2011. október 24., hétfő

Fogvatartottak élelmezésével kapcsolatos megszorítások az Egyesült Államokban

A hétvégén volt időm egy kicsit szörfözni az interneten, és ennek során egy érdekességre bukkantam, a fogvatartottak élelmezésének egy furcsa gyakorlatával szembesülve, amit most megosztok a hűséges olvasókkal:

A texasi büntetés-végrehajtási tisztviselők múlt hónapban véget vetettek egy több évtizedes gyakorlatnak, ami a kivégzésre váró elítéltek utolsó vacsorájával volt összefüggésben, amikor egy fogvatartott nem ette meg az általa rendelt hamburgert, pizzát és steak-et.

De nemcsak a siralomházban lévő elítélteknek kell szembesülniük az élelmezéssel kapcsolatos korlátozásokkal... A Texas államban lévő büntetés-végrehajtási intézetekben ugyanis több ezer más fogvatartott is kevesebbet eszik április óta, amikor néhány börtönben az élelmezés költségeinek csökkentése érdekében bevezették, hogy hétvégeken nem szolgálnak fel ebédet. Szombati és vasárnapi napokon 36 börtön mintegy 23.000 fogvatartottja a korábbi három étkezés helyett csak két alkalommal kap enni. Az első étkezésre általában reggel 05,00-7,00 óra közötti időszakban kerül sor, majd ezt követi a vacsora, amit délután 16,00-18,30 közötti időszakban szolgálnak fel.

Az étkezésekkel kapcsolatos korlátozások a 2011. évi, élelmezéssel összefüggő költségek csökkentése érdekében kerültek bevezetésre, de e mellett egyebek közt azt is bevezették, hogy a dobozos tej helyett tejporból előállított tejet adnak, illetve a hamburger zsömle és a hot-dog kifli helyett szeletelt kenyeret kapnak a fogvatartottak.      

A megszorítások az állami költségvetés több milliárd dolláros hiányára tekintettel kerültek bevezetésre, ezzel együtt a hétvégi ebédek megszüntetése előtt egészségügyi és dietetikus szakemberekkel is konzultáltak. Azok a fogvatartottak, akik egészségügyi problémáik miatt ún. terápiás diétát kapnak, természetesen továbbra is megkapják a napi háromszori étkezést.      

A hétvégi időszakban bevezetett élelmezési korlátozásokkal Texas elkülönül a legtöbb állam rendszerétől, mert New York, California, Nevada, Florida területén, illetve számos más államban az állami börtönökben elhelyezett fogvatartottakat a hét valamennyi napján háromszori étkezésben részesítik. A szövetségi és a megyei börtönökben egyébként Texasban is három étkezést kapnak a fogvatartottak. A legtöbb állam továbbra is dobozos tejet szolgál fel az elítélteknek, de a texasi hivatalnokok becslése szerint a tejporra való átállásnak köszönhetően éves szinten kb. 3,5 millió dollárt takarítanak meg.  

Ohio és Arizona az élelmiszer szolgáltatás költségeinek csökkentése érdekében hétvégeken (szombat, vasárnap) szintén két alkalommal biztosítja a fogvatartottak étkeztetését, Georgia államban pénteken, szombaton és vasárnap is mindössze kétszer szolgálnak fel ételt a fogvatartottaknak, bár a munkáltatásban érintettek megkapják a harmadik étkezést is.   

A fogvatartottak családtagjai és jogi képviselői Texas államban kijelentették, hogy a dobozos tej megszüntetése, illetve az étkeztetés hétvégi időszakokban való csökkentése egy fölöslegesen durva korlátozó intézkedés volt, ami negatív hatással volt a börtönéletre. A Dallas közelében fekvő Hutchins Állami Börtönben – amely az élelmezéssel kapcsolatos korlátozásban érintett 36 börtön egyike – elhelyezett 19 fogvatartott egy petíciót fogalmazott meg, melyben a megszorításokat a szövetségi alkotmány megsértésének tekintik.      

A Hutchins State Prison...

„Úgy gondolom, hogy igazán könnyű dolog megvonni bizonyos dolgokat az elítéltektől…” – mondta Susan Fenner, a Texasi Fogvatartottak Családjainak Egyesülete ügyvezetője – „Egy fogvatartott azt mondta nekem, hogy néhányuknak közülük az egyetlen dolog, amire várnak, az étkezés…”

A börtönökben egyébként megengedett a fogvatartottak számára, hogy az ottani üzletekben chipset és egyéb snacket vásároljanak, így azokban a büntetés-végrehajtási intézetekben, amelyekben hétvégeken visszafogták az étkezéseket, új jelentősége lett az üzletben megvásárolt élelmiszerféleségeknek. A fogvatartottak hozzátartozói szerint az étkezések csökkentése leginkább az alacsony jövedelmű elítélteket érinti, mert az ő családjuk nem engedheti meg magának, hogy pénzt küldjön be nekik azért, hogy ellássák magukat snackkel. 


Hmm... fentiek kapcsán eszembe jut a hazai mondás, miszerint "akkor nem lehet nagy baj a börtönben, ha tele van a fogvatartottak hasa"... Az előbbiekben bemutatott élelmezésbeli korlátozó intézkedések minden bizonnyal érzékenyen érintenék a hazai fogvatartottakat is, már amennyiben hasonló rendelkezések bevezetésére a magyar börtönökben is sor kerülne. Egyébként jómagam negyedik hete nyomom a "harcosok étrendje" című reform étkezési formát, melynek nagyon pongyolán és röviden megfogalmazva az a lényege, hogy napközben kizárólag nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyaszthatok (esetleg némi joghurtot, kevés kávét, illetve fontos, hogy elég folyadékot vigyek be), majd este, amikor vége a munkának, edzésnek, akkor leülök, és korlátlanul fogyaszthatok (bármiből, bármennyit, egészen addig, míg nem leszek szomjasabb, mint éhesebb). Én eddig bírom, és jelenleg úgy tűnik, hogy ezt igen sokáig szeretném még folytatni. De a fogvatartottak ezt nem így fognák fel, különösen azért, mert ha nem önként választják, akkor az érzékenyen érintené őket. Pedig üres gyomorral még a fegyencedzésre is jobban tudnának koncentrálni, és a teljesítőképességük sem csökkenne. Ezt megint csak tapasztalatból mondom. De hangsúlyozom, hogy részemről mindez önkéntes alapon megy. És nem vagyok fogvatartott...    
   


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése