2011. október 24., hétfő

Börtön a városért - avagy társadalmi munka a Palóc ligetben

2011. október 22-én a Balassagyarmati Fegyház és Börtön személyi állományának 26 fős csoportja a város szívében található Palóc ligetben végzett önkéntes felajánlás alapján, ún. társadalmi munkát, melynek keretében a résztvevők a lehullott faleveleket gereblyézték és gyűjtötték össze az elszállításra annak érdekében, hogy a liget méltó módon elő legyen készítve az 1956-os forradalom és szabadságharc 55. évfordulója alkalmából városunkban megrendezésre kerülő ünnepségre.

Az Intézet korábban már több alkalommal tevékenykedett annak érdekében, hogy a Palóc liget természeti környezete, miliője olyan legyen, ahol a balassagyarmati polgárok szívesen ülnek le elolvasni egy könyvet vagy újságot, kisgyermekes családok szívesen töltenek el ott némi időt, sétálással, játékkal. Korábban elsősorban a fogvatartottakat lehetett látni a liget területén, különféle szerszámokkal a kezükben, az „Adj esélyt, hogy jóvátegyem!” programhoz kötődően. A szombati napon pedig a büntetés-végrehajtási intézetben dolgozó emberek maguk ragadtak gereblyét és villát, hogy megmutassák, nemcsak a fogvatartotti munkával tud tenni a börtön a városért, hanem az ott dolgozó emberek is szívügyüknek érzik azt, hogy maguk is tegyenek valamit Balassagyarmatért.

Talán ennek a kezdeményezésnek más intézmények részéről is lesznek követői, mert tennivaló még akad bőven a ligetben. És hozzátenném, hogy a munka közben valahol elkeserítő volt látni azoknak a vandál megnyilvánulásoknak az eredményét, amit a ligetben randalírozó fiatalok követnek el időről-időre, méltatlanul a helyhez, méltatlanul a Civitas Fortissima szellemiségéhez… De ők talán azt sem tudják, hogy miről beszélek…







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése