2011. december 9., péntek

Mesekör a Balassagyarmati Fegyház és Börtönben

Mesekör
Király vagy Halál?

A Balassagyarmati Fegyház és Börtönben hajrájához érkezett a két hónapja kísérleti jelleggel útjára indult Mesekör fogvatartotti csoportfoglalkozás-sorozat. 

A hasonló foglalkozások büntetés-végrehajtási keretek közötti alkalmazása nem teljesen tekinthető új keletű kezdeményezésnek, hiszen Angliában már 2006-ban elkezdődött a „Storybook dads” nevű program, amely ott szinte az összes börtönben kipróbálásra került, ráadásul a programot átvette az Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália és a számos skandináv ország is. Hazánkban először a Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben valósították meg a program magyar változatát, az elmúlt évben, a mesekönyveket rendelkezésre bocsátó helyi könyvtár, a technikai felszerelést és hátteret biztosító egri városi televízió és Luzsi Margó meseterapeuta segítségével.

A balassagyarmati program a Kanadában élő, magyar származású pszichológus, pszichoterapeuta, Feldmár András nevét viselő szellemi műhely, a Feldmár Intézet munkatársainak közreműködésével valósul meg, amelynek alapítói így fogalmaznak:

„Egyetértünk vele abban, hogy az, hogy van-e élet a halál előtt, többek között azon múlik, hogy valaki miképpen tud akkor is szabad maradni, ha pisztolyt tartanak a halántékához, vagy, hogy képes-e átlátni, hogy a szeretet nem más, mint a másik ember másságának teljes elfogadása és a valódi párbeszéd. Mindehhez persze bátorság kell. A szeretet pedig munka, és a bátorság nem egy a félelemnélküliséggel.”

A mesekör előadásának díszbemutatója a mai napon kerül megtartásra, majd egy hét múlva szakmai közönség előtt adják elő a fogvatartottak a műsorukat, míg a karácsonyi ünnepet megelőző utolsó munkanapot családtagjaik, szeretteik számára mutatják be azt.  


Ahogy az Intézet részéről a program megvalósításában részt vállaló István Károlyné oktatásszervező írja:

"Úgy ismerhetjük meg önmagunkat igazán, ha különféle feladatokkal, problémás helyzetekkel, kihívásokkal találjuk szembe magunkat. Ekkor derül ki ugyanis önmagunk számára, hogy kik is vagyunk valójában!

Az az igazi önismeret, amikor érdekesebbnél érdekesebb, meseszerű, játékos, netán véresen komoly helyzetekben megtapasztaljuk, hogyan reagálunk akkor és ott..."                  (Büky Dorottya, Feldmár András)

"Minderre a mese kiváló alkalom, hisz nem kell véresen komolyan venni, de véresen komolyan kell benne lenni. A Mesekör lényege nem más, mint visszatalálás játékos, gyermeki (és nem gyerekes!) önmagunkhoz! Visszatérés a bennünk rejlő romlatlan gyermekhez, hogy onnan újraépítkezve találjuk meg a romlatlan, önmagát ismerő, problémáival, az élet kihívásaival megküzdeni tudó felnőttet.

A Balassagyarmati Fegyház és Börtönben ezen célok érdekében jött létre az intézetben elhelyezett önként jelentkező 13 fő fogvatartott részvételével a mesekör, melyet a Feldmár Intézet munkatársai Büky Dorottya és dr. Kóródi Mária, valamint skype-kapcsolat segítségével a Kanadában élő Feldmár András vezet.


A Mesekör tagjainak szerzeménye, a „Király vagy halál!” című mese, melynek feldolgozása során minden jelenlévő kipróbálhatja magát szegény legényként, királyként, óriásként, madárkaként, álruhába bújt Szent Tamásként A különböző karakterek bőrében, vagy onnan kilépve mindenki hozzáteheti elképzelését, javaslatát, ötletét, hogy a közös munka végére olyan feldolgozás, olyan színpadi mű szülessen, ami mindenki gyermeke, mindenki magáénak érezheti.

Az együttműködve létrehozott közös gyermeket decemberben, családi beszélő során a fogvatartottak bemutatják saját gyermekeiknek, családjuknak, majd a program filmre vett változatát tartalmazó dvd-lemezzel megajándékozhatják szeretteiket."





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése