2014. május 14., szerda

Arcképcsarnok (2. rész)

TAUFFER EMIL
(1845-1891)





Amint az a BVOP honlapját böngészve is olvasható, Tauffer Emil a magyar börtönügy kiemelkedő képviselője volt, aki szakirodalmi tevékenységével, elméleti és gyakorlati munkásságával a tudományos értékek mentén alakította a XIX. század végi büntetőjogi gondolkodást.

Már fiatalon elkötelezte magát a börtönügy mellett, melynek szemléletes bizonyítékául szolgál, hogy mint joghallgató, saját költségén felkereste és tanulmányozta a történelmi Magyarország börtöneit. Jogi tanulmányai végéhez közeledve már európai műveltségű és nagy elméleti tudásanyaggal rendelkező szakemberként vett részt a szakmai-tudományos közéletben.

1867-ben Pulszky Ágosttal közösen elkészítették "A börtönügy múltja, elmélete és jelen állása" című korszakos jelentőségű munkájukat, áttekintő képet adva a korabeli börtönügyi szaktudományról. A tanulmány elévülhetetlen érdeme, hogy kiindulópontként szolgált a későbbi börtönügyi kutatásokhoz és modernizációs folyamatokhoz. Munkássága során hosszabb ideig foglalkozott az elítéltek oktatásával összefüggő kérdésekkel , ezzel kapcsolatos előremutató véleményét 1874-ben publikálta "A tanítás a fegyházakban" címen.

Tauffer Emil az 1870-es évek közepén hosszabb európai tanulmányutat tett, mely eredményeképpen az igazságügyi kormányzat felkérte Horvátország és Bosznia börtönügyének rendezésére, melyet európai színvonalon, mintaszerűen valósított meg. 1880-ból származnak "A szabadságvesztés büntetés különféle nemeinek végrehajtása és a pénzbüntetés" valamint a német nyelven íródott "A horvát büntetőtörvény javaslata" című munkái. "A progresszív büntetés-végrehajtás sikerei" és a "Megjegyzések a szabadságvesztés-büntetés végrehajtásáról szóló törvényjavaslathoz" című publikációi 1883-ban jelentek meg.

Elméleti tudását a gyakorlatban is kamatoztatta, mert az 1884-től az illavai, a lipótvári és a lepoglavai börtönök igazgatói teendőit látta el, szakmai irányításával épült meg a zsenicai fegyház. Utolsó tanulmánya 1891-ben jelent meg a Jogtudományi Közlönyben "Rendszerkérdések a börtönreform körül" címen.

A folyamatos és kimerítő munka megrendítette Tauffer Emil egészségi állapotát, melynek következtében utolsó szolgálati helyén, a boszniai Zsenicán, mindössze 46 évesen hunyt el. Halála után egy évvel, földi maradványait a budapesti Fiumei úti temetőbe szállították, majd 1929-ben, a sírkert védettséget élvező 34/1-es parcellájába helyezték át, ahol feleségével, Török Ilonával együtt talált végső nyugalomra.

Szakmai elkötelezettségének, valamint eszmei hagyatékának köszönhetően központi helyet foglal el a magyar börtönügy történetében, ezért napjainkban nagy elődünkként tiszteljük és tekintünk munkásságára.

Tauffer Emil emlékének megőrzése érdekében, illetve munkásságának és a börtönügy területén betöltött kiemelkedő szerepének elismeréseképpen a Magyar Köztársaság igazságügy minisztere a 14/1993 (IX. 21.) IM. rendelettel megalapította a Tauffer Emil-díjat, mely az október 23-i nemzeti ünnep alkalmával adományozható a Büntetés-végrehajtási Szervezet azon tagjai részére, akik tevékenységükkel magas szakmai vagy tudományos eredményt értek el.



Természetesen ez a festmény is a Balassagyarmati Fegyház és Börtön egyik elítéltjének munkája.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése