2012. december 11., kedd

Egy nyertes pályázat a drog-prevenció jegyében



Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által a 2012. július 27-én megjelent KAB-ME-12 kódszámú Kábítószer prevenciós programok támogatására címen kiírt pályázati kategóriában benyújtott, KAB-ME-12-8026 pályázati azonosítón nyilvántartásba vett „A családi kapcsolatok helyreállítását szolgáló kábítószer-prevenciós modellprogram a Balassagyarmati Fegyház és Börtönben” című pályázati projektet a Támogató 900000 Ft, vissza nem térítendő támogatásban részesítette.

 
A Társadalmi Visszailleszkedést Segítő Egyesület által megvalósításra kerülő program teljesen újszerű része a helyreállító igazságszolgáltatás, a resztoratív szemlélet egyik eleme, a családi döntéshozó csoportkonferencia modell, mint drog-prevenciós célokat is szolgáló módszer zárt intézeti keretek közötti, fogvatartottak körében történő kísérleti jellegű alkalmazása. Ennek indokoltságát az adja, hogy a Balassagyarmati Fegyház és Börtönben elhelyezett fogvatartottak körében több olyan fiatal felnőtt korosztályba tartozó személy tartozik, akik vonatkozásában az utóbbi időben információ merült fel a börtönbe kerülés előtti időszakban való rendszeres kábítószer-fogyasztásra, ezzel összefüggésben pedig a családdal való konfliktushelyzetek kialakulására, mivel a szülők, partnerek nem nézték jó szemmel a kábítószer fogyasztást, ami végül a börtönbe juttatta az érintetteket. A csdcs-módszer ilyen szituációkban való alkalmazása nemcsak a kapcsolatok helyreállítását, de a prevenciót is jól szolgálja.   

A pályázat célja a szociális és a személyes, valamint környezeti hatások változtatására irányuló komplex program kialakítása, fejlesztése és működtetése a fogvatartottak számára, ösztönözve őket az egészséges és a többségi társadalom érték- és normarendszerén alapuló életvitel megteremtésére; drog-prevenciós szolgáltatások biztosítása a büntetés-végrehajtás keretében és szabadulás után, illetve a családi kapcsolatok erősítése, az erőforrások fejlesztése.

A pályázati célok részletezve: kapcsolatfelvétel a célcsoporttal, a célcsoport elérése; drog-prevenció a börtönben; személyes erőforrások, lehetőségek feltérképezése, coping kapacitás növelése; túlélési stratégiák kidolgozása, reális én- és jövőkép kialakításának segítése; civil/segítő kapcsolat kialakítása és erősítése; életvezetési ismeretek, készségek kialakítása, fejlesztése; információ áramoltatás a külvilágból, civil/segítő kapcsolat kialakítása és erősítése, erőforrások feltérképezése; visszaesés megelőzés (kriminális és drogkarrier tekintetében); ismeretterjesztés; szociális kompetenciafejlesztés; segítő munka és segítő kapcsolat a zárt intézet keretei között.

A komplex program összetevői:
Drog-prevencióhoz kötődő életvezetési tréning fogvatartottak részére,   
Kortárs/sorstárs-segítő csoport,
Családi csoportkonferencia modell alkalmazása.

Bár az eredetileg tervezett költségvetéshez képest a megítélt támogatás alacsonyabb, a programot mindenképpen megvalósítjuk. Igaz, ennek érdekében módosítási kérelmet nyújtottunk be, mivel néhány kisebb változtatást kell eszközölnünk ahhoz, hogy az eredetileg tervezett valamennyi elem - ha esetenként csökkentett óraszámmal is... - megvalósuljon.  



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése