefüggő gyanúsítást elutasított.

Az eddig napvilágra került hivatalos közlemények alapján minden rendkívül gyorsan történt, illetve nagyon szervezett módon, a hatóságok az eset kapcsán megismert tényeket próbálják meg összerakni annak érdekében, hogy pontosan kiderüljenek a körülmények.  

Az algériai származású férfi beszél héberül, mert az első rablása után Izraelben bujkált, állítólag ortodox zsidónak álcázta magát. 2009-ben társszerzőként megjelent - fegyveres rablásért kiszabott tízéves börtönbüntetése alatt írt - könyvében leírta, hogyan lett külvárosi piti tolvajból hírhedt, pénzszállító autók kirablására szakosodott gengszter. Mint ahogy azt a könyvben megfogalmazta, bűnözői életmódjára olyan filmek voltak hatással, mint például a Sebhelyesarcú, illetve a Robert de Niro és Al Pacino főszereplésével hazánkban Szemtől szembe címen bemutatott Heat című film. 

A Lille melletti Sequedin börtönbe egy 2010-es fegyveres rablás miatt került, amelyben meghalt egy rendőrnő.

***

Félelmetes a sztori... Mennyire megtervezett, mennyire alaposan előkészített, mennyire összetett módon valósította meg a férfi a szökését. És mennyire kijátszotta a büntetés-végrehajtási intézet biztonsági rendszerét... Azt hiszem, a következő könyvének alapjait megalapozta... És abban egészen biztosak lehetünk, hogy amennyiben elfogják, akkor lesz elég ideje, hogy megírja a történetét...      
 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése