2014. április 30., szerda

Alacsony kihasználtság a holland börtönökben?

(Forrás: http://disrupt.blog.hu/2014/04/20/bortonkrizis_hollandiaban#)







Az is baj, ha nincs elég elítélt...

A holland kormány szokatlan válsághelyzettel áll szemben: annak ellenére, hogy már bérbe is adják a létesítményeket a szomszédos országoknak, túl alacsony a börtöneik kihasználatlansága. Olyannyira, hogy az Igazságügyi Minisztérium pénteki jelentése szerint jelenleg több az őr és egyéb kiszolgáló személyzet, mint az őrzött.

2008-ban még 15 ezer fogvatartott volt a holland börtönökben, mára ez a szám tízezer alá csökkent. Márciusban egészen pontosan 9710 fogvatartott jutott a 9914 fős személyzetre. És ebben már benne van 650 "lízingelt" belga bűnöző is. Ennek következtében Hollandia most néhány intézmény bezárására és mintegy 3500 fő elbocsátására készül. Korábban is adtak már el börtönöket - a Roermond-ban működő városi börtönből például butikhotelt csináltak deluxe cellákkal. Eközben Magyarországon 140 (egyes területeken 150-160) százalékos a börtönök kihasználtsága, és csak az idén ezer, 2015-ig pedig további kétezer férőhelyet alakítanak ki

Nem feltétlenül azért van ez így, mert Hollandiában sokkal kevesebb lenne a bűnözés - inkább csak "liberálisabbak" a büntetési tételek és a feltételes szabadlábra helyezés feltételei. Például Hollandiában bevett gyakorlat, hogy a büntetés kétharmadának letöltése után elengedik a fennmaradó egyharmadot. Május másodikán így 12 év börtön után szabadon bocsátják a néhai holland populista pártvezető, Pim Fortuyn gyilkosát, a szélsőséges állatjogi aktivista Volkert van der Graaf-ot. Korábban tízezrek tiltakoztak a férfi szabadon bocsátása ellen. Az igazságügyi minisztérium úgy ítélte meg: csekély a kockázata annak, hogy van der Graaf újabb hasonló bűncselekményt követne el.

Az ügy pikantériája, hogy a 2012-es választási kampány során a jelenlegi miniszterelnök, Mark Rutte ígéretet tett arra, hogy kirúgja azt az igazságügyi minisztert, aki megpróbálja a 18 évre ítélt van der Graaf-ot idő előtt kiengedni a börtönből.


A kép egy működő holland börtönben készült (Maashegge, fotó: Ilya Varlamov)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése