2011. október 16., vasárnap

Egy furcsa eset Ausztráliából...


Az alábbiakban bemutatásra kerülő hír eredetije Ausztráliában, Adelaide-ben jelent meg, 2011. október 15-én.



A transzszexuális fogvatartott visszavág a hatóságoknak, akik nem engedték számára, hogy női ruhát viseljen.


Az Adelaide Remand Centre falai között előzetes letartóztatását töltő Leslie „Krista” Richards panasszal fordult az Esélyegyenlőségi Biztos és az Ombudsman felé, azt állítva, hogy hátrányos megkülönböztetésben részesül azért, mert egy férfiak számára rendszeresített börtönben helyezték el.

A büntetés-végrehajtási szervezet a tavaly május óta előzetes letartóztatásban lévő 61 éves Richards számára nem volt hajlandó engedélyezni azt, hogy női ruhát viseljen, annak ellenére, hogy 1994 és 1998 között, amikor a Mobilong nevű börtönben volt elhelyezve, női ruhát és sminket viselhetett.          

Mialatt az akkori büntetését töltötte, Richards 1997-ben az adófizetők költségén részleges nemváltáson ment keresztül, orchiectomia nevű eljárással, melynek jelentése a herék eltávolítása műtéti beavatkozással. Richards női hormonokat szedett, és a végső nemváltást szolgáló műtétre készült.

Amióta a mostani letartóztatását tölti, azóta folyamatosan elutasításra kerültek Richards azon kérelmei, melyek arra irányultak, hogy nőként öltözhessen a börtönben, illetve női ruhát és sminket viselhessen a bírósági megjelenései során.
    
Richards úgy véli, hogy a büntetés-végrehajtási szervezet által tanúsított hozzáállás „képmutató és teljességgel indokolatlan”, és az ő álláspontját támasztja alá a Legfelsőbb Bíróság múlt hónapban hozott döntése, minek értelmében két transznemű embert törvényesen férfinak lehet elismerni, annak ellenére, hogy még mindig rendelkeznek női nemi szervvel.   

Habár Richards esetében már sor került a herék eltávolítására, még mindig van pénisze.

„Én nem tudok úgy működni, mint egy férfi…” – nyilatkozta Richards. – „Sokkal nyugodtabbnak, kevésbé stresszesnek és depressziósnak érezném magam, ha megengednék, hogy nőként éljem az életem. A történtek miatt sértettnek, ledegradáltnak, lekicsinyítettnek és teljesen rossz állapotban érzem magam… Nem értem meg, hogy miért engedték meg, hogy nőként éljem az életem, amikor a Mobilong börtönben voltam, és most hogyan mondhatják azt, hogy nincs olyan rendelkezés, ami ezt lehetővé tenné… Nem hiszem, hogy lenne más választásom, semmint az, hogy más jogi lehetőséget vegyek igénybe…”  

A büntetés-végrehajtási szervezet álláspontja szerint nincs olyan speciális jogszabály, ami nemváltáson átesett fogvatartottak helyzetét szabályozná, és emiatt az efféle fogvatartottak kezelése egyedi elbírálás alapján történik.

Ahogy Peter Severin a büntetés-végrehajtási szervezet részéről állította, Richards 1997-ben, az akkori fogva tartása alatt ugyan női hormonokat szedett, de amikor tavaly ismét börtönbe került, akkor nem szedett hormonokat.

„Tudomásom szerint azért került sor Leslie Richards férfiként történő befogadására, illetve azért kezelik őt jelenleg is férfiként, mert nyilvánvalóan nem ment keresztül a teljes nemváltáson az 1998-as szabadulása és a 2010-es ismételt börtönbe kerülése közötti időszakban.” – mondta Severin.

Severin tegnap azt mondta, hogy a 90-es években Richards számára tett intézkedések „példátlannak” tekinthetők, és a későbbiekben kiderült, hogy az akkori gondolkodás teljesen ellentétes a börtön jó gazdálkodásával. „Továbbléptünk onnan és tanultunk az esetből. A szabályok változnak, és én nem teszek ezért semmiféle bocsánatkérést sem…”

Severin kijelentette, hogy amennyiben Richards teljes nemváltó beavatkozáson esett volna keresztül, és ezt belső vizsgálatok is megerősítették volna, hogy ő egy nő, akkor az Adelaide Női Börtönbe lett volna elhelyezve.
     


A hírt közlő ausztrál internetes portálon szavazást tettek közre arról, hogy vajon „Krista” férfi vagy női ruhát viseljen. A szavazás aktuális állása a következő:

  • Férfi 66,56% (430 szavazat)
  • Nő 33,44% (216 szavazat)

És következzen egy fotó, amely a hírben szereplő Leslie "Krista" Richards fogvatartottat ábrázolja - egykor és ma... (a bal oldali kép a frissebb):









Nem tudom, hogy Magyarországon mi lenne a helyzet hasonló esetben, ami azért véleményem szerint nemzetközileg is elég példátlannak számít.. Mindenesetre valahol a témához kötődik a Budapesti Fegyház és Börtön vezető nevelőjének, Dr. Csicsayné Solymosi Mária bv. főhadnagynak a Börtönügyi Szemle 2011/2. számában megjelent műhelymunkája, melynek címe: "Cindy, avagy férfitestbe zárt nőként a börtön világában", amely egy transzszexuális fogvatartottal foglalkozik.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése