2012. december 6., csütörtök

Magyar börtönpokol - avagy visszanyal -e a fagyi?

(Forrás: http://www.kiskegyed.hu/sztarok/magyar-sztarok/stohl-andras-konyv-rabok-118798)



"Bosszút állnak a rabok!" - azaz könyvet írnak Stohl Andrásról, tudtam meg ma délután az interneten böngészve. Szalai Vivien Stohl András röpke börtönéletét megörökítő, egyesek szerint nagy sikerű könyve állítólag sokaknak bántja az önérzetét.

Amint a hivatkozott cikkből kiderül, nehéz eldönteni, hogy jó-e Stohl Andrásnak, hogy ennyit beszélnek a "Magyar börtönpokol" című könyvről. Egy részről biztosan, mert sokan kíváncsiak rá, másrészt sorra háborodnak fel azok, akik szereplői az írásnak. A büntetés-végrehajtási szervezet után most a fogvatartottak fejezték ki nemtetszésüket, és nemes bosszút forralnak – tudta meg a Bors. A Budapesti Fegyház és Börtön - közismertebb nevén a Kozma utcai börtön avagy a "Gyűjtő" - elítéltjei szerint ugyanis a színész valótlan képet fest könyvében a bent töltött időszakról. Úgy vélik, korántsem volt pokol az élete, ezért megegyeztek egy újságíróval, akinek segítségével arccal és névvel vállalva rántják le a leplet Stohl állítólagos pokláról.

Hm... férfiasan megvallom, hogy Szalai Vivien könyvét nem olvastam, sőt nem is tervezem ezt. Nem tudom, hogy a szabadságvesztés büntetése alatt Stohl András pontosan milyen körülmények között töltötte rácsok mögötti kényszerpihenőjét, abban azonban egyértelműen biztos vagyok, hogy az igazi magyar börtönpokolnak még csak a közelében sem járt. A pokol tornácát sem látta. Ebből kifolyólag nehéz eldönteni, hogy mennyire tekinthető hitelesnek a beszámolója. Viszont tény, hogy reklámnak jó volt a könyv, amin vélhetően sokan csámcsoghatnak egy ideig. Az esetleges csúsztatásoknak és/vagy szenzációhajhász történeteknek viszont vállalni kell a következményeit, mert a szavaknak súlya van. Különösen abban az esetben, ha azon nyomtatásban is megjelennek. És tény, hogy magam is ismerek olyan fogvatartottat, aki elítéli a Stohl-könyvet, és mindazt, ami mögötte rejlik, körülveszi. A múlt héten keresett meg egy elítélt, aki belátható időn belül szabadulni fog, és első bűntényesként úgy értékeli, hogy márpedig ő bizony sokat köszönhet a büntetés-végrehajtási szervezetnek, esetünkben a Balassagyarmati Fegyház és Börtön személyi állománya tagjainak, akik mindent megtettek annak érdekében, hogy ő fel tudjon készülni majdani szabadulására, és ne sérüljön a börtönben töltött idő alatt, hanem olyan hatások érjék, melyek következtében határozottan arra törekszik majd, hogy soha ne kerüljön vissza a börtönbe, és tényleg a társadalom hasznos tagjává váljon. És ez az elítélt azt mondta, hogy a szabadulása után szeretne egyfajta pozitív reklámot folytatni annak érdekében, hogy a civilek jobban elfogadják a büntetés-végrehajtásban dolgozókat, mert szerinte megérdemlik. Ahogy fogalmazott, egyfajta Anti-Stohl-Kampány kezd körvonalazódni a fejében, és amint szabad lesz, arcát és nevét vállalva szeretne tenni annak érdekében, hogy valamit visszaadjon a vele való foglalkozásért cserébe... Amennyiben mindez esetleg megvalósul, akkor vajon lesz -e hírértéke? ...    
             

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése