2013. április 21., vasárnap

"Engem csak a főbelövés javít meg" – üzennek a börtöntetoválások

(Forrás:http://hvg.hu/divat_design/20130415_bortontetovalas_jelentes?fb_action_ids=527121114000072&fb_action_types=og.recommends&fb_source=other_multiline&action_object_map={%22527121114000072%22%3A489684814414631}&action_type_map={%22527121114000072%22%3A%22og.recommends%22}&action_ref_map=[])

Egy cikk a börtöntetoválásokról: Bakos Dalma írása a Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet pszichológusa, Szucsáki Melinda előadása alapján készült.  




Magyarországon az elmúlt évtizedekben az „ÜSS!” vagy a „SZERETLEK MARI” feliratokkal találkoztunk a leggyakrabban, mára ezeket felváltották a szimbólumok, a portrék és az angol kifejezések, de a négy fal közé zártság, a hely szelleme is megihleti a rabokat. Egy börtönpszichológustól megtudtuk, mit üzennek a börtöntetoválások.

Öt pont a kézfejen: a négy fal közé zárt embert jelképezi.

Már a XIX. század végén felfigyeltek a kutatók, hogy az egyes bűnözői csoportok gazdag tetoválásmotívumokkal rendelkeznek, melyek a bandatagok összetartozását jelképezik. Az okok között gyakran megjelenik a fogvatartott társak közé való beilleszkedés, valamint az idő strukturálásának szükséglete: az időtöltés, illetve az unaloműzés. Többek között erről tartott előadást Szucsáki Melinda, a Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet baracskai objektumának börtönpszichológusa a hétvégi XVII. Pszinapszis – Budapesti Pszichológiai Napokon. 

A szeretteiktől való megfosztottság lehet továbbá a fő indoka annak, hogy varratnak a fogvatartottak, ezért gyakori, hogy magukra tetováltatják azt, hogy „anya” vagy a szerelmük nevét, akik így „mindig velük lehetnek”, könnyebb így a távolságukat elviselni. A börtöntetoválás készítése fájdalmas művelet, akik alávetik magukat ennek a procedúrának, azok szeretnék átélni a fájdalmat, akár megélni azt az érzést, amely a szerettükben kavargott, amikor ők börtönbe kerültek.

A tetoválás kifejezheti a heteroszexuális kapcsolat hiányát is, ami leginkább képek formájában testesül meg, például meztelen vagy éppen vetkőző nő kerül az elítéltre. A börtönpszichológus hozzátette, hogy a magyar fogvatartottak között egyébként egyáltalán nem jellemző, hogy a fejükre varratnának, mert így nagyobb a lebukás veszélye, ugyanis a tetoválás felelősségre vonást von maga után, mivel az összetákolt tetoválógép a tiltott eszközök közé tartozik. (Az elítéltnél található tárgyak listája a BVOP honlapján megtalálható, ami ezen a listán nincs rajta, az tiltott eszköznek minősül.)

Akad olyan is, aki így akar lázadni a rendszer ellen, az egyik elítélt hátán például ez olvasható: „munkát nem vállalok”. Vannak más üzenetek is, például a börtönőröknek, az olasz „omerta” szó azt fejezi ki, hogy „nem vagyok vamzer” (besúgó). Hasonlóan többlettartalma van még a „vato loco”-nak, vagyis „a vér kötelez”-nek – tehát, aki az illetőt bántja, annak egy egész bandával kell szembenéznie.



"Üss", pókháló, könnycsepp, csillag

A börtöntetoválásokban nem csupán a szöveggel, hanem a különböző szimbólumokkal is lehet üzenni. Szucsáki Melinda szerint ilyen lehet a csillag, amely a fogvatartottak közötti hierarchiára utal, vagyis akinek ilyen tetoválása van, törekedhet a zárkán belüli hatalom elérésére. A virágmotívumok viszont egészen másfajta érzelmeket fejeznek ki, ezek utalhatnak arra, hogy az illető vágyódik haza, hiányzik neki az édesanyja vagy a szerelme. 

A könnycsepp jellemzően a gyilkosok jelképe, és külföldön az arcra szokás tetováltatni, de Szucsáki Melinda találkozott ezzel az ábrával kézfejen is, jelentése: „sokan sírtak már ezen kéz alatt”. A börtönpszichológus szerint ezzel is igyekezhetnek elrémiszteni az esetleges támadókat, tehát célja a biztonságérzet növelése.

Utóbbi időben megszaporodtak az indián motívumok, valamint az egyén kínai horoszkópjának a jele, ezek ugyanis az elítéltek szerint szerencsét hoznak – mondta Szucsáki Melinda. A kábítószer-használóknak is vannak speciális motívumaik, ilyen a kenderlevél vagy a pókháló a könyökön – ez utóbbinál a háló sokszor a „bent” eltöltött éveket szimbolizálja.

A hosszú idős fegyházasoknál (a büntetés-végrehajtás legszigorúbb rezsime – a szerző) pedig a démonábrák, halálfejek, csontvázfigurák, valamint nonfiguratív minták megjelenítése a gyakori. Ezek az arcok sokszor ijesztőek brutálisak, céljuk lehet a megfélemlítés, a hatalom, az erő kifejezése. Szucsáki Melinda hozzátette, hogy akiknek ilyen tetoválásuk van, azoktól jellemzően „kint” sem áll távol a brutalitás. Ám Szucsáki Melinda kiemelte, hogy a szimbólumok értelmezésével óvatosan kell bánni, és messzemenő következtetéseket nem vonhatunk le az illető személyiségét illetően.

A pár évtizede menő „ÜSS!” vagy „SZERETLEK MARI” már egyáltalán nem elterjedt. Nevek helyett manapság inkább elviszik a tetoválóhoz a szeretett nő fotóját, hogy az alapján készülhessen egy portré a testre. Itthon is gyakoriak az orosz és ukrán rabokon keresztül közvetített motívumok, de azért akadt valaha egy jellegzetesen magyar kép is. Ez egy V betűt formáló kézfejből, azaz a győzelem gesztusából, és szétszakított láncból állt.


10-15 kávé vagy riszpekt az ára

A börtönön belüli hierarchiában is sokat számít, kinek milyen a tetoválása. Előfordul, hogy akik a fogvatartotti hierarchiában magas pozícióval, tekintéllyel bírnak, azok ingyen megkapják az áhított mintát. Aki viszont kevésbé befolyásos, annak akár 10-15 kávét is kell fizetnie egy tetoválásért, és nincs rá garancia. A "riszpektet" az elkészítés módja is jelképezheti. Minél kidolgozottabb a tetoválás, annál nagyobb értékkel bír. Ritkán ugyan, de előfordul, hogy a börtönben hegtetoválást is készítenek, ami egyrészt jelentheti azt, hogy az elítélt a szeretteiért mindent kibír, a zárkatársak felé pedig azt üzeni, hogy bármire képes, bármekkora szenvedést el tud viselni.


Bármiből lehet tetoválógép

Az elítéltek kreativitását semmi sem állíthatja meg, ha a tiltott eszköz, vagyis a tetoválóműszer összerakásáról van szó. A  szalonokban megszokott profi szerkezet hiányában a körülöttük lévő mindennapi használati tárgyakat alakítják át. Kis villanymotorra, öngyújtóra és tűre mindenképp szükség van, a tintát pedig kettétört tollból szerzik többnyire.

Azon felül egyébként, hogy tiltják és büntetik a börtönön belüli tetoválást, más veszélyei is vannak a házilag készült rajzoknak. A sterilizálásra például nem fordítanak kellő figyelmet. Gyakran a börtönsampon a fertőtlenítő eszköz, a fertőzés veszélye hatványozottan fennáll.

Ezen kívül néha nem úgy sül el a dolog, ahogy kívánta a fogvatartott. A fiatalkorú elítélteknél fordul elő, hogy a zárkatársak megviccelik egymást, és egyáltalán nem az az ábra, és nem olyan formában kerül az elítélt testére, ahogy azt megbeszélték. Az angol kifejezésekkel, mondatokkal pedig visszatérő probléma, hogy egy-egy szót elírnak, amitől a szöveg vagy teljesen más jelentést nyer, mint aminek szánták, vagy az értelmét veszíti. De Szucsáki Melinda említett egy olyan esetet is, amikor egy férfi a barátnője nevét szerette volna magára varratni, de más keresztnév került az illetőre.

Szucsáki Melinda előadásában mindvégig hangsúlyozta, hogy fegyelemsértést követ el az, aki börtönben szeretné  felvarratni magára a kiválasztott mintát, valamint tiltott tárgyat készít, birtokol, következményként számolnia kell a  fegyelmi felelősségre vonással, továbbá kiemelte a fertőzésveszély kockázatát.



Igen, a börtönbeli tetoválás tiltott dolog. Fegyelmi cselekménynek minősül, mégis elterjedt, mégis egy jellemző tevékenység a rácsok mögötti világban. Annak ellenére, hogy valóban egyértelmű annak a veszélye, hogy valaki ennek következtében valamilyen fertőzést szed össze. A kockázatot mégis számos elítélt vállalja. Hogy milyen motiváció által vezérelve, hogy milyen mintákat varratva magukra, az egyénenként különböző lehet. A téma talán sokakat érdekel. Remélem, Melinda nem fog megharagudni, ha elárulok egy titkot: a közeljövőben le fogunk ülni, és összedugjuk a fejünket egy ötletelés erejéig, annak érdekében, hogy a témával kapcsolatban megszülessen egy könyv. Egy könyv, fényképekkel illusztrálva. Várja valaki?   



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése