2014. március 7., péntek

Előadás a nógrádi betyárról, Sisa Pistáról...




Tegnap délután a Balassagyarmati Fegyház és Börtönben elhelyezett fogvatartottakhoz ismét egy civil előadó látogatott, ezúttal Végh József helytörténeti kutató, a Penci Múzeum igazgatója személyében. Mivel személyesen ezúttal ismét nem lehettem jelen az eseményen, a visszaemlékezésben István Károlyné kolléganőm segített nekem.


Végh úr nem először járt a börtön falai között, hisz a „Múzeumok Éjszakája” című rendezvénysorozat keretén belül már több előadást tartott az ide érkező civil érdeklődőknek. Akkor is és most is Sisa Pistáról, a híres/hírhedt nógrádi betyárról beszélt. A téma szakértője Ő: 2012-ben jelent meg „Rablóból pandúr – legendák és történetek Sisa Pista kalandos életéből” című könyve, melyben kutatásának eredményét gyűjtötte össze.

Az előadásában bemutatta az 1849-ben Zsúnypusztán született Sisa Pista, eredeti nevén Benkó István valóban kalandos életét. Az apja becsületes béresgazda volt, ezzel szemben fia szófogadatlan, vásott gyereknek számított, ezért is akasztották rá a „sisa” nevet; Nógrád megye egyes részein ugyanis a mai napig így nevezik a rossz gyereket. Mindezt prezentációval kísérte, valamint könyvéből három történetet is felolvasott. A fogvatartottak mindvégig érdeklődve hallgatták, együtt éltek a színes előadással. Bólogatással, olykor hümmögve fogadták az életrajzot: többször hasonlóságot véltek felfedezni a volt és a jelenlegi börtönviszonyokkal.



Néhány érdekességet kiemelnék, amelyekre a fogvatartottak akarva–akaratlanul is összehasonlítást tettek: Sisa Pistát tizenöt évesen birkalopásért tartóztatták le, majd vallatásakor a pandúr brutálisan elverte, amiért ő bosszút esküdött. Tíz év elteltével ismét lopási ügybe keveredett, amiért egy évet kapott. Szabadulása után továbbra is lopásokból tartotta el magát. Ez a bujdosásban töltött néhány év az alapja a környéken róla szóló legendáknak. Egy mulatozás után aztán összeakadt az egykori kínzójával, akit kegyetlenül meggyilkolt. Ezt követően vérdíjat tűztek ki a fejére, majd egy csárdai italozás során felismerték; bűnperében egy jó ügyvéd segítségének köszönhetően „csak” 20 év fegyházzal jutalmazták, amit le is töltött. Ennek hallatán az egyik jelenlévő fogvatartott halkan megjegyezte: „egy jó ügyvéd mindig jól jön”.

Sisa Pista a börtönben jól viselkedett, rendesen dolgozott, ezért dupla kenyéradagot kapott. Erre azonban nem volt szüksége, így elajándékozta a pluszt egy társának. Ezt viszont nem lehetett volna, és egy áruló a börtönvezetés tudtára hozta a szabályszegést, amiért megbüntették „hősünket”. A hallgatóság soraiból a fogvatartotti reakció erre az volt, hogy „vamzerek már akkor is voltak”.

Végül pedig még egy epizód Sisa Pista életéből, kifejezetten Kollégáim részére, csak azért, hogy sikerélményt/reményt kapjanak a munkánk eredményességét illetően: Sisa Pista 21 évet töltött a rácsok mögött (a 20 évre még kapott 1 évet szökési kísérlet miatt). A börtönévek megváltoztatták Sisát, rendes ember lett belőle. A szabadulását követően először Nógrádverőcén, Zubovics Fedor huszárkapitánynál szolgált, majd Berchtold grófnál Nagyorosziban dolgozott vadőrként. 1901-ben aztán megházasodott, nevére íratta Nándor nevű törvénytelen fiát. Ezek után Szokoly Alajost szolgálta vadőrként Bernecebarátiban, ahol egy lakást bérelt a Széchenyi utcában, azonban nem sokáig élvezhette a nyugalmat; 1911-ben gyomorfekély következtében elhunyt. Ahogy egy verőcei asszony nyilatkozta róla: "Sisa Pista olyan vót, mint Rózsa Sándor, csak kicsibe…



A szabadulás utáni életrajzához hozzátartozik még, hogy a múltjára való tekintettel egyszer „ajánlatot” kapott egy lányát féltő édesapától: ölje meg a kéretlen udvarlót! Sisa Pista azonban erre nem volt hajlandó, mert valóban komolyan vette azt az ígéretét, hogy soha többet nem megy vissza a börtönbe. Szóval, kedves Kollégák, van remény, 21 év börtönbüntetés után is sikeres lehet a reszocializáció.

Aki meg nem hiszi, az járjon utána: ehhez ajánlom szeretettel Végh József könyvét, melyben a fenti történetek is szerepelnek.

Az utánajárás egyébként már a Balassagyarmati Fegyház és Börtön könyvtárban is lehetséges, mert Végh József a „Rablóból pandúr – legendák és történetek Sisa Pista kalandos életéből” című könyvének egy példányát az intézetünknek ajándékozta, amit ezúton is köszönünk neki!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése