2012. január 20., péntek

Nemzetközi konferencia részvevőinek látogatása

2011. január 17-én, kedden, a "Mediáció a büntetés-végrehajtásban (MEREPS)" című pályázati project "Felelősségvállalás, Kapcsolat és Helyreállítás" című záró konferenciája keretében intézetlátogatáson vett részt a Balassagyarmati Fegyház és Börtönben a konferencia résztvevőinek 33 fős csoportja. A Foresee Kutatócsoport ügyvezetője, Dr. Fellegi Borbála kíséretében érkező vendégek között több, a helyreállító igazságszolgáltatás területén elismert elméleti és gyakorlati szakember volt jelen, mint például Dr. Marian Liebmann, Prof. Dr. Arthur Hartmann, Karolien Marien, Theo Gavrielides, Tania R. Petrellis. A nemzetközinek számító konferencia résztvevői között a hazai szakemberek mellett nemcsak európai (angol, svájci, portugál, finn, ír, román, német, olasz, portugál), hanem tengerentúli (kanadai, egyesült államokbeli) vendégeket is köszönthettünk intézetünkben.

A beléptetést követően dr. Budai István bv. ezredes bv. főtanácsos Úr köszöntötte az érkezőket, majd bemutatta a Balassagyarmati Fegyház és Börtön történetét, szakmai tevékenységét, az itt elhelyezett fogvatartottak összetételét. 


Ezt követően intézetlátogatásra került sor, melynek keretében a látogatók megtekinthették a folyamatban lévő fazekas képzés aktuális foglalkozását, ahonnan ráadásul nem is üres kézzel távoztak, hiszen az októberben indult, kétéves képzésen önkéntes jelentkezés alapján résztvevő elítéltek egy-egy saját készítésű gyertyatartóval ajándékozták meg őket.

A látogatás következő állomása az elhelyezési körletépület első emelete volt, ahol az Oktatási Blokk területén folyamatban lévő közösségi mentorasszisztens-képzés, illetve a hegesztő vágó-gépkezelő szakképzés elméleti foglalkozásaiba nyertek bepillantást a vendégek, továbbá itt lehetőségük nyílott arra is, hogy zárkákba is belépjenek.


Az utolsó helyszín a Szent Mihály Kápolna volt, ahol az Intézet fogvatartottaiból alakult színjátszó csoport Fellegi Ádám zongoraművész kíséretében előadta "Az irgalmas szamaritánus" című rockoperát. Az előadás érdekessége, hogy a kísérő zenészek között jelen volt az az egykori fogvatartott, aki annak idején az előadás szövegkönyvét megírta, de időközben a büntetése letelt, így immár szabad emberként tért vissza az intézetbe. Mielőtt a meglepetésnek szánt program kezdetét vette volna, az Amerikai Egyesült Államokból érkezett Jerry Hancock tiszteletes a külföldi vendégeknek elmesélte az irgalmas szamaritánus bibliai történetét. A konferencia figyelmes, mindenre odafigyelő szervezői egyébként valamennyi külföldi vendégnek átadták az egyébként magyar nyelvű előadás angolra lefordított szövegkönyvét.


Az előadás végén a fogvatartottak két dallal köszöntötték a decembereben 70. születésnapját ünneplő Fellegi művész urat.                  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése