2012. december 9., vasárnap

Szökés egy brazil börtönből...

(Forrás: http://index.hu/kulfold/2012/12/08/falba_szorult_a_szokni_probalo_rab/)


A zuhanyzóból szerzett fémcsővel verte szét a falat négy rab, akiket egy brazíliai börtönben tartottak fogva. A foglyok a falba vájt lyukon át próbáltak elmenekülni, de rosszul mérték föl a rés méretét, amin csupán egyikük tudott kimászni: a második rab beszorult, csapdába ejtve két társát. A mozdulni képtelen, tetovált karú fogvatartottat az őrök szabadították ki, de a néhány pillanattal korábban kimászó, kisebb testalkatú társa sikeresen átpréselte magát a lyukon, ezt követően átjutott a börtön öt méter magas falán és az elektromos kerítésen is.

A Journal Populacional napilap szerint az életéért sikoltozó kopasz fogvatartott csúnyán megsérült, miközben megpróbálta átpréselni magát a lyukon. Miután rájött, hogy nem fér ki, segítségért kezdett kiáltozni. "Igen erős testalkatú, ráadásul magas férfiról van szó..." - mondta Tiago Costa, hadnagy, a helyi tűzoltóság képviselője. - "A másik két elítélt megpróbálta kinyomni őt a lyukon keresztül, de ő beszorult a falba. Fájdalmában kiáltozni kezdett, és emiatt lettek végül riadóztatva az őrök..." 

A lyukba szorult elítéltnek egyébként nem ez volt a legelső szökési kísérlete: tavaly is megpróbált elmenekülni, de akkor még aznap foglyul ejtették.

A büntetés-végrehajtási intézetben ez volt az első alkalom, hogy valakinek sikerült elmenekülnie, ami persze a maga nemében nem is meglepő, ugyanis a brazil fővárosban található Ceres börtön egy vadonatúj létesítmény; maga a szökési kísérlet a felavatás előtti napon történt. A Journal Populacional értesülései szerint a lyukat azóta betömték. Dorival Rodrigues, a javításon dolgozó építész furcsának találta, hogy ilyen előfordulhatott; szerinte meglepő, hogy a falat ennyire könnyen ki lehetett bontani egy kezdetleges eszközzel.

A dél-amerikai országban a börtönök túlzsúfoltsága komoly problémát jelent, a lázadásokról és a szökési kísérletekről szóló jelentések szinte mindennaposak...



Azért a személyi állomány helyszínre érkező tagjainak arcán megfigyelhető kaján mosoly valahol "priceless", ahogy mondani szokták. Mindenesetre egy kicsit elgondolkodtató, hogy egy teljesen új intézetben ilyesmi előfordulhat. Talán a brazil kivitelezők valamit kispóroltak a falakból, hogy az ilyen gyenge biztonsági akadályt képezett?! Hosszú távon nem biztos, hogy jó a kivitelezés, illetve az is valószínűsíthető, hogy nem ez volt az első és utolsó rés a pajzson. A sztori egyébként filmbe illő... 

   


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése