2014. május 21., szerda

Egy civilben érettségiző fogvatartott gondolatai...


Amint arról korábban már beszámoltam, az intézetünkben elhelyezett elítéltek közül a 2013/2014-es tanévben többen kezdték meg érettségi vizsgára való felkészülésüket elősegítő tanulmányaikat. A beiskolázottak köréből két fő még szabadságvesztés büntetését töltő, illetve egy olyan fiatalember, aki időközben szabadult,  jelentkezett az idei érettségi vizsgákon való részvételre. Következzen most az egyikük írása. Ő egy olyan elítélt, aki egy ideig még a bv. intézetben fog tartózkodni, azonban egy lehetőséget kapott arra, hogy civilben érettségizzen. A vizsgákon való megjelenésére úgy került sor, hogy a Váltó-sáv Alapítvány egy munkatársa kísérte el őt a börtöntől az érettségi vizsga helyszínére, majd annak befejezését követően vissza az intézetbe..."Az érettségi vizsgáimon való részvételem vegyes érzelmeket váltott ki belőlem. Mondhatnám úgy is, hogy az egyik szemem nevetett, míg a másik könnyezett…

Összességében azért kellemes élmény volt, bár véleményem szerint jelentősen lehetett volna még csökkenteni a rám nehezedő nyomást a vizsgák előtt és alatt. Jó érzéssel töltött el, hogy civilként tudtam megjelenni, és nem nehezedett rám a szégyen súlya, hogy formaruhában lássanak engem. Mind a vizsgáztatók, mind a diákok közvetlenek voltak velem. Egy percig sem éreztették velem, hogy más lennék, mint ők.  A leginkább megterhelő az volt a számomra, hogy mire a helyszínre értünk, két óra utazáson voltam túl a távolsági busszal, illetve metróval. Bár időben megérkeztem a kísérő tanárokkal, rögtön eligazítás várt rám, és kezdetét vették a több órás vizsgák. A vizsgák végeztével átbeszéltük a Váltó-sáv Alapítvány tanáraival, mit tartalmaztak az adott vizsgalapok, és hogy ment a megoldásuk.

A visszautazásunk során mindig maradt annyi szabadidő a visszaérkezésig, hogy meg tudjunk ebédelni útközben valahol. Nagyon jól esett olyan ételeket fogyasztani, amikre itt bent nincs lehetőség.

Aztán ismét kezdetét vette a két óra utazás, ami négy egymást követő napon nagyon fárasztó volt, a költségekről nem is beszélve. Érzelmi síkon, úgy érzem, hogy gyengítette teljesítményemet, hogy nem élvezhettem a családom támogatását ezen időszakban. Hiszen bár szabadon mozogtam, mégsem kaphattam tőlük bátorítást, drukkot. Fájó érzés volt a tudat, hogy bár három éve volt beszélőm utoljára, mikor láthattam őket, most sincs rá lehetőségem, bár szabadon járok. Mindettől függetlenül örülök a lehetőségnek, és úgy érzem, sikerült bebizonyítanom, hogy érdemes volt belém bizalmat fektetni. Úgy érzem, sikerült példát mutatni a többi fogvatartott társaimnak és megmutatni azt, miért érdemes tanulni. Arra külön büszke vagyok, hogy mindezt az én általam lakott szinten bizonyíthattam.

Köszönettel tartozom a segítségért és lehetőségért a Parancsnok Úrnak, Osztályvezető Úrnak, Nevelő Úrnak, a Váltó–sáv Alapítvány munkatársainak, illetve a korrepetitornak."


Az érettségi vizsgára történő felkészítés a  TÁMOP 1.4.3.-12/1-2012-0155 azonosító számon megvalósítás alatt álló, „INNO-VÁLTÓ” innovatív, kísérleti foglalkoztatási program fogvatartottaknak/ szabadultaknak elnevezésű pályázati projekt keretén belül valósult meg.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése