2013. augusztus 9., péntek

Vass Csaba János Professzor Úr balassagyarmati látogatása





A tegnapi napon prof. dr. Vass Csaba János egyetemi tanár volt a Balassagyarmati Fegyház és Börtön vendége. Látogatásának krónikáját István Károlyné kolléganőmnek köszönhetjük:   



Amint azt a fogvatartottakkal való találkozást követően megtudtuk, a Professzor Urat saját bevallása szerint mindig is az érdekelte, hogyan alakulnak ki különböző emberi közösségek, és azok hogyan maradnak fönn. Ezt követően a hely szellemében egy kérdést tett fel a jelenlévőknek: „a mai Magyarország tekintetében mi lehet az oka, illetve minek a hiánya lehet az, ami a fogvatartottakat börtönbe juttatta?” Mind mondta, természetesen a saját cselekedeteink miatt a felelősséget mindig fel kell vállalni, de tudjuk jól, hogy vannak olyan helyzetek, amikor az események tolják maguk előtt az embert.



A Professzor Úr véleménye szerint a jelenlegi magyar helyzet egyik jellemzője, hogy a magyarok és a cigányok marják egymást. A cigányok szájából a „paraszt”, a magyarok szájából a „cigány” szitokszóként jön ki, sértésként vágják egymás fejéhez, és az ide érkező idegeneket sem igen toleráljuk.



Pedig Magyarország - vagy ahogy egykor nevezték „Hungária” - volt az első olyan állam Európában, amelynek alkotmánya volt, illetve törvénybe iktatta a kisebbségek és az idegenek jogait, kötelességeit.



Hungária 600 éven keresztül befogadó és elfogadó állam volt: ide jöhetett mindenki, itt mindenkit szeretettel fogadtak őseink, mert errefelé az egyik alapvető szabály volt az úgynevezett vendégjog: a vendégnek ételből – italból a legjobbat kellett adni, de kötelessége volt a vendégnek, hogy ne fossza ki a vendéglátót. Vendégként kezelték, ha vendégként viselkedett!



A régi Magyarországra érkezők háromféleképpen élhettek itt:

  • Az érkező Hungária tagja akart lenni, ezért szerződést kötött, jogokat és kötelességeket kapott azonnal, amíg betartotta a befogadó állam szabályait,
  • Az érintett személy idejött, de nem akart Hungária tagja lenni, ezzel együtt ebben az esetben is szerződést kötött, hogy ideiglenesen itt tartózkodhat (ez lehetett akár 100 év is), és megtarthatott mindent: közösséget, vallást, szokásokat…. Ennek fejében adót fizetett.
  • Az ide érkező nem kötött szerződést, csendben elfoglalta a helyet, aztán azt mondta, hogy már rég itt vagyok, tehát az enyém.



A Professzor Úr ezekből a történelmi tényekből kiindulva hozott fel példákat a jelen magyar helyzetre.



Az egyik erdélyi származású fogvatartott hozzászólásában megerősítette azt, amit a Professzor Úr is mondott, így az általa mondott kijelentés mindenképpen ide kívánkozik: „Amíg Marosvásárhelyen éltem, addig ott büdös magyar voltam. Aztán áttelepültem Budapestre, itt meg büdös román lettem.”



A rendezvényen megjelent fogvatartottak egyébként igen érdeklődőek voltak, ritkán tapasztalt pezsgő beszélgetés, helyenként vita alakult ki az előadó és a hallgatóság között.



A megoldás a Professzor Úr szavait idézve a „szeretetközösségek” létrehozása lenne. Ezekről azonban már az idő leteltével nem tudhattak meg sokkal többet a jelenlévők, de ígéretet hangzott el arra vonatkozóan, hogy egy újabb előadás/beszélgetés erejéig Vass Professzor Úr visszatér hozzánk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése