2014. április 18., péntek

Fogvatartotti alkotások kiállítása a művelődési központban - még megtekinthető!



„A szenteknek is volt múltjuk, a bűnösöknek is kell, hogy legyen jövőjük!”
 
2014. április 09-én fogvatartotti alkotásokból nyílt kiállítás Balassagyarmaton, a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ Aula Galériájában. A kiállított festmények a Balassagyarmati Fegyház és Börtön falai között készültek, melynek alkotói jelenlegi és volt fogvatartottak. Többen most először mutathatják meg a nagyközönség számára képeiket, így például a kiállításon jelenlévő Ofcsák László is.
 
Lencsés Zsolt templomfestő művész nyitóbeszédében elmondta, hogy a bűn, a mások megsértése nemcsak a fogvatartotti lét sajátja, hiszen akarva akaratlanul mindannyian tapasztalunk hasonlót életünkben. A szabadságvesztés nemcsak a börtönlakók sorsa. A börtönfalak, rácsok látható és tapintható korlátok. A világban ma sok ember saját maga emel falakat, melyek elzárják, megvédik. Teszik ezt félelemből, bizalmatlanságból. Az alkotás és teremtés szabadsága ezeket a falakat hivatott lebontani. A fogvatartott ember szabadsága a szellem és a lélek szabadsága. Az elvesztett szabadság, az elszakítottság érzése felértékelik az élet valódi értékeit, megkérdőjelezik a hamisságot.
 
Több kiállított képen a Balassagyarmati Fegyház és Börtön épülete is megjelenik. A művész úr ezt így jellemezte: Bár börtönnek építették, mégis egy humánus emberkép eszményét emelték elénk. Egy kifele erőt sugárzó, teljes, mégis befelé figyelő forma. Emberkép, ami nem testi erejével, hanem befelé figyelő csendjével válik különlegessé. Képessé arra, hogy az ég felé forduljon, és az épület csúcsán oltárt emeljen. Oltárt az áldozatnak, a megtisztulásnak, egy új élet kapuját. Az alkotás talán legnehezebb, de legszebb kihívása az őszinteséget megtalálni. Levetkőzni a ránk aggatott képleteket, a hatáskeltés túlzásait. Lebontani a falakat. Falakat építeni, melyek nem csak börtönt építhetnek, hanem a szeretet találkozás színhelyét, otthont és templomot is.
 
Beszédében kifejezte jókívánságait az itt kiállító művészeknek, hogy börtönükből legyenek képesek templomot építeni. Áldozzanak alkotásaikkal, találják meg békéjüket, szabadságukat.
 
A jelenlévők között Csemniczky Zoltán, a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ Igazgatója, szobrászművész, képtár és galériavezető szintén méltatta a kiállított műveket, majd a képek mustrálása következett.
 
A kiállítás április 22-ig tekinthető meg a művelődési központ Aula Galériájában.
 

Klikk!!!! (az előző szócskára kattintva megnyílik a kiállításról készült diavetítés!)



/Kép: István Károlyné, szöveg: Lelovics Zoltán/



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése