2011. október 29., szombat

Kábítószer-prevenció - egy konferencia előadásainak bemutatása


2011. október 27-én a Közép-dunántúli országos Büntetés-végrehajtási Intézet baracskai objektuma adott otthont a „Kábítószer-prevenció a büntetés-végrehajtási intézeteknél és az együttműködő szervezeteknél” című országos szakmai értekezletnek, melyen én is részt vehettem.

Megnyitójában a rendezvénynek otthont adó intézet parancsnoka, Cséri Zoltán bv. ezredes bv. főtanácsos Úr köszöntötte a megjelent vendégeket és szakembereket, majd kiemelte, hogy a téma nemcsak aktuális, de az szorosan összefügg a büntetés-végrehajtási szervezet „Felelősen, felkészülten!” programjával is.

A BVOP képviseletében a Fogvatartási Ügyek Főosztályának vezetője, Széles Gábor bv. ezredes bv. főtanácsos úr elmondta, hogy az elmúlt évekre visszatekintve nagy hiánypótlásnak tekinthető egy ilyen konferencia, amely az ismeretszerzésen túl lehetőséget ad a tapasztalatcserére is.

Az első előadó dr. Zacher Gábor toxikológus, osztályvezető főorvos volt, a Péterfy Sándor utcai Kórházból, de személyét szinte mindenki ismerheti a médiából is, hiszen a kábítószer-témával összefüggő tudósítások manapság szinte elképzelhetetlenek a szakember nélkül. Előadásának a címe „…no és a legális szerek?” volt, és már az elején megtudhattuk, hogy a maga részéről szinte visszasírja az ún. boldog békeidőket a saját szereikkel együtt, mert akkor a kábítószerek még kiszámíthatóak voltak, ismert hatásokkal,  mellékhatásokkal és elvonási tünetekkel. Ezek a maguk nemében még talán „szerethető” szerek is voltak. De mindez a múlté, mert megváltozott a világ. Az új évtized utolsó két éve új szereket hozott, új hatásokkal. A klasszikus dealer már kihalóban van, elég ugyanis, ha bekapcsolod a számítógépet, és neten keresztül is rendelhetsz. A szert pedig a futár hozza. Márpedig gyorsan, hisz az élet is felgyorsult. Gyorsan szerezhet az ember információt, de a felgyorsult élettel együtt jár az is, hogy az emberek gyorsan akarnak örömhöz, ételhez, szexhez és lerészegedéshez is jutni…

Az előadás következő részéből megtudhattuk, hogy a jelenleg slágernek számító szerek nagy tételben vásárolva olcsóbbak, és a korábban megszokott holland és belga vonalat új előállítási helyek váltották Kína és India személyében. Ezekben az országokban ugyanis jellemzően olcsó az előállítás és a szállítás, ezért az anyag nem túl drága – ennél fogva hatalmas haszonnal kecsegtet. A készítmények javarészt legálisak: fürdősó, növényi tápszer, illatosító rejti magában a kábító hatású szereket. A csomagok, melyekben a fogyasztók hozzájutnak, rendszerint fehér, sárgás, zöldes színű port rejtenek magukban. De továbbra is vannak logóval ellátott tabitok a piacon.       
  
Ezt követően Zacher Gábor az MDPV nevű, 2008 óta a piacon lévő stimulánsról beszélt, melynek velejárója az agresszivitás. A szer azon túl, hogy fogyasztó hatású, a realitástól elszakadt, paranoiás betegeket farag a fogyasztóiból. Ürüléskor pedig rettegés, hallucináció jelentkezik, és nem ritka az erőszakos megnyilvánulás sem. Az anyag olcsó, legális, ezzel együtt gyors ismétlést igényel – de emiatt a rászokás is gyors. Az elmúlt 4 hónapban 300 beteget kezeltek MDPV-fogyasztás miatt…  

A következő bemutatásra kerülő anyag egy teljesen hétköznapi dolog, az orrcseppes üveg volt, ami a GHB vagy Gina nevű szert tartalmazza. Fogyasztása izomtömeg növelést és vad pörgést eredményez. Olyan, mint az orosz rulett – kiszámíthatatlan… Évi 200 túladagolással találkoznak a szakemberek, de ez csak a jéghegy csúcsa. A kórházba kerülők általában azt mondják, hogy „az italomba tették, én sosem használtam…” A fogyasztás ráadásul rendszerint bűncselekménnyel is együtt jár, mert a beájult embereket általában kiteszik a szórakozóhelyekről - melyeknek nem érdeke, hogy adott esetben kábítószer-fogyasztással hozzák hírbe őket… -, majd az utcára kitett, magáról nem tudó fogyasztókat az esetek döntő többségében kirabolják, mire valaki mentőt hív hozzájuk… A tünetek a következők: a bevétel utáni beszélgetést, lelassulás, gyors bealvás követi, amely mélyen, 4-6 órán keresztül tart. Ébredés után 1 óra elteltével rendeződik a fogyasztó állapota, elvonási tünet együttes ritkán jelentkezik csak.

Talán sokak számára meglepő módon az ún. potpourri sem az, aminek látszik, szintetikus THC jellege miatt. Tünetei is ehhez hasonlítanak, de a környezeti hatások befolyásolhatják, ennek megfelelően a fogyasztó állapota lehet zavart, jókedvű, pszichózisos, pánikrohammal kísért, hányingeres…    
   
Megtudhattuk, hogy a szintetikus kokain-származék, a dimethocaine az „eredeti” árának harmadáért beszerezhető…

Szóval… elmondhatjuk, hogy egy szép, új világban élünk. Csak kapkodjuk a fejünket, annyi az információ. Tanulunk, olvasunk, szakirodalmat forgatunk, aztán mégis majdnem lemaradunk… De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a mai fiatalok mernek –e nemet mondani, ha valaki megkínálja őket valami nagyon jó cuccal… A drogstratégiával leginkább őket kellene megcélozni!

Végezetül ide illesztek egy írországi plakátot, amely szerepelt Zacher főorvos úr előadásában is, a címe „Legal Highs”. Hazánkban nem nagyon publikálják állítólag, de érdemes böngészni. Megelőzésből…





Folytatása következik...
   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése