2013. augusztus 16., péntek

Szakmai konferencia - 2013.08.15.




2013. augusztus 05-én szakmai konferencia került megrendezésre a Balassagyarmati Fegyház és Börtönben, az “Alkalmazkodóképesség fejlesztése a Balassagyarmati Fegyház és Börtönben, valamint a Heves Megyei Bv. Intézetben elhelyezett fogvatartottak körében” című TÁMOP – 5.6.1.A-11/4-2011-0001 kódszámú pályázati program keretében.

Elsőként Székelyné Kováts Eszter, a Tranzit F&S Fókuszolási és Szupervíziós Felnőttképzési Központ vezetője lépett a pulpitusra. A „Fogvatartottak részére megtartott személyiség- és kompetenciafejlesztő programok végrehajtásának tapasztalatai civil szemmel” című előadása mottójául egy olyan Konfuciusz idézetet választott, mely a fogvatartottakra nézve is helytálló megállapítás: „Aki birtokolja önmagát, jobbá teheti az életét.”



Az előadó megosztotta azokat a tapasztalatokat, melyeket ő és munkatársai az elmúlt években a fogvatartottakkal való foglalkozás során szereztek, illetve bemutatta az ún. Tranzit-szemléletet. Talán sokan nem tudják, de a központ már évek óta jelen van a Balassagyarmati Fegyház és Börtönben, több pályázati program megvalósításában közreműködve járultak hozzá az intézet reintegrációs tevékenységéhez, a fogvatartottak szabadulásra történő felkésztéséhez.

Az előadó szerint a fogvatartotti programok eredményességének fontos kritériumai az egyénre szabottság, valamint az andragógiai és tanuláslélektani megalapozottság. Hatásában lényeges, hogy a felkínált programok reálisak és támogató jellegűek legyenek, megerősítsék a résztvevőket és egyfajta identitást képezzenek, valamint kompetenssé, felelőssé tegyék a bevont elítélteket. Minőségében nézve a programok hosszúak és meghosszabbíthatóak, és lényeges velejárójuk, hogy kísérik és erősítik a változás folyamatát úgy a fogvatartotti lét, mint a szabadulás utáni életszakasz folyamán. Kiemelt jelentősége van az utánkövetésnek, a mentorálásnak, a fejlesztési hatások megismertetésének és a változások megtámogatásának.

A jelenlévők tájékoztatást kaptak arról, hogy a Tranzit munkatársai által tartott 124 órás szociális kompetenciafejlesztő program több modulból tevődik össze, melyek a következők: 
  • konfliktus- és indulatkezelés,
  • környezettudatosság és egészséges életmódra nevelés,  
  • önismeret, önmenedzselés, kommunikáció,
  • munkaerő-piaci alapismeretek,
  • álláskeresési technikák,
  • közösségi lapismeretek,
  • megküzdési kompetencia és önértéktudat.

Foglalkozásaik során nagy hangsúlyt fektetnek a percepció és önpercepció gazdagodásának elősegítésére, amint ezzel összefüggésben egy fogvatartott visszajelzéséből kiolvasható volt, a résztvevők a tréningnek köszönhetően képessé váltak „mást is látni, mint eddig”.

A foglalkozások célja, hogy a bekapcsolódott elítéltek esetében személyes és társas szinten egyaránt fejlődés legyen megtapasztalható, reális önismeretre tegyenek szert, fejlődjön felelősségérzetük, felismerjék indulataikat, képessé váljanak konfliktusaikat megfelelően kezelni, illetve eredményes és hatékony kommunikációra váljanak alkalmassá.

A büntetés-végrehajtási intézetben folytatott foglalkozások során alapvetően azt tapasztalták, hogy a fogvatartottak elsősorban a megfigyelés és a cselekvés mezőjében mozognak, így esetükben az érzések és tapasztalatok kitágítása, valamint a gondolkodás erősítése és fejlesztése fontos feladat.

A fogvatartottakkal tanulási folyamatokon keresztül alkalmazott személyiségkorrekciós munka az előadó szerint hatással van a reintegrációs folyamatokra is. A COSA (Circles of Support and Accountability), avagy „A támogatás és felelősség körei” nevű hollandiai reintegrációs szakértői csoport egy szakmai beszámolójában foglaltakat idézve Székelyné Kováts Eszter elmondta, hogy „a jól időzített reintegrációs erőfeszítések első következménye lehet egy pozitív identitás fel/újraépítése, illetve felszabadulás a bűn alól.”

A reintegrációs eredményességének döntő faktorai lehetnek a megfelelő lakhatás, valamint a munkahely, munka megtalálása. A beilleszkedés eredményességét erősítheti az új identitás, a sorstársi kapcsolatok fejlesztése, az egocentrikus értékek gyengítése, és az antiszociális cselekvési mechanizmusok csökkenése. Előbbieket is figyelembe véve a reintegrációs fordulópontot az jelentheti, ha az egyén képessé válik arra, hogy meghozza azt a döntést, amely a bizonyos helyzetektől (mint például visszaesést provokáló szituációk, helyek) való szándékos távolmaradást eredményezi, továbbá uralni tudja az érzelmi, indulati és cselekvési impulzusokat.

Folytatás következik…
            

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése