2014. március 29., szombat

Szakmai műhelymunka egy pályázati program keretében...





A tegnapi napot a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet III. objektumában töltöttem, a TÁMOP-5.6.1./A-11/4-2011-0009 számú „A Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet elítéltjeinek visszavezetése a társadalomba” című pályázati program keretében megrendezésre kerülő műhelymunkán, melynek témáját az elítéltek szabadulás utáni foglalkoztatásának lehetőségei képezték. A rendezvény szervezője Katona Csilla, a Magyar Bűnmegelőzési Börtönmissziós Alapítvány elnöke volt, így nem bántam, hogy egyéb jellegű elfoglaltságai miatt a parancsnok úr úgy döntött, hogy én képviseljem az intézetet. A szakmai tapasztalatcserére meghívottak névsorát áttekintve először egy kicsit furcsán éreztem magam, nem teljesen értettem, hogy ki miért lesz jelen a konzultáción. Aztán a bemutatkozásokat és a beszélgetéseket követően már tudtam, hogy mi motiválta Katona Csillát, amikor ebben a körben tervezte meg a programot…

Mohács Város Önkormányzat Pándy Kálmán Otthonának vezetője, Kolutácz Györgyné a kezdetektől napjainkig mutatta be az általa irányított intézmény mindennapjait. A pszichiátriai betegek és fogyatékosak bentlakásos ellátást nyújtó intézmény az ország egész területéről vesz fel lakókat, célkitűzésük, hogy a lakók mindennapjait megpróbálják megfelelően szervezni, emberhez méltó körülményeket biztosítva számukra. Az egykor zárt részeket és ketreceket is magukban foglaló kórtermeket felszámolták, lakószobákká alakították, illetve ma már négy négyfős lakás, egy tizenkét fős lakóotthon értelmileg akadályozott lakóknak, illetve két tizenkét személyes lakóotthon pszichiátriai betegeknek is rendelkezésre áll. A 133 lakóból 40 főt látogatnak a hozzátartozók, illetve 18 fő közülük néha haza is visznek. Habár a család rendkívül fontos a lakók számára, sajnálatos módon közülük sokaknak sosem volt családja. A mindennapokban kiemelten hangsúlyosan kezelik a fejlesztést, a szabadidő hasznos eltöltését. Közösségi helyiséget, foglalkoztatót, zeneterápiás helyiséget, fényterápiás szobát, kreatív műhelyt, konyhát alakítottak ki a lakók számára, továbbá énekkart, tánckart és két zenekart is működtetnek. A mozgásos foglalkozásokra nagy hangsúlyt fektetnek, tornaszoba található az intézmény területén, a focicsapat már Németországban is járt egy focigálán, illetve nemzetközi váltófutásba is bekapcsolódtak. Azt tartják, hogy a felnőtt léthez hozzátartozik a munka, az olyan tevékenység, ami értelmes tartalmat ad az életnek, ezért hosszú évek óta keresik – szerencsére sikerrel – a munkalehetőségeket, melyeknek köszönhetően a lakók akár dolgozni is tudnak. Együttműködnek egy csömöri ipari egyesülettel, a Fővárosi Kefeipari Vállalattal, de kerámia műhelyet, betonüzemet és kézműves műhelyet is üzemeltetnek, illetve néhány lakó a nyílt munkaerő-piacon is jelen van. Lehetőség szerint képzéseket is szerveznek (parkgondozó, népi kismesterségek, mézeskalács-készítő), illetve fejlesztik a kulcskompetenciákat. Amint az otthon vezetője elmondta, korábban sok esetben leszoktatták az önállóságról a lakókat, de ma már a nagyobb önállóságra nevelés a cél. Mint mondta, a lakók egykor a fal mellett jártak, de mostanra megtanultak a járda közepén menni.

Az oroszlányi Önkormányzati Szociális Szolgálat vezetője, Mátics Katalin arról számolt be, hogy a négy telephellyel rendelkező integrált intézmény a mindennapokban igyekszik valamennyi probléma csoportot lefedni, a szükségletekre reagálva. Fontosnak tartja a kompetenciafejlesztést, minden kliens csoport vonatkozásában. Annak érdekében, hogy terveiket meg tudják valósítani, ők is keresik a pályázati lehetőségeket, az egyébként szűkös erőforrások kiegészítésére, azonban a pályázatok fenntarthatóságát nehezíti az anyagiak hiánya. Ebből kifolyólag úgy látja, hogy a kivezető út egy szociális szövetkezet megalapítása lehetne, amivel aztán kertészeti jellegű tevékenységet (üvegház, fóliasátor) folytatnának, illetve kerámiaüzemet működtetnének. A kliensekkel való foglalkozás során céljuk a munkához juttatás, mindenkinél személyesen, egyénre szabottan kell megfogalmazni, hogy ez milyen módon sikerülhet. Egyénre szabott programokban gondolkodnak, az ismert egyéni kompetenciákra épülve. A munkaerő-piacon, a munka világában mindenkit a képességeihez mérten igyekeznek elhelyezni, ami rendkívül nehéz feladat, ráadásul sok esetben gondot okoz az erkölcsi bizonyítvány hiánya, ami szintén a szociális szövetkezet létrehozásának a gondolatát erősíti. Fontos az együttműködés, az összefogás, az összetartás, és a kliensekkel való foglalkozás során meg kell találni azt, hogy ki mivel motiválható. A munkaerő-piacra juttatásban problémát jelent számukra a kliensek esetében a munkaviszony, a munkatapasztalat és az erkölcsi bizonyítvány hiánya.

A fenti bemutatkozásokat tekintve elsőre még mindig furcsa lehet, hogy miképpen is függ össze a büntetés-végrehajtás és a két civil intézmény egymással. A helyzet azonban máris nyilvánvalóvá válik, amint elárulom, hogy a mohácsi otthon több olyan lakóval rendelkezik, aki az IMEI-ből szabadult, és az oroszlányi intézmény kliensei között szintén több volt fogvatartott található (egyikük részmunkaidős foglalkoztatásban az intézmény területén végez takarítói munkát). A klientúra tehát ha nem is teljesen, de némileg közös. Egy biztos, mindannyian olyan emberekkel foglalkozunk, akikről a társadalom némileg lemondott. A gondok, a problémák, a nehézségek közösek, és az a fajta szakmai elhivatottság, tenni akarás, amit érezni lehet a két intézményvezető hölgy részéről. Ez a fajta szemlélet az, amit magamra és a Balassagyarmati Fegyház és Börtönre nézve is igaznak érzek. Az eszközeink végesek, és a költségvetésünk is szűkös, ezért mindannyian folyamatosan keressük a pályázati forrásokat. És teljesen mindegy, hogy pszichiátriai betegekkel, munkanélküliekkel, hajléktalanokkal, vagy éppen fogvatartottakkal foglalkozunk, fontos az egyéni képességek, készségek felmérése, az egyénre szabott foglalkozás, az egyéni erőforrások felmérése, és a motiválás. A munkánk nem az a tipikusan sikerorientált tevékenység, de a mindennapok apró sikerei új erőt adnak, hogy érdemes dolgozni, érdemes folytatni a megkezdett munkát.

A megbeszélés végén valaki megfogalmazta, hogy kezdetben nem tudta, hogy mi fog történni, illetve a tervezett idő nagyon hosszúnak tűnt. Amivel magam is valahogy így voltam. Aztán rá kellett jönnünk, hogy amikor kezdtünk volna belemelegedni a beszélgetésbe, a tapasztalatcserébe, már vége is lett a programnak. Azt hiszem, hogy a jövőben még fogunk találkozni, legalábbis személy szerint bízom benne, hogy lesz még folytatása a történetnek. Katona Csillának ezúton is köszönöm, hogy jelen lehettem a szakmai műhelymunkán, amit mindenképpen hasznosnak értékelek.                 
    
     


              

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése