2012. augusztus 25., szombat

A Breivik-ügy

(Forrás: http://index.hu/kulfold/2012/08/24/breivik-itelet/)

Andres Behring Breivik 

A bíróság péntek délelőtt beszámíthatónak ítélte Anders Behring Breiviket, aki 21 év börtönt kapott.
 



Breivik 77 embert ölt meg tavaly július 22-én: előbb pokolgépet robbantott Oslo kormányzati központjában, mely nyolc emberrel végzett, aztán agyonlőtt 69 fiatalt az utoyai ifjúsági táborban. Végül feladta magát a rendőröknek. A tízhetes tárgyalás során így nem is az volt a kérdés, ő követte-e el a második világháború utáni legsúlyosabb mészárlást Norvégiában. Elismerte a tettet, de azt mondta, nem tartja magát bűnösnek, mert meg akarta védeni Norvégiát a „kulturális marxizmustól”

Őrült vagy egészséges

 

A legfontosabb kérdés az volt, és maradt is egészen az ítéletig, hogy épelméjűként vagy elmebetegként ítélik-e el. Maga Breivik mindvégig azért harcolt, hogy egészségesnek nyilvánítsák, szerinte ugyanis eszméi, melyek alapján elkövette a mészárlást, racionális gondolatok, és nem fogadja el, hogy őrületnek nevezzék azokat.

A döntés az ítéletet is befolyásolta. Ha egészségesként ítélik el, a norvég törvények alapján a maximális kiszabható büntetés 21 év, melyet börtönben kell eltöltenie. Ez azonban meghosszabbítható, ha a hatóságok úgy ítélik, továbbra is veszélyes a társadalomra. Ha viszont elmebetegnek nyilvánították volna, akkor meghatározatlan idejű kezelésre ítélhették volna, amelyet ez esetben speciális intézményben kellene töltenie.



Breivik bármely esetben az Ila börtön területén maradt volna, ahol a tárgyalás előtt is fogva tartották. A cellája három, egyenként nyolc négyzetméteres helyiségből áll: egy hálószoba, egy edzőszoba felszereléssel és egy dolgozószoba számítógéppel, aminek nincs internetkapcsolata. Itt marad, mivel egészségesen ítélték el, elmebetegként viszont átkerült volna a speciális pszichiátriai cellába, amit kifejezetten az ő esete miatt létesítettek a börtön területén.

Kézfogás a mészárossal

 

Kezdettől fogva sokan kritizálták, hogy Breivik az eljárás során, és minden bizonnyal büntetése alatt is rendkívül humánus körülmények között lehet majd. Olyannyira, hogy a per egyik ülnökét, Thomas Indeboe-t fel kellett függeszteni, mert az eljárás közben Facebook-oldalán halálbüntetést követelt Breivikre, ami nem lehetséges a norvég jogban. Az ülnök az Associated Pressnek azt nyilatkozta, irreális az, hogy az adófizetők pénzén külön őrzőtermet hoztak létre egyetlen ember miatt, ahol akár 17 ember is dolgozhat csak az ő őrzésén és ellátásán (ha elmebetegként ítélik el), miközben ezt a pénzt lehetne éppen az idősek ellátására vagy utakra is fordítani. Véleményével nincs egyedül Norvégiában.



A másik oldal ugyanakkor azt mondja, hogy egy ilyen esetnek sem szabad megváltoztatnia a norvég társadalom szabályait, ahol még a börtönben lévők jogai és emberi körülményei is alapértéknek számítanak. Jens Stoltenberg miniszterelnök a mészárlás után arról beszélt, nem szabad zsigeri reakciót adni, és meg kell őrizni a nyílt demokrácia értékeit. Ezt sugározta a vád képviselőinek gesztusa is, akik kezet nyújtottak Breiviknek a tárgyalás elején.

Ő is ember

 

„Nekünk Norvégiában alapvető igényünk van arra, hogy emberi körülményeket teremtsünk mindenkinek a jóléti rendszerben, a börtönök pedig ennek részei” – Thomas Ugelvik, a University of Oslo kriminológusa az AP-nek. „Ő is ember. Vannak emberi jogai. Mi pedig emberi börtönt működtetünk” – mondta az Ila szóvivője.

A támadás után szinte példátlan egységben állt össze a norvég társadalom, százezres menet vonult együtt rózsákkal, és óriási tömegek énekelték együtt a Szivárvány gyermekei című dalt, amit Breivik saját bevallása szerint gyűlöl és marxista propagandának tart. 

Nem a világ legjobb országa

 

„Már nem vagyunk olyan naivak, hogy azt higgyük, Norvégia a legjobb ország a világon – mondta a tárgyaláson Mette Yvonne Lassen, az áldozatok egyik ügyvédje. – Meg kellett értenünk, hogy egy nemzetközi közösség tagjai vagyunk. Nem oldhatjuk a problémáinkat egyedül.”

A mészárlás óta nyíltabban folyik a vita arról, hogyan hasznosítsa Norvégia más országok tapasztalatait a bevándorlók kezeléséről. „Elkezdtünk beszélgetni arról, milyen társadalmat akarunk” – mondta a Reutersnek Geer Lippestad, Breivik ügyvédje. Norvégia lakossága 1,3 százalékkal növekszik évente, ami az egyik legmagasabb szám Európában, ennek 71 százalékát bevándorlók adják. „Az ország most már tisztában van a rasszizmus veszélyeivel, és remélhetőleg nyíltabbá válik a világ többi része felé.”



Nem is tudom... azért elgondolkodtatónak tartom, hogy egy 77! embert kegyetlenül kivégző személy 21 év elteltével  adott esetben akár szabadulhat is. Az 1979. február 23-án született férfi akkor 54 éves lesz, tehát azt lehet mondani, hogy jócskán ereje teljében szabadul. Az elhelyezési körülményei addig valóban emberhez méltóak, ahogy a fenti képeken látszik. Csak összehasonlításképpen jegyzem meg, hogy a Balassagyarmati Fegyház és Börtönben szintén található néhány közel 8 négyzetméteres zárka, de azokban 2-4 fogvatartott nyer elhelyezést. És nem tartozik a zárkához se számítógépes szoba, se kondicionáló terem. És nem is kívánok tovább "hangosan" foglalkozni ezzel a témával...     
 




2 megjegyzés:

  1. Nagyon nehéz ebben az ügyben állást foglalni, éppen ezért a kriminológia egyik legérdekeseb esete lesz. Az is érdekes, hogy az aurorai gyilkos (Batman film közben lövöldözött) Breviket tekintette a példaképének.

    VálaszTörlés
  2. Bár a tényleges életfogytiglani büntetés nem humánus eljárás, talán esetében mégiscsak célszerű lett volna, hiszen önmaga is racionális gondolkodás eredményének tekinti tettét, amelyet ideológia vezérelt, így a változására kevés esélyt látok. 21 év pedig nem olyan sok (hazánkban első fokon rablásért is adtak már ennyit, ahol senki nem halt meg). Érezheti úgy, hogy megéri neki ennyit ülni, és félő, hogy követői is lesznek...

    VálaszTörlés