2011. október 14., péntek

Börtönlázadás a mexikói Monterrey városban


2011. október 13-án egy hét halálos áldozatot követelő börtönlázadás tört ki Mexikó Monterrey nevű városában, egy helyi kábítószer kartell vezetőjének a letartóztatása után.


Nuevo Leon állam biztonsági szóvivője, Jorge Domene szerint a Monterrey város közelében fekvő börtönben mintegy 60 fogvatartott vett részt abban az eseményben, melynek során matracokat gyújtottak fel, illetve rögtönzött, barkácsolt késekkel támadták meg egymást. 

Ahogy Domene csütörtökön nyilatkozott róla, katonai és szövetségi hatóságok lettek a helyszínre rendelve, miután a börtön személyzete elveszítette a kirobbant harcok feletti irányítást.

Domene szerint - amit a mexikói hadsereg is megerősített egy közleményben - a lázadás válasz lehetett Carlos Oliva Castillo, a Zetas kartell egyik állítólagos vezetőjének szerdai letartóztatására. Információk szerint ő tölti be a harmadik legfontosabb szerepet a kartell két legfontosabb vezetője, Heriberto "Lazca" Lazcano és Miguel Angel Trevino mögött.  


A zömök testalkatú, 37 éves Castillo a rendelkezésre álló számos bizonyíték alapján megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy gyújtogatást rendelt el a Monterrey Casino ellen, amelynek augusztusban 52 halálos áldozata volt.

Carlos Oliva Castillo, azaz „The Frog” (vagyis „A Béka”), a rendkívül erőszakos Zetas kartell hírhedt vezetője egy katonai akció során lett őrizetbe véve még szerdán, Saltillo északi városrészében. A Zetas a 90-es években alakult, elit katonai egységből dezertált személyekből, és akkoriban az Öböl drog kartell fegyveres szárnyaként működött, ami egészen 2010-ig tartott, amikor is a két bűnszervezet véres háborúba kezdett a területek újrafelosztásáért, amely több államra is kiterjedt, köztük a Monterrey városnak is otthont adó Nuevo Leon államra.  

Azért, hogy demonstrálják azt, hogy Castillo milyen fontos szerepet tölt be a bűnszervezetben, a Zetas fegyveresei tüzet nyitottak a biztonsági erőkre, hogy visszavonulásra késztessék a katonákat és megszöktessék a drogkartell vezetőjét, tette hozzá Trevilla ezredes. A tűzharc órákon keresztül tartott, és pánikot okozott a városban, pedig a mexikói drogkartellek fegyveresei csak ritkán támadják meg a hatóságokat annak érdekében, hogy letartóztatott vezetőiket kiszabadítsák.     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése