2012. december 11., kedd

Egy konferencia a meseterápia jegyében

(Forrás: http://www.bvop.hu/?mid=2&cikkid=1923)

A múlt héten került megrendezésre Egerben egy szakmai konferencia, melyen a résztvevők a meseterápiáról és annak hatásairól tanácskoztak. Mint a téma iránt érdeklődők azt minden bizonnyal jól tudják, a Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben már évek óta zajlanak a meseterápia foglalkozásai, a balassagyarmati programtól eltérő formában. Ezzel együtt, ahogy a beszámoló is jól illusztrálja, a hasonló foglalkozásoknak mindenképpen helyük van a bv. intézetek falain belül. Mert ma már nem elég kizárólag a fogvatartottakkal foglalkozni, a családtagokkal, és különös tekintettel a gyermekekkel való foglalkozásoknak helye kell, hogy legyen a szabadulásra történő felkészítést és a bűnmegelőzést megcélzó programok palettáján. Gratulálok az egri kollégáknak, és munkájukhoz sok sikert kívánok a jövőre nézve!         
  

Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa a konferencia fővédnőkeként úgy nyilatkozott, hogy a meseterápia megnyugvást hozhat az elítéltek és családtagjaik viszonyában, pozitív módon változtathatja meg a résztvevők életszemléletét - akár a rács mögött is. 


Juhász Attila bv. ezredes, az egri intézet parancsnoka még 2010 végén megkereste a Balaton-felvidéki Paloznakon működő Meseterápia Központ munkatársait, hogy fogadjanak börtönbüntetésüket töltő nőket, akik a gyermekeikkel a Központban találkozhatnának. A parancsnok abból indult ki, hogy a büntetés nemcsak az elítélteket, hanem az otthon maradt családtagokat is sújtja, az így keletkező feszültségeket pedig feloldható lenne azzal is, hogy legmélyebb érzéseiket beszélik meg - olyanokat is, amelyekről esetleg évek óta hallgatnak. Elképzeléseinek megvalósításában Luzsi Margit, a megyei és városi könyvtár könyvtárosa segítette, aki egyébként rendszeresen tart mesefoglalkozásokat az intézetben. 


A Meseterápia Központ felkarolta az ügyet, és 2012 augusztusában öt börtönbüntetését töltő édesanya és tizenhárom gyermek lehetett együtt tíz napon át Paloznakon. A lehetőségre az anyáknak és gyermekeiknek is pályázniuk kellett, a gyermekeknek pedig többször is elmondták, hogy édesanyjuknak köszönhetik, hogy együtt lehetnek. Minden család kapott egy szobát, amit maga díszíthetett fel, megtanultak kenyeret sütni, meséket, verseket mondtak, énekeltek, játszottak. A tíz napos foglalkozás kezdetén érezhető volt, hogy volt gyerek, aki haragudott az anyjára, miközben hiányzott is neki, az anyák pedig bűntudatot éreztek. Ennek eloszlatásához segítették őket a mesék, az ott dolgozók tanácsai, a velük folytatott beszélgetések.


Az egri konferencián megszólaltatott anyák szerint a mesék mély igazságot mondanak el, olyan nyelven, amit a felnőttek és a gyermekek is megértenek. A megindító mesék eljuttatták gyermekeket a megbocsátásig, a szeretetük kifejezéséig, az elítélt anyák megnyugvással mentek vissza a börtönbe, a gyerekek pedig otthon lévő családtagjaikhoz.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése