2014. július 24., csütörtök

Elhúzódó kivégzés...(Forrás: http://www.hir24.hu/kulfold/2014/07/24/ket-oran-at-tartott-a-kivegzes/#sl)


Tíz perc alatt kellett volna végrehajtani a kivégzést az arizonai halálraítélten, aki több mint egy óráig zihált az injekció beadása után...

A méreginjekcióval történő kivégzés megkezdése után csak két órával halt meg egy arizonai halálraítélt, ami várhatóan újabb kérdéseket fog felvetni a halálos ítélet végrehajtása körül zajló vitában - írja az MTI. 


 
Az arizonai főügyészség helyi idő szerint szerda este adott tájékoztatást arról, hogy a kétszeres gyilkosságért halálra ítélt Joseph Rudolph Wood halálának beálltát a kivégzés megkezdése után egy órával és 57 perccel állapították meg. Ez idő alatt Wood ügyvédje rendkívüli folyamodványban kérte egy szövetségi fellebbviteli bíróságtól a kivégzés leállítását, mondván, védence több mint egy órája "zihálva lélegzik". Dale Baich ügyvéd félresikerültnek minősítette a kivégzést, amelyet tíz perc alatt végre kellett volna hajtani. Megsértették szerinte védence alkotmányos jogait azzal, hogy embertelen szenvedésnek tették ki.

Nem szenvedett...

Jan Brewer kormányzó azonnal elrendelte a kivégzés alapos kivizsgálását. Brewer szerint azonban egy dolog biztos, jelesül, hogy Wood törvényes módon halt meg, és szemtanúk, illetve orvosi jelentések is arról tanúskodnak, hogy nem szenvedett, miközben ő borzalmas szenvedést okozott az áldozatainak, családjaiknak pedig nem múló fájdalmat.

Az 55 éves Joseph Rudolph Wood kivégzése volt a harmadik tavaly október óta és a 36-ik 1992 óta Arizonában.

A mostani eset várhatóan újabb kérdéseket fog felvetni a halálos ítélet végrehajtása körül zajló vitában, amely két hasonló eset után lángolt fel újra: januárban a méreginjekció beadása után még 26 percen ált élt egy ohiói elítélt, illetve Oklahomában áprilisban szívroham végzett egy halálraítélttel, miután leállították a kivégzést, mert a halálos méreg beadásakor szétrepedt a vénája.

+++

Azt hiszem, a téma képes arra, hogy nagy vihart kavarjon, gondolatokat ébresszen. Ki-ki vérmérséklete, neveltetése, és még számos szempont szerint döntse el, hogy egyetért –e a halálbüntetéssel, vagy azt csak egy állam által elkövetett gyilkosságnak tekinti. Illetve az is kérdés lehet, hogy amennyiben valaki halálbüntetés-párti, a lehetséges eszközök közül melyiket/melyeket tartja elfogadhatónak, humánusnak. Nem egyszerű a döntés, illetve annak meghozatala sok mindentől függ. Mindenesetre a fenti cikk alatti kommenteket érdemes elolvasni…     Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése