2011. október 17., hétfő

Tudósítás egy gyermek sérelmére elkövetett bűncselekményről...

Egy Daly City nevű kaliforniai településen élő édesapa a múlt hét pénteki napján egyéves szabadságvesztés büntetésre lett ítélve, amiért a tiztenhét hónapos kisfiát a forró sütőbe tartotta, úgymond pedagógiai célzattal.

A huszonegy éves Gregory Colver jr. eredetileg azt állította, hogy ő már elaludt, amikor is a gyermek kíváncsiságból betévedt a konyhába, ahol bekapcsolta a tűzhelyet, belemászott, ezzel sérüléseket okozva magának.

A kisfiú másod- és harmadfokú égési sérüléseket szenvedett, melyek kapcsán a Seton Medical Center orvosai arra a következtetésre jutottak, hogy azokat forró, lineáris tárgy okozta – mondta Steve Wagstaffe kerületi ügyész, a San Francisco Chronicle című lapnak nyilatkozva.

A nyomozó hatóságok azonban a történet mélyére ástak, minek kapcsán kiderült, hogy a Colver által előadott sztori nem egyezik meg a barátnője – azaz a gyermek édesanyja – által elmondottakkal, aki a baleset bekövetkezésének időpontjában a munkahelyén tartózkodott, tudósított a KGV-TV.  

Colver, akit december 30-án tartóztattak le, végül bevallotta, hogy ő tartotta be a gyermeket szándékosan a sütőbe, azzal a szándékkal, hogy megtanítsa őt arra, milyen veszélyes a forró sütő.

Az ügyvédje később azt mondta, hogy a vallomás hamis volt, és a gyermek égési sérülései baleset következményei voltak.   

A rendőrség végül megállapította, hogy Colver éppen pizzát sütött, amikor a gyermek a kezével elkezdett dörömbölni a sütő ajtaján, mondta a kerületi ügyész. 

Büntetésként Colver a kisfiút a sütőbe tartotta, először a lábát bedugva abba. Amikor a gyermek megpróbálta kibújni az apja szorításából, akkor ráesett a forró sütőlapra és megégette a lábát.

Colvert júliusban kiskorú veszélyeztetése bűncselekmény és gyermek sérelmére elkövetett kegyetlenség elkövetése miatt ítélték el egy éves börtönbüntetésre, annak ellenére, hogy az ügyészek öt évet kértek.

Az eddig börtönben töltött időt beszámították Colver esetében, akinek ennél fogva már csak mintegy két hónapot kell rács mögött töltenie.

A fiatal apát a San Mateo Megyei Fellebbviteli Bíróság döntése értelmében továbbá öt éves próbaidőre ítélték, illetve részt kell vennie szülői osztályokban és tanácsadáson.

az apa, akire nem lehet büszke a családja...


Ennyi a hír, és habár egyáltalán nem megnyugtató a dolog, annyi azonban mindenképpen megállapítható, hogy efféle, magukat szülőnek nevező barmok nem csak kis hazánkban vannak. Sajnálatos módon, gyermek- és kiskorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények Magyarországon is megtörténnek. Pedig a hasonló bűncselekmények esetében olyan jó lenne, ha azok meg nem történtté nyilváníthatóak lennének, vagy legalább nem fordulnának elő szinte mindennapos jelleggel... 

Ha már a hazai vizekre eveztünk, akkor eszünkbe juthat egy múlt héten napilapokban is megjelent tudósítás, miszerint a siófoki gyámhivatal 2008. szeptemberében négy gyermeket – egy lányt és három fiút – adott ki nevelésre Fonyódra, egy 50 éves, nevelőszülői tanfolyamot végzett asszonyhoz. Kezdetben jó volt a kapcsolat az asszony és a gyerekek között, de ez a következő évtől fokozatosan romlott. A nő nem tudta kezelni az akkor tíz, kilenc, hat és öt éves gyerekek viselkedési problémáit, s folyamatosan verte, bűntette őket. Általában kézzel, de előfordult, hogy teniszütővel, sodrófával, fakanállal, vécékefével bántalmazta a gyerekeket, máskor a hajukat tépte. Volt, hogy büntetésből nagy hidegben a családi ház teraszán is térdepeltette huzamosabb ideig a kicsiket, vagy fejüket hosszasan a víz alá nyomta – írta a sonline.hu, Somogy megyei hírportál. Megtiltotta a gyerekeknek, hogy esténként, lefekvés után kimenjenek a szobájukból, ezért többször is előfordult, hogy azok a szobában végezték el dolgukat, amiért újra büntetést kaptak: verést, vagy ételmegvonást.

A kaposvári ügyészség négyrendbeli kiskorú veszélyeztetése és ugyanennyi, védekezésre képtelen személy ellen folytatólagosan elkövetett könnyű testi sértés miatt emelt vádat a nővel szemben. Horváth Szilárd megyei főügyész továbbá külön vizsgálatot rendelt el annak megállapítására, hogyan fordulhatott elő, hogy a gyermekvédelmi szolgálat két éven keresztül nem vette észre, az asszony miként bánik a nevelésre bízott gyerekekkel.

Az eset kapcsán csak arra lennék kíváncsi, hogy ebben az ügyben vajon mikor születik meg az ítélet?   
  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése